USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На що спокушаються працівники волинської Держфінінспекції

7 Червня 2014 19:00
Робота Держфінінспекції, згідно з висновками прокуратури, - незадовільна. До цього контролюючого органу виникає чимало зауважень. У інспекції кажуть, головна причина – кадри.

Замість того, щоб попереджувати злочини, робота контролюючих органів зводиться до констатації фактів привласнення бюджетних коштів. Зокрема, серйозні зауваження викликає робота Держфінінспекції.

Про це йшлося під час розширеного засідання колегії з приводу стану додержання бюджетного законодавства, у тому числі при здійсненні процедур державних закупівель та забезпечення реального повернення державі незаконно витрачених коштів, яка відбулася в прокуратурі області вчора, 6 червня.

Заступник прокурора області Олег Корецький уточнив, що з-поміж недоліків роботи Держфінінспекції можна виділити декілька ключових рис: низька якість ревізій, невжиття адекватних заходів до повного відшкодування збитків та безпідставне віднесення до порушень фактів, які в подальшому не знаходять підтвердження.

З окрема, щодо останнього, то він назвав приклад перевірок у Луцьку. Держфінінспекція виявила завищення показників вартості робіт КП «Луцькспецкомунтранс» на суму 80 тисяч гривень. В ході досудового розслідування кримінального провадження, розпочатого прокуратурою міста Луцька, вказана сума не підтвердилася, тому провадження закрили. Але час та трудові ресурси використали. Подібне було і в інших районах області.

Крім того, зі слів прокурора, планування роботи інспекції також не приносить очікуваних результатів. Лише у 20% випадків ревізій, зініційованих інспекцією, відкрили провадження. А ось з-поміж перевірок, замовлених правоохоронними органами, то за результатами відкрили 48% проваджень.

«Постає питання ефективності планування перевірок інспекцією. Ревізори завантажені плановою неефективною роботою, а правоохоронцям відмовляють у наданні фахівців», - зауважив Олег Корецький.

Ще один важливий факт: торік 13 порушників уникли відповідальності у зв’язку з закінченням строків притягнення до відповідальності. Складається враження, додає прокурор, що подекуди це відбувається навмисне.

Наприклад, протокол ревізії на ДП «Турійський лісгосп» склали через 2 місяці після перевірки. Тому постанову районного суду закрили через закінчення строків.

Також часто не передаються до суду протоколи про адмінправопорушення. Так, у серпні минулого року ревізія в департаменті ЖКГ Волинської ОДА виявила порушення законодавства при здійсненні закупівель. Склали протокол, але до суду його не направили, і порушник уник відповідальності.

Керівник Держфініспекції у Волинській області Анатолій Омельчук з критикою погодився. Каже, вона – об’єктивна і має ряд причин.

Зокрема, відмовляють у спеціалістам через нестачу людей. Нині фахівці були дуже завантажені , бо перевіряли підтвердження кредиторської заборгованості.

А ще причина неефективної роботи, каже Анатолій Омельчук – плинність кадрів. Нині з 160 в Держфінінспекції області 30 вільних вакансій. Найбільша проблема – у Ковельському районі. Там уже сім разів оголошували конкурс.

Молодь не надто хоче йти на роботу, де платять зарплату в 1200 гривень. А ті, хто приходить – наберуться досвіду та й йдуть на іншу, більш високооплачувану роботу. Часто – на ті підприємства, де свого часу проводили перевірки, мовляв, їх переманюють як хороших спеціалістів, а іноді й на високу зарплатню спокушаються, коли під час перевірок бачать, скільки працівники отримують на цих підприємствах. А старші працівники тримаються місця виключно через те, аби дослужити до пенсії й отримати пенсію держслужбовця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
До Омельчука Показати IP 7 Червня 2014 19:15
Бережи кадри ... а не розкидаєшся . Їх не так багато, які працюють ефективніриносять реальні показники. Скороти кадрову службу їх 3 чоловік не потрібно і звільни прибиральницю яка не вміє прибирати - зробила "ср*ч" з нового приміщення.
243 Показати IP 7 Червня 2014 23:49
Може прокурори прийдуть попрацюють у ДФІ інспекторами?
1 Показати IP 8 Червня 2014 09:08
Не вони спокушаються а викривають спокушених http://www.volynnews.com/news/authority/volynskyy-tsentr-kadastru-nahriv-derzhbiudzhet-na-pivmilyona/ а правоохоронні і прокуратори собі зірочки заробляють. Хай піднімуть декларації про майновий стан прокуратури та держфінінспекції і побачимо хто тут спокусився. Хоч хтось бачив щоб прокурор в тролейбусі їздив?
людина Показати IP 11 Червня 2014 12:51
Можливо вакансії у фінінспекції заповнити тими, хто стоїть у черзі за посадами у прокуратурі? А у прокуратурі є вакансії? Ще жоден фінінспектор не їздить на таких машинах, на яких іздять прокурори і слідчі. Давайте мінятися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus