USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Програма «Чисте село» в Турійському районі виходить на новий рівень*

24 Вересня 2014 17:45
Замість велосипедів, коней і тракторів – сміттєвоз, а на заміну 20 старим смітникам – 50 євроконтейнерів. Так програма «Чисте село» торік змінила комунальний сервіс для жителів Турійська.

Згуртована громада зголосилася платити місцевому комунальному підприємству за вивіз відходів, за що одержала від АПГ «Пан Курчак» євроконтейнери у безкоштовне користування. Також там почали орендувати, з правом викупу, спецавтомобіль, який за один рейс вивозить на полігон втричі більше сміття, ніж комунальний трактор, який працював раніше. Тим часом у бюджеті селища збирають кошти, аби викупити ще й контейнери. Також у планах громади придбати 30-40 додаткових, аби розширити сміттєвивізний сервіс на приватний сектор, де люди теж хочуть жити в чистоті.

«Раніше поблизу райцентру були засміченими рівчаки та узбіччя. Але коли нардеп Сергій Мартиняк запропонував нам приєднатися до програми «Чисте село», ситуація змінилася. Відходи із встановлених євроконтейнерів щоп’ятниці забирає сміттєвоз. На нашій вулиці Музиченка такою послугою користуються 11 господарів. Кожен платить 14 гривень у місяць. А чим більше людей кооперується на вулиці, тим дешевшим стає вивіз сміття», – пояснила депутат селищної ради, турійчанка Євгенія Бортнічук.

«Аби налагодити централізований вивіз побутових відходів скрізь, де хочуть жителі райцентру, потрібно ще 30-40 євроконтейнерів», - наголошує начальник Турійського житлово-комунального підприємства Георгій Мельничук. З його слів, проблем із розширенням програми «Чисте село» не буде – наданий в оренду сміттєвоз відразу спресовує відходи. Тому той обсяг, який комунальним трактором вивозили за три рейси, автівка АПГ «Пан Курчак» забирає за один.

«Вже більше року курсує сміттєвоз не лише райцентром, а й шістьма навколишніми селами», - розповідає Георгій Мельничук. Дороговартісні євроконтейнери тамтешні громади теж одержали в безкоштовне користування, а комунальникам платять лише за вивіз сміття.

Селищний голова Турійська Олексій Безсмертний вважає, що громадам пощастило з народним обранцем на окрузі Сергієм Мартиняком. Адже завдяки йому райцентр не тоне в смітті, а має європейський вигляд. «Проект підтвердив свою ефективність, тож, ми плануємо викупити сміттєбаки, аби вони були власністю селищної громади», - ділиться планами посадовець.

Олексій Безсмертний очолює громаду селища вже 12 років і тішиться, що люди в Турійську активніші і більш організовані, аніж інші волиняни. Саме завдяки такій згуртованості в райцентрі ефективно діє програма, яка, на жаль, змогла прижитися не в усіх селах. Зокрема, проект згорнули там, де люди не готові платити комунальникам за вивіз сміття. Саме звідти й перевезли євроконтейнери в Турійськ та передали в безкоштовне користування тим, хто прагне робити Європу в своєму ж населеному пункті.

Тим часом в окремих населених пунктах, де діяла програма «Чисте село», люди скаржились, що у контейнери, які стоять на деяких вулицях, неможливо викинути сміття, оскільки вони замкнені. З’ясувалося, що замки повісили самі ж місцеві жителі. Так вони борються із недобросовісними сусідами, які хочуть користуватися баками, не сплачуючи за вивіз відходів. Тож, увесь фінансовий тягар лягає на тих, хто платить. Водночас, в Турійську немає замків на євроконтейнерах, адже вони не потрібні там, де послуги комунальників оплачує вся вулиця, а не окремі господарі.

Довідково: Загалом на реалізацію програми «Чисте село», яку свого часу ініціював Сергій Мартиняк, вже спрямовано більше мільйона гривень. За ці кошти закупили більше двохсот євроконтейнерів. Вартість одного – понад 4 тисячі гривень. Ними громади користуються безкоштовно. Сплачують лише за послуги комунальників - вивіз сміття. Більше того, для обслуговування євроконтейнерів, комунальним підприємствам надали ще й сучасні сміттєвози.

Ірина КАЛИНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus