USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна не готова до презумпції правоти поліцейського. ДУМКА

7 Жовтня 2016 23:02
На жаль, криміногенна ситуація в країні говорить про те, що реформа поліції і огульна атестація не дали обіцяного ефекту: з лав правоохоронних органів пішло багато фахівців, а кількість злочинів зросла. В таких умовах впроваджувати презумпцію правоти поліцейського не можна, вважає голова Волинської облради Ігор Палиця.

Своїми міркуваннями він поділися під час телепрограми «Протилежний погляд» в ефірі телеканалу «Нова Волинь» сьогодні, 7 жовтня.

Нагадаємо, в Україні заговорили про впровадження презумпції правоти поліцейського за зразком США: підкоряйся, а потім оспорюй. Зокрема цей процес розпочався після трагічної загибелі двох працівників поліції у Дніпрі. Натомість Ігор Палиця вважає, що таку систему можна впроваджувати лише за умови впевненості громадян у фаховості поліцейських.

«Ми не готові до такого, питання бо немає достатньої фаховості поліцейських, яким можна довіряти в прийнятті рішень. Що у нас - взяли хлопців і дівчат, три місяці повчили і відправили на вулиці. Тепер ми бачимо результат: злочинність зросла в 10 разів, поліцейські часто нічим не займаються крім того, щоб зупинити, сфотографувати і зняти на відео затриману ВІП-персону і тим попіаритися. Реформа провалилася повністю, за 2 роки нічого не зробили щоб українці відчували себе безпечно навіть вдень. Огульна атестація працівників міліції і звільнення їх без пояснень, без поважних причин - це неправильно. Більшість з них була фахівцями, яка знала кримінальний світ і як з ним боротися», - пояснив він.

Ігор Палиця додав: якби працівникам тоді ще міліції підвищили зарплату до рівня нових поліцейських, то фахівці залишилися б і працювали правильно, а не думали про те, як прогодувати сім’ї.

«Ми маємо вибирати: чи ми боремося за безпечне суспільство, чи за хлопців і дівчат в зшитій в Америці формі», - пояснив він.

Більш того, додав Ігор Палиця, незрозумілим залишається і те, чому представниця Грузії має керувати українською поліцією. Більше того, у той час , коли в країні зростає кількість злочинів, скоєних, власне, іноземцями – громадянами Грузії, і їх не карають. Та й статистика злочинів лякає.

«Коли я прийшов в Одесу на посаду голови ОДА, там кількість злочинів зменшилась втричі. А зараз вона збільшилась в 10 разів. Нам треба визнати, що реформа провалилася, запропонувати звільненим фахівцям провернутися, збільшити і покращити підхід до навчання, а тоді, коли ми будемо їм довіряти, можна вводити презумпцію правоти поліцейського, як у США. Але на це потрібен час: три-чотири роки», - резюмував він.

На жаль, сьогодні ніхто себе не почуває безпечно, прогулюючись вечірнім містом. Натомість очільниця поліції, Хатія Деканоїдзе, забороняє поліції патрулювати з громадськими формуваннями. У результаті – реформа не діє, а злочинці себе почувають себе безкарними.

«Не працює ця ситуація і Деканоїдзе не працює. Тож хай би вона швидше їхала в Грузію, як заявив Саакашвілі, що готовий її забрати туди Міністром внутрішніх справ. Хай їде», - порадив Ігор Палиця. А ось щодо роботи її співвітчизника – Міхаела Саакашвілі, то, додав, його думка про нього не змінилася: «Раніше це була лише моя думка, тепер же так думає 99% одеситів».

Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Луцьку рівень злочинності становить 107,7 випадків на 10 тисяч населення, порівняно з 67,2 за аналогічний період минулого року. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 3037 кримінальних проваджень, що на 41% більше, ніж торік.

Більшість становлять злочини середньої тяжкості та тяжкі злочини, зокрема, на 43,2% більше, ніж торік, зафіксували злочинів проти життя і здоров’я людини. На 75,2% збільшилася кількість злочинів, вчинених проти власності. Так, на 81% у Луцьку зросла кількість крадіжок, розбійних нападів побільшало на 150%, грабежів – на 84,1%, шахрайств – на 32,2%. Розкриття кримінальних правопорушень становить 14,1%, у 2015 році цей показник становив 42,2%.

Відтак, у результаті минулого місяця депутати підтримали звернення до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо рівня злочинності та криміногенної ситуації у Луцьку, зініційоване фракцією УКРОП у міській раді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
міша Показати IP 7 Жовтня 2016 23:18
яка презумція???!!! цим петеушнікам надати такі повноваження, то вони зійдуть з розуму. бардак буде повний. я не прихильник Палиці, але він по цьому питанню мислить нормально.
Вася Показати IP 8 Жовтня 2016 07:15
повністю погоджуюсь, реформа в д#пі!
не вася Показати IP 8 Жовтня 2016 10:19
Украіна не готова ні до чого!
Перехожий Показати IP 8 Жовтня 2016 20:03
Після революції т.з. гідності, Україна виявилась неготовою до багатьох речей. До поліції в т.ч..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus