USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

В Луцьку під час ремонту відкопали давнє дорожнє покриття

25 Червня 2015 15:12
Старе польське мощення доріг відкопали комунальники під час ремонту вулиці Крилова в Луцьку. Та краєзнавці побоюються, аби історичне покриття знову не опинилося під шаром асфальту.

Про це стало відомо під час засідання комісії Луцької міської ради з міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму сьогодні, 25 червня. Зауважимо, комісія скликалася з приводу створення робочої групи, яка займатиметься питанням збереження та розвитку «Старого Луцька» і до якої мають долучитися історики і краєзнавці міста.

Так, одним з напрямків роботи робочої групи має бути громадський контроль за збереженням історичної частини міста та її реконструкції.

Власне, на засідання комісії прийшли й люди, яких запланували включити до складу робочої групи: Олег Виноградов, Галина Марчук, Оксана Сущук, Василь Ворон, Артур Альошин, Ігор Левчук, Олексій Златогорський та інші.

Зрештою, робоча група відкрита і запрошує до співпраці й інших представників громадськості.

Одним з перших питань, що озвучили під час зустрічі – ремонтні роботи, які замовив департамент ЖКГ. Члени робочої групи попросили, аби комісія депутатів звернулася в відповідні структурні підрозділи міської ради, аби дізнатися, які роботи заплановані в історичній частині міста, і як їх мають виконувати.

До прикладу, цьогоріч планують ремонтувати вулицю Лютеранську, але там треба відновити давнє мощення дороги. Нагадаємо, з цим в міської ради з’явилися проблеми, адже такі роботи дорожники виконувати не наважуються.

Але якщо Лютеранську ще й не починали робити, то на вулиці Крилова, яка входить до затвердженого переліку доріг, вже зняли верхній шар асфальту. Як розповів представник комітету захисту національної спадщини Ігор Левчук, на цій вулиці під асфальтом збереглася стара шашка Терлінського, якою була викладена вулиця ще за Польщі, яку було б варто зберегти, тим паче, що вона майже не пошкоджена, а сама дорога рівна, без вибоїн.


Відтак, члени комісії вирішили звернутися до міського голови з листом, в якому попросять розглянути можливість зберегти історичне покриття на вулиці Крилова, доки ще не пізно і все знову не закатали в асфальт.

Додамо, свого часу під час реконструкції міських вулиць в історичній частині міста, Луцьку вдалося врятувати автентичне дорожнє покриття на деяких ділянках. Тоді владі пропонували продати старовинне мощення в інші обласні центри, а в місті зробити суцільні асфальтні або бетонні дороги. Однак, краєзнавцям і архітекторам вдалося відвоювати шашку Терлінського.

Та значну частину того покриття таки закатали в асфальт. До прикладу, на вулиці Лесі Українки, пояснював свого часу головний архітектор міста Леонід Герасимюк, тротуари були вищими, ніж проїжджа частина. Аби зробити вулицю пішохідною, покриття довелося підняти до рівня тротуарів. Все покрили плиткою.

Зауважимо, головна проблема відновлення такого старого покриття у тому, що в Луцьку немає фахівців, які можуть реставрувати старе мощення доріг, з чим і зіткнулися під час планування ремонту вулиці Лютеранської.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
блаблабла Показати IP 25 Червня 2015 15:21
ну капець важлива новина)
так до блаблабла Показати IP 25 Червня 2015 15:36
так, важлива, бо шашка Терлінського є не в усіх українських містах з такою історією, як Луцьк. і вона важлива в контексті того, що в місті, яке має давню історію не реконструюють шляхи, а просто заливають асфальтом. Що на місці старовинної автентичної забудови з'являються сучасні котеджі. що безгосподарність і збереження історичної спадщини - непоєднувані
disel до блаблабла Показати IP 25 Червня 2015 21:39
ти полішук відразу видно безкультурний коли твої предки на соснах катались на поліссі мої вже бруківку стелили і *упу туалетним папіром витирали вам як циганам не має різниці по чому ступати чи болото чи ла*но куди пляшку з під пива викидати люди бокали винайшли всі знають одні пулішуки не знають
Анонім до disel Показати IP 25 Червня 2015 23:28
Забери "шашку"до дому та пишайся своєю культурою...
disel до Анонім Показати IP 25 Червня 2015 23:59
я i пишаюсь луцьком i культурою тому що вона е,а в полiшукiв яка культура? що в них е? що вони побудували? вони про мило i дезодоранти знають чи грошi тiльки на пиво i водку не шкода потратити
Архітектор Показати IP 25 Червня 2015 15:32
Дійсно, покривати шашку асфальтом це мегатупо. Що там думати? Комісії, перекомісії. Є стара шашка Терлінського, але вона нижче рівня. Змімайте шашку, насипте основу так як ви сипите під бруківку, покладіть шашку і отримайте гроші за виконану роботу. А на рахунок нема фахівців - а хай спробують це зробити ті ж фахівці що кладуть бруківку, просто на 100 гривен заплатити їм більше. І заодно зекономите мільйон на асфальті.
Десятник до Архітектор Показати IP 25 Червня 2015 16:48
"На асфальті" мона більше вкрасти. Да.
А ндрій до Архітектор Показати IP 25 Червня 2015 21:23
"Титаник" також будували фахівці ...Ной фахівцем не був,а ковчег побудував...
микита до А ндрій Показати IP 25 Червня 2015 21:47
шкода що всіх за*упенців з волині туди не посадили
Невіглас Показати IP 25 Червня 2015 17:38
*** В усіх європейских столицях кладуть нову костку і бруківку. А в Луцьку якась цінність що Париж і Лондон курять у стороні. Є ще пропозиція - здерти асфальт на проїзжій частині пр.Волі і поновити історичну грунтовку. Туристи будуть у захваті
disel до Невіглас Показати IP 25 Червня 2015 21:45
а де ж ти був в яких столицях? чому ж тоді в Берліні стару кладуть на Фрідріх штрассе в центрі? всі люди як люди а в нас полішуки коли вас в луцьку не було це було найчистіше місто на землі
Олесь Показати IP 25 Червня 2015 18:45
Хто сказав що нема фахівців? У Луцьку? Є, запевняю вас. І Лютеранську перекладуть, скільки каміння стане-( нова "кладка буде щільніша, може бракнути в тих же об"ємах)... Фахівці є. Аби платили. Технологія та ж, Архітектор правий.... Гроші- і все..
Наталка Показати IP 26 Червня 2015 01:30
Слава Богу, що є люди, які звернули увагу на це питання. Я теж була захоплена тим, як добре збереглася стара дорога! ЇЇ необхідно зберегти і відновити! Це коштовний спадок від наших попередників! Я корінна лучанка, мені трохи більше за 50, але я пам'ятаю бруковані вулиці міста! Старе місто було вимощене повністю. Збереглися ще стара вулиця Гнідавська і Караїмська. Залишки бруківки ще де-не-де збереглися, або продираються крізь облуплений асфальт у різних частинах міста. Центр також був вимощений - це і вул Лесі Українки, і Крилова, і Пушкіна, і Градний Узвіз, і Кривий Вал, і Сенаторки Левчанівської, і Богдана Хмельницького. Як це було так гарно! Кожна вулиця мала свій візерунок кладки! Ніколи не було пилюки, калюж, не було чадних випарів асфальту! Потім якісь партійні чинуші почали "соціалістічєскє строїтєльство" з того, що почали нищити історичну спадщину- архітектуру, парки і сквери (нині Театральний майдан) і закатали все в асфальт! Звертаюся до тих, від кого залежить прийняття рішення по ремонту вул Крилова, будь ласка, відновіть стару бруківку! Це стане ще однією окрасою Луцька! Адже ви можете ввійти в історію міста, як такі, що зберегли і відновили історичну вулицю! А на тих, хто тут "блаблабла" не звертайте уваги, бо це ті , хто з села втікав до міста, бо "тута асфальтіровані дороги" - їм байдуже до нашого міста та його історії, їм не зрозумілі гордість і тривога за наше місто, бо наше місто - це наш дім, а вони тут квартиранти, і будуть ними завжди!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus