USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Підкуп, самоправство, закритість: як відкликали неугодних депутатів Луцькради

29 Серпня 2017 16:41
Збори в закритому режимі, оплата грошима за підписи, неправильно оформлені протокол та підписні листи, не залучення правоохоронців для вибіркової перевірки підписів та самоправство членів міської виборчої комісії: цілу низку порушень чинного законодавства виявили у процедурі відкликання п’ятьох депутатів Луцької міськради.

Нагадаємо, на кошти олігархічної групи «Континіум» члени обласного осередку БПП «Солідарність» ініціювали відкликання депутатів Луцької міської ради Олександра Козлюка, Євгенія Ткачука, Сергія Були, Аркадія Соломатіна та Костянтина Петрочука. Самі депутати стверджують, що для їх відкликання, відповідно до чинного законодавства, немає жодних підстав, а сам процес відкликання є спробою БПП «Солідарність» та олігархічної групи «Континіум» захопити владу в місті та приватизувати стратегічні підприємства в Луцьку. 21 серпня члени Луцької ТВК проголосували за постанову про припинення ініціативи за відкликання депутатів. Підставою для цього стали чисельні порушення процедури, «мертві душі» в списках тощо.

Своєю чергою, в Центральній виборчій комісії пояснюють, що перевірити підписні листи за відкликання депутатів Луцької міської ради неможливо, оскільки для цього не передбачений законом механізм. В зв’язку з чим члени місцевого виборчкому проголосували за припинення ініціативи за відкликання, тим паче, що були зафіксовані масові порушення під час збору підписів.

Загалом процедура відкликання депутатів відбувалася з численними порушеннями законодавства на усіх стадіях – від скликання зборів – до розгляду документів Луцькою МВК. Зокрема, відсутні правові підстави для відкликання депутатів Луцької міської ради, визначені в статті 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Закриті збори та помилки у протоколі: як починали збирати підписи за відкликання депутатів

Порушення були виявлені і в процесі скликання зборів, на яких ухвалювали рішення про відкликання депутатів Луцької міської ради. Так, збори відбувалися в закритому режимі, на території автозаводу, де діє пропускна система. Отже, взяти участь у зборах могли лише ті громадяни, які заздалегідь були на них запрошені. На збори виборців запросили лише деяких засобів масової інформації, усі інші ЗМІ не мали безперешкодного доступу на збори виборців, на яких розглядались питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутатів Луцької міської ради за народною ініціативою. Це - порушення вимог ч.ч.2 та 3 ст.38 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад».

Окрім цього, з порушенням вимог ч.4 ст.38 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» склали протокол зборів виборців, на яких розглядалось питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутатів Луцької міської ради за народною ініціативою. Зокрема, у протоколі допустили низку помилок та неточностей у відомостях про учасників цих зборів. У протоколі зборів виборців ТВК виявила неправильно зазначені відомості про громадянство, троє учасників не проживають у Луцьку, а 82 учасника не вказали населений пункт, у якому проживають, окрім того, не вказане місце роботи 11 членів ініціативної групи.

Не відповідає вимогам, встановленим ч.3 ст.40 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» форма підписного листа, яку затвердили зборами виборців, на яких ухвалювали рішення про відкликання депутатів Луцької міської ради.

Також не дотримано вимогу ч.8 ст.38 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» стосовно заборони проводити збори виборців щодо відкликання депутата місцевої ради у місцях видачі заробітної плати, пенсій, допомоги, стипендій, інших соціальних виплат, надання благодійної допомоги.

Не дотримали вимогу ч.4 ст.40 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» стосовно того, що виборець, який підтримує вимогу щодо відкликання депутата, власноручно на підписному листі зазначає своє прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць і рік народження, відомості про громадянство, серію та номер паспорта громадянина України (тимчасового посвідчення громадянина України для осіб, недавно прийнятих до громадянства України), адресу місця проживання.

Оплата за підписи проти неугоднихдепутатів

Інше порушення – недотримання вимоги ч.7 ст.40 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» стосовно заборони платити коштами, товарами або послугами за підписи на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради.

Нагадаємо, окремі підписанти щиро зізнавались, що насправді вони – «на зарплаті» в очільника ініціативної групи Артема Запотоцького, були й такі, хто взагалі не орієнтувались в тому, що відбувається навколо.«Яке відкликання? Я – за «партію Континіум», - заявила одна з лучанок, яка прийшла підтвердити підпис, який залишила проти відразу п’ятьох депутатів

Як виявив адвокат Святослав Туз, всупереч вимогам ч.2 ст.41 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», голова Луцької міської виборчої комісії скликав безперервне засідання комісії для організації перевірки отриманих матеріалів.

Всупереч вимогам ч.2 ст.41 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», Луцька міська виборча комісія не залучила органи ведення Державного реєстру виборців для здійснення перевірки достовірності відомостей про громадян, що містяться в підписних листах, та не залучила правоохоронні органи для здійснення вибіркової перевірку їхніх підписів.

Заважимо, у Держреєстрі виборців повідомили про відсутність підстав для відкликання депутатів міськради.

Всупереч вимогам ч.2 ст.41 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», окремі члени Луцької міської виборчої комісії здійснювали перевірку підписів громадян у підписних листах не на засіданні комісії, у спосіб, що не передбачений законами України та складали акти невстановленої форми, фактично займались самоправством.

Перевірити достовірність підписів - неможливо, а підписні листи - недійсні

Виборча комісія не ухвалила жодного рішення щодо способу проведення перевірки достовірності відомостей про громадян, що містяться в підписних листах та процедури вибіркової перевірки їхніх підписів. Однак окремі члени комісії з залученням працівників Луцького відділу поліції склали 420 актів перевірки достовірності підписів громадян, не затвердженого зразка.

Також комісія була фактично позбавлена можливості встановити, чи є виборцями відповідного виборчого округу громадяни, які внесли пропозицію щодо відкликання депутатів міськради.

До того ж, усі 210 підписних листів, які надійшли до Луцької міської виборчої комісії, не містили відомостей про місце роботи члена ініціативної групи, який здійснював збір підписів, тому згідно вимог п.2 ч.4 ст.41 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» такі підписні листи не підлягають врахуванню, що і було вказано у протоколі узагальнення підсумків збору підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутатів міськради від 21 серпня.

Насамкінець, голова Луцької міської виборчої комісії Леонід Будцев порушував вимоги с.27 ЗУ «Про місцеві вибори» в частині скликання засідань комісії, підготовки питань порядку денного до розгляду комісією, повідомлення членів комісії про час і місце проведення засідань комісії, ігнорував пропозиції окремих членів комісії, відмовляючись ставити запропоновані проекти рішень на голосування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus