USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Реконструкція готелю «Луцьк». У документах – шатровий дах

30 Жовтня 2015 18:46
На історичній вулиці Лесі Українки, в зоні регульованої забудови розпочалися будівельні роботи в одній із будівель. Йдеться про приміщення, де розташовувався колишній готель «Луцьк» на розі вулиць Лесі Українки та Крилова.

Нещодавно на даху будівлі лучани помітили будівельників, які почали влаштовувати металеві бруси. Так, припускають, що в будинку добудовують четвертий поверх, так би мовити пентхаус.

Зважаючи на те, що цей будинок знаходиться в зоні регульованої забудови і відноситься до історичного ареалу, надбудова 4-го поверху на будинку сколихнула місцевих краєзнавців. Більш того, на сайті електронних петицій вже розміщена петиція до Луцької міськради «Зупиніть руйнацію історичного будинку родини Гольдшмідтів», яка уже зібрала 17 підписів.

Нагадаємо, cпоруда готелю «Луцьк» розташована на вулиці Крилова. Вулицю забудовували ще до 1941 року. Колись тут були приватні ділянки родини Гольдшмідтів. У 1920 роках нащадки родини почали продавати свої ділянки, нові власники стали зводити будівлі.

Нові мешканці вулиці хотіли наректи її вулицею Відродження. Але магістрат вирішив їй дати ім’я польського письменника-масона Стефана Жеромського.

На початку 30-х років одну з ділянок на Жеромського, ближче до вулиці Ягеллонської (Лесі Українки) купив чех Себастьян Подовжик. Він і збудував тут комерційний будинок, який здавався в оренду. Сьогодні це – ліве крило приміщення колишнього готелю. За радянської влади будинок Подовжика добудували і зробили там готель «Луцьк».
Після здобуття незалежності України в будинку довгий час розташовувався міський відділ соцзахисту.

Але у 2007 році департамент соціальної політики переїхав у спеціально реконструйоване приміщення по проспекту Волі, 4а. Спершу міська влада взялася реконструювати приміщення, але потім вирішила, що це недоцільно і будинок виставили на аукціон.

Експерти спершу оцінили приміщення у 8266,503 тисячі гривень без ПДВ. Ця сума мала бути стартовою на аукціоні. У грудні 2008 року оголосили торги, стали чекати охочих. І не дочекалися.

Ще двічі – у листопаді 2009-го і березні 2011-го – об’єкт пробували продати. Спочатку його оцінювали у 4,2 мільйона гривень. Потім – у 3,8 мільйона. Але навіть наполовину дешевша ціна не стала у післякризовий час цікавою для інвесторів.

Лише влітку 2012 року будинок придбали за 3 мільйони гривень. Власником стало підприємство «Геліос Капітал», керівником якого є Станіслав Шайко, який водночас обіймає посаду директора ТзОВ «Волиньфарм» і балотувався в депутати Волинської обласної ради за списками партії «Солідарність» Блоку Петра Порошенка. До слова, комерційним директором «Волиньфарму» є депутат Луцької міськради Валерій Бондарук.


І ось, восени 2015 року тут розпочалися зовнішні ремонтні роботи. Як видно власники уже замінили вікна. Тепер розпочали роботи на даху.

Заступник начальника управління містобудування і архітектури Ярослав Матвіїв розповів, що про ці роботи в міській раді знають. Так, з його слів, всі дозволи власники отримали. На будівлі мають влаштувати шатровий дах.

«Ми розглядали з власниками пропозиції як відреставрувати будівлю і один з варіантів – змінити конфігурацію даху, зробивши шатрову покрівлю, яка більш властива вулиці Лесі Українки. В будівлі має бути відреставрований фасад, зроблений дах з віконцями, який би відповідав колориту вулиці Лесі Українки. В Луцьку свого часу була розроблена концепція відновлення дахів у місті, згідно з якою вулиці Лесі Українки має бути повернений історичний колорит. Нам треба формувати образ цієї вулиці, зокрема й через реконструкцію дахів», - переконує головний художник міста.

Крім того, з його слів, в документах, якими даний дозвіл на реконструкцію будівлі, погоджена архітектура даху будинку і кольорова гама фасаду, в яку його мають пофарбувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Крук Показати IP 30 Жовтня 2015 19:45
Таким "реставраторам" дай волю, то вони і на в'їзній вежі Луцького замку таку шатрову покрівлю влаштують...
Наталка Показати IP 31 Жовтня 2015 01:15
Нехай мене застрілять, якщо це шатровий дах! Матвіїва під суд за нищення архітектури міста!!!
Олесь до Наталка Показати IP 31 Жовтня 2015 12:41
коментар було видалено
Лучанка Показати IP 31 Жовтня 2015 09:27
Вони побудувати нічого не можуть гарного, тільки б нищили кимось толковим збудоване. Заборонити вносити корективи в вигляд будівлі. А якщо вони вважають себе такими талановитими архітекторами, то нехай побудують щось своє, власне, а не псують те, що створене до страни совєтів
Лиш би обіс....ти!!! Показати IP 31 Жовтня 2015 15:52
Не бачу тут нічого "толково збудованого", а стару будівлю, яка потребує доброго ремонту і не пасує центральній вулиці міста. Судячи з коментів виходить, що нехай краще і далі стоїть та розвалюється, лиш би загребущі руки олігархів знову не нажилися на нас - звичайних чесних людях (так як за думкою народу і є в нашій країні).
архітектор Показати IP 31 Жовтня 2015 18:02
проти реставрації ніхто не проти, але реставрація не означає надбудови жахливих шатрів.
Наталка до архітектор Показати IP 31 Жовтня 2015 20:40
Ніхто не каже про те, щоб будівля стояла пусткою та руйнувалася. ЇЇ потрібно ремонтувати, реставрувати, тобто відтворити первісний вигляд, а не спотворити надбудовою до невпізнання та вдихнути в неї нове життя. Створити нові розкішні інтер'єри у стилі початку ХХ ст. , які відповідали б добі створення самої будівлі. Але для цього потрібно мати смак та знання і фаховий рівень. А звідки він візьметься у колишнього мента і сьогоднішнього фармацевтичного шкуродера? Він же не може навіть збагнути того, якою цінністю він заволодів! Це як той, що придбав кафе "Квартал" з розписами Олександра Дишка і знищив той розпис та перейменував кафе у "Соло - піца". Те убоге навіть не могло збагнути того, що сам розпис по ціні та цінності перевищував вартість самого приміщення, яке він купив!!! Так само і цей нищить будинок надбудовою, тим самим знецінюючи цінність історичної будівлі! ІДІОТИ!!!
Будівельник Показати IP 31 Жовтня 2015 20:38
у будівельників є таке правило - не показувати дур@к@м недобудованого
Маруся Показати IP 31 Жовтня 2015 20:56
А це не той часом Шайко, який збудував аптеку "Волиньфарм" на пр. Волі та вбудував в неї опору високовольтної тролейбусної лінії? А чи не той часом Шайко, який обманом виманив у сусідів дозвіл на "засклення" балкону і зробив прибудову на рівні другого поверху по всій довжині фасаду будинку, який був збудований у 1928 році (навпроти будинку, який він зараз нищить). Ця прибудова робить додаткове навантаження на фундаменти та стіни і призводить до руйнації будинку та квартир сусідів! А тапер узявся за руйнацію наступної будівлі?! Зодчий грьобаний! Нехай їде у свій рідний Ковель і там вправляється у будівництві!
лучанка до наталка Показати IP 31 Жовтня 2015 21:46
Ви хоч копийчину в що-не будь вкладіть, а тоді будете патякати про архітектуру!
Наталка до лучанка до наталка Показати IP 31 Жовтня 2015 22:57
Маю право "патякати" на правах фаховості, бо маю відповідну освіту та досвід роботи. Не потрібно кидатися порожніми фразами, бо хочеться запитати й Вас про копійчину та компетентність щодо запропонованої теми!
Будівельник Показати IP 31 Жовтня 2015 22:09
Матуся, мабуть, у своєму житті і собачу будку не побудувала.
Мама Показати IP 31 Жовтня 2015 22:21
Дуже гарні аптеки побудовані у пологовому будинку і дитячій поліклініці по вул. Чорновола! Мені здається з великою любов'ю до дітей.
Знайомий Показати IP 31 Жовтня 2015 23:19
Які убогі люди, котрі звинувачують тих, що роблять, будують. В місті перебудовано вокзал, універмаг, приміщення Волиньпромбуду (Директорія), будуються гарні будинки. Невже краще, щоб були руїни такі, як по вул. Богдана Хмельницького за авто стоянкою чи на Ковельській навпроти приладобудівного заводу? Гарним буде кінотеатр "Промінь" . Надіюсь і вулицю Крилова, яку відреставрували дуже гарно, прикрасить відремонтоване приміщення готелю.
Знайомий Показати IP 31 Жовтня 2015 23:30
Цікаво чи Наталка, яка "патякає" на правах фаховості ознайомилась з проектом реконструкції, щоб фахово " патякати"?
Будівельник Показати IP 1 Листопада 2015 07:58
Варто згадати і прикрасу міста "Там-Там", Порт Сіті. Гарно збудовано на місці старого "історичного", біля якого страшно було знаходитсь, будинок на початку вул. Шевченка (кафе "Базилік"). Нашій владі потрібно менше прислухатись до різного роду так званих небайдужих нероб. Мені відомо , що такі активісти заважають забудувати занедбану територію за "Глобусом". Аргументація, що не буде де вигулювати собак, чи випасати козу. А , між іншим, солідна будівельна компанія не знаю чи отримала дозвіл на забудову цілого кварталу зі своєю інфраструктурою (магазини , садочок, спортивний комплекс і та інші.) Краще б піднімали питання про закриття базару в історичному місці. Не критого ринку, а базару, який наше місто не робить європейським.
Інвестор Показати IP 1 Листопада 2015 09:49
Мені відпала охота цікавитись цією спорудою після побаченого . Руїна з дерев'яними перекриттями. Кому не зрозуміло що це, то прочитайте обов'язково з КОМЕНТАРЯМИ на Волинь Пост "Титанік" в центрі Луцька. Ця споруда і за дарма нікому була не потрібна. Хто будівельник , той знає , що легше побудувати з нуля , тим хто її підніме бажаю натхнення.
Ольга до Інвестор Показати IP 1 Листопада 2015 19:47
Тим більше дивно, що на споруду з дерев'яними перекриттями дають додаткове навантаження, роблячи надбудову. ІДІОТИЗМ. Той, хто за безцінь придбав будівлю у центрі міста, нехай вкладе кошти у якісну реставрацію. Реставрація завжди була більш вартісною, ніж новобуд. Так і антикваріат завжди дорожчий, ніж новодєл. Якщо йому вдасться зробити будівлю з шармом 20-30 років минулого століття, то і віддачу він отримає від неї. До речі, а про майбутнє призначення будівлі так ніхто і не сказав. Якщо це буде готель, то інтер'єри у стилі сецесії - саме те! Такий собі "Континенталь" або "Прем'єр" на п'ять зірочок! Сходіть на пиво у "Бравий Швейк" та надихніться стилем (я не про пиво). Ще один класний стильний інтер'єр був у ресторані "Ортеол" (шкода, що знищили). Якщо припинять витрачати гроші на надбудову, а зосередяться на реконструкції, то і я бажаю успіху!
мешканка Луцька Показати IP 1 Листопада 2015 14:02
Та хто ж проти ремонту???!!! А чи не краще було б замінити старі перекриття, накрити черепицею замість старої бляхи, відновити фасад та зробити ремонт внутрішніх приміщень, а не городити оте рагульство над будівлею??? Це все одно, що вам подарували старовинний перстень, а ви повиколупували з нього діаманти та самоцвіти та повставляли туди скельця та бісер, бо вони блищать дужче!!! Ви собі уявляєте такі перебудови десь у Римі, Неаполі, Празі, Кракові, Відні? Ви ж по Європах їздите! Щось для себе берете з побаченого? Там трепетне ставлення до власної історії. Тому і туризм там є однією з найбільших статей прибутку. А в нас що побачити окрім Замку? Порт-Сіті, рагульський "Базилік", що постав на місті вишуканого старовинного особняку, спотворений "Промінь" , "Буратіно"? Що ви рівняєте стару високоякісну професійно спроектовану міську архітектуру, яка замовлялася кращим архітекторам свого часу і поруйновані нетрі приватної забудови? Невже різниці не бачите? Шкода! А ще мені шкода, що колись шляхетний Луцьк населяють люди, яким до власної історії байдуже, або ще гірше - це все, що зараз відбувається їм подобається. А ще шкода, що підростають дітки серед цього безладу і сприймають його як норму. В Італії діти бачать навколо себе архітектуру Древнього Риму, твори Ботічеллі, Леонардо, Мікельанджело, Берніні, Джотто - для них це норма!
Мешканець Луцька Показати IP 1 Листопада 2015 16:20
Приміщення по вул. Крилова не є історичною або архітектурною пам'яткою . Більша частина її (права) добудован за радянських часів в 60 роки. Форма даху при будівництві взагалі не враховани. Накрито як попало. Дах є невід'ємною архітектурною складовою будівлі.
Оксана до Мешканець Луцька Показати IP 1 Листопада 2015 19:16
А Вам подобається ця "реконструкція"? А якщо будівля не віднесена до категорії історичних та архітектурних пам'яток, то її спотворювати можна? Щодо вул. Крилова, то ансамбль забудови цієї вулиці формувався на початку ХХ ст. і це вже викликає повагу до історії, бо минуло майже 100 років. Але що нам століття - фігня! Ви ж подивіться і зважте на те, що права частина будівлі добудована за радянських часів в 60 роки і зроблено це було радянськими архітекторами з шанобливою повагою до оточення вже існуючої архітектури! А могли ж зафігачити ще один поверх зверху! На той час, 50 років тому, цей будинок був ще менш старим. Є підозра, що архітектор, що робив цю прибудову отримав хорошу освіту ще за Польщі, або навчався у хороших професорів європейського рівня. Ті, хто нині формує архітектурне середовище міста навряд чи ПТУ за плечима мають (теж є підозра)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus