USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

УКРОП пропонує розширити права громадян у боротьбі з корупцією

15 Листопада 2016 20:15
Народні депутати з партії УКРОП внесли до Верховної Ради проект закону, ухвалення якого дозволить заявникам про корупційні злочини отримати права потерпілих у кримінальному процесі. Таким чином, громадяни зможуть брати повноцінну участь у судових процесах проти хабарників.

Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив один з авторів законопроекту, народний депутат від УКРОПу Віталій Купрій, - йдеться у повідомленні прес-служби УКРОПу.

«Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення прав громадянського суспільства у боротьбі з корупцією» (№ 5398) спрямований на те, щоб забезпечити невідворотність покарання корупціонерів», – заявив Віталій Купрій. З його слів, у разі ухвалення законопроекту заявники зможуть брати повноцінну участь у досудовому слідстві та судових процесах, подавати клопотання слідчим і прокурорам. При цьому правоохоронців зобов'яжуть реагувати на клопотання потерпілого впродовж трьох днів.

Крім того, документ передбачає обов'язкове покарання для слідчих і прокурорів у вигляді догани або звільнення за свідоме затягування справ, невручення підозри чи навмисну бездіяльність. Своєю чергою, слідчі судді отримають право виходити за межі обвинувального акту для виявлення замовників корупційних злочинів, яких «не помітила» прокуратура.

«Наша партія вважає, що ми повинні об'єднати зусилля з громадськістю і спільно зробити все те, чого не робить влада, яка є бездіяльною, та правоохоронні органи, які демонструють свою безпорадність», – додала народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич. З її слів, зараз існує чимало економічних, політичних і правових факторів, які роблять корупцію нормою суспільного життя. При цьому корупційні схеми, дії та злочини є безкарними, а громадськість не може вплинути на цей процес.

«Паралельно з усуненням економічних причин корупції слід усунути й усі правові. Саме громадськість може бути активним учасником цього процесу в юридичному полі. «Вишки Бойка», злочинні ціни на ліки, дерибан державних коштів на ремонті доріг, куплені тендери – це ганебні символи нашого часу, які існують наслідок бездіяльності влади та безпорадності правоохоронних органів на загальнодержавному рівні», – зазначила Ірина Констанкевич.

Вона наголосила, що ситуація повторюється й на місцях. Так, на Волині з 2015 року не доведені до суду справи про розтрату 26 мільйонів грн при закупівлі для шахти у Нововолинську та крадіжку майже 2 млн грн у «Луцькводоканалу».

Зі слівавторів законопроекту, його імплементація дозволить подолати корупцію в країні буквально за місяці. Законопроект підписали народні депутати з УКРОПу Віталій Купрій, Ірина Констанкевич, Валентин Дідич, Андрій Денисенко та Віктор Шевченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ідіть Показати IP 15 Листопада 2016 20:48
в ПРОЛІСОК настоянки перевіряти ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus