USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Традиція з повторним голосуванням у Луцькій міськраді порушує закон

9 Серпня 2015 19:00
Депутати Луцької міської ради звикли голосувати за певні рішення по два-три рази, аби воно набрало чинності, інколи, для забезпечення необхідної кількості голосів приїжджають «свої» люди. У Луцькраді кажуть, що не відступають від традицій та Регламенту. Втім, це є зловживанням. Більше того, Феміда вважає повторне голосування незаконним.

Останні два сесійних засідання у Луцькій міськійраді підтвердили тенденцію повторного голосування і «протягування» депутатами певних питань.

Голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов розповів Інформаційному агентству Волинські Новини, що, маючи можливість повторно голосувати, певні політичні сили зловживають цим.

«Це небезпечно, адже є практика «протягування» голосів. Для прикладу, під час сесії, яка відбулася в червні, розглядали земельні питання, зокрема, ситуацію в районі кінотеатру «Промінь» і звернення ще одного бізнесмена. Було так, що спочатку, питання не пройшло. Втім, у раді почали обдзвонювати депутатів, які не були присутні, і ті прийшли. Вони вставили свої картки, повернулися до повторного голосування і ухвалили необхідне рішення. Так обранці громади відпрацювали та одразу пішли», - розповідає Андрій Осіпов.

Вже під час наступного сесійного засідання в липні теж відбулося гучне голосування. Два дні в Луцькій міській раді вирішували, чи дати дозвіл встановити межі земельної ділянки на території історико-культурного заповідника для сім’ї депутата Луцької міськради Олени Голєвої. Першого дня перед депутатами виступила громадська активістка, яка представилася учасником організації «Правий сектор», і попросила не підтримувати Проект рішення, мовляв, там незаконно зводили будівлю. Тоді депутати дослухалися до громади та не підтримали прохання Голєвих. Втім, вже наступного дня Микола Яручик попросив це питання винести на повторне голосування, й тут воно набрало необхідну кількість голосів для ухвалення рішення.

Зауважимо, що формально депутати не відступають від Регламенту.

Довідково. Як вказано на офіційному сайті Луцької міської ради, Регламент Ради, з урахуванням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», встановлює порядок проведення сесії Ради, порядок підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях Ради, а також порядок роботи сесії Ради.

Втім, Феміда вважає повторне голосування незаконним, і з цього приводу є відповідні ухвали.

«Щодо повторного голосування депутатів у Луцькій міські раді, то тут є два пояснення справи. Перше – це традиція, яка склалася в Луцькій міській раді, що голосувати за будь-яке питання можна повторно до трьох разів. Для цього не потрібно жодних процедурних рішень, а лише репліка будь-якого депутата, й градоначальник ставить питання, яке не пройшло, на повторне голосування.

Натомість, ця практика була скасована у судовому порядку вже кілька разів. Такі рішення ухвалювали у Львівському апеляційному адміністративному суді у справі депутата Сосновського. Феміда сказала, що Рада повинна голосувати лише один раз, і він же є основний та останній, а жодних переголосувань не може бути. Згодом була інша справа, коли скасували рішення про визнання незаконними дії міського голови, коли виносили на повторне голосування щодо надання оренди на 22 роки Завокзальному ринку», - пояснює депутат.

Закцентуємо увагу на тому, що Феміда, ухвалюючи рішення, керується законами України. А «Закон» - це нормативно-правовий акт вищої юридичної сили, що регулює найважливіші суспільні відносини шляхом встановлення загальнообов’язкових правил (норм). Відповідно до усталеної світової практики закони (як і інші нормативно-правові акти) в Україні приймаються на підставі Конституції України і повинні відповідати їй.

Відповідно, попри «традиції» Луцькради, закони України ніхто не скасовував, і вони мають вищу юридичну силу, ніж рішення місцевих ради, які й повинні їм відповідати та в жодному разі не можуть суперечити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Мишко Показати IP 9 Серпня 2015 19:31
Не смішіть мене, яка міська рада, то ж квн якийсь, а зайдіть на фейсбук, то впадете, там всі ті дівахи полуголі постійно по Парижу та інших злачних місцях фігурують, вони вроді як працівники міськради, тільки коли ж вони працюють на громаду міста, цікаво, все по різних турах їздять і вихваляються своїми напівголими тілами, а там і дивитись нема на що, і коли той бардак скінчиться, які ж то службовці?
Dfcz до Мишко Показати IP 9 Серпня 2015 19:51
Мишко, Ви переплутали міську раду і виконавчі органи. Вчіть матчасть - як то кажуть. Осіпов пише про голосування депутатів. Працівники виконкому такі ж люди як і Ви, Мишко, і теж мають право на відпустку. І під час неї хочуть їдуть Париж, хочуть на море, а хочуть на дачу працювати. І це вас турбувати не повинно.
громадьські активіст до Мишко Показати IP 9 Серпня 2015 21:42
скінь силку
Аватарко Показати IP 9 Серпня 2015 19:53
Та Осіпов кругом бачить підлог. Сам то злиться, що його проектів не підтримують і тупо банять. Скільки Осіпов може вже дурньою маятись. Працювати людині треба, длопатку в руки і копати на город картоплю
654 Показати IP 10 Серпня 2015 07:01
Романюк ставить на повторне голосування тільки ті питання які йому потрібні щоб пройшли, це продажний мер
Постійно дивлюсь сес Показати IP 10 Серпня 2015 09:40
Сам Осіпов постійно ставить на повторне голосування , а декілька сесій було і два рази на повторне питання, особливо щодо власних інтересів.
Волинь Показати IP 10 Серпня 2015 18:05
Романюка після його каденції потрібно судити як найпродажнішого мера Луцька: усім встигає продатися : палиці, єремєєву,столяру, хто більше заплатить. Невже Бога за бороду схопив ? Клімчук теж так думав, але не склалося...
до dfcz Показати IP 10 Серпня 2015 23:40
Дивись, не підірвись на тих фотках одна з другою кобилиця, і за що вам там зарплату платять, тільки селфі виставляють і хизуються цим, а не слабо в поле?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus