USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Волинські гірники знову вирушають на Київ. ЗМІНЕНО ДАТУ

15 Грудня 2015 15:51
Нововолинські шахтарі пікетуватимуть Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Про це стало відомо під час спільної наради Раді голів “червоної” та Незалежної профспілок гірників України, що відбулася 14-го грудня у Нововолинську за участю представників місцевої влади та ДП “Волиньвугілля”, де вирішували технічні питання поїздки шахтарів у Київ для продовження акцій протесту. Про це повідомляє БУГ.

У четвер, 10-го грудня, голова місцевої організації НПГУ Сергій Демченко в міністерстві вимагав від Демчишина (Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, - ред.) відстрочки призупинення закриття шахт №1 та №9. Він вважає, що позиція міністра – це бомба уповільненої дії, тому що після переведення копалень в третю групу в будь-який момент може поступити команда поставити підприємства на водовідлив.

“У них є свої економічні інтереси. Демчишин блефує, коли каже: “Десяту шахту я вам взагалі подарую”. В нього на цю копальню вже є інвестор. Вони, знаючи, що є грошові активи на Калуші, закупили 100 тисяч тонн вугілля. Виходить, Калуш забитий вугіллям до кінця опалювального сезону. Те, що ми пропонували віддати Калуш під нас, виконувати ніхто не збирається. Це виглядає так, ніби було свідомо закуплене вугілля, щоб не дати вугільній галузі Волині вижити. Друге: хоч домовилися про поставку вагонів, Дяченко з подачі Венгрина вагонів не дав на Львівщину, на ЦОФ.

Вважаю, що свідомо йде саботування міністерством роботи вугільних підприємств. Десяту фінансують, бо готують під себе. Всі наші напрацювання і пропозиції зводяться до одного: йдіть в третю групу – гроші будуть”, – виступив Сергій Демченко.

У четвер – п’ятницю 17-18-го грудня шахтарі готувалися на Київ. Однак згодом плани шахтарів змінилися, бо не вистачає фінансування, щоб оплатити транспортні послуги.

“Ми можемо знайти кошти на паливо, але перевізники хочуть гроші за оренду транспортних засобів. Нам чотири автобуси у 76 тисяч гривень обійдеться – в цьому проблема.

На жаль, процес гальмується ще й через те, що Волинець у Брюсселі. Поки ще живі спогади про Ягодин, хотілося б, звісно, швидше закріпити результат. Є інформація, що довірена особа міністра вугільної промисловості Венгрин сьогодні хоче зустрітися з губернатором Волині.

Скоріше всього, організуємо виїзд на 22-ге число. Це навіть краще, бо там будуть представники з усієї України, не тільки Волині”,- прокоментував ситуацію голова місцевої організації НПГУ Сергій Демченко.

На сьогоднішній момент заборгованість по вугільній галузі тільки з зарплати становить 730 мільйонів гривень, якщо включити грудень – мільярд. Знаючи, що бюджету нема, а в січні шахти знову почнуть зупинятися, що не виключено, працівники вугільних підприємств намагаються не допустити до такої ситуації.

Як повідомляє «Місто вечірнє», після перекриття дороги на міжнародний пункт пропуску Ягодин, акцій протесту та зупинки виробництва, керівництво Нововолинська разом з представниками шахтарських профспілок, головними спеціалістами ДП «Волиньвугілля» поїхали до Києва. У столиці зустрілися з міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним.

Отож шахтарям пообіцяли до кінця цього року виділити більше 10 мільйонів гривень на зарплату працівникам першої шахти, 14 мільйонів. – на підтримку підземних підприємств ДП «Волиньвугілля» та 5 мільйонів - від реалізації вугілля на складах. Ще 88 мільйонів гривень планують скерувати на будівництво десятої шахти.

Щоправда, як повідомляв учора голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, ці суми дещо скоротилися.

«Їздив я в Міністерство енергетики і вугільної промисловості. Два дні ми дискутували з Міністром. В суботу була зустріч з директорами шахт і керівництвом «Волиньвугілля». Домовились про те, що на потреби шахти № 1 через реструктуризацію додатково надійде 11 мільйонів. З початку ця сума повинна була становити 14 мільйонів, але Міністр попросив мене її зменшити з домовленістю, що 20 мільйонів гривень буде виділено на шахту ДП «Волиньвугілля». До того ж, ще є залишок 80 мільйонів гривень, його використають на потреби шахти №10. Поряд із тим я не бачу в бюджеті 2016 року асигнувань на її розбудову, адже ми задекларували необхідну для цього цифру, й вона немаленька – 353 мільйони гривень», - розпівовів очільник краю під час оперативної наради в ОДА 14 грудня.

Шахтарі планують продовжити акцію протесту під міністерством, а пізніше – під кабміном. Основні вимоги: закладення бюджету на 2016 рік, призупинення закриття шахт, фінансування та реалізація, відставка радників міністра Крука і Венгрина, які, на погляд гірників, є “смотрящими” та виконують вказівки, що сприяють повному занепаду вугільної галузі.

На разі основне питання, яке вирішують шахтарі, – це фінансування транспортного перевезення.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ас Показати IP 14 Грудня 2015 15:22
Краще б вирушили бурштин копати ледарі з іх досвідом мільонерами стали б
Анатоль_ до Ас Показати IP 15 Грудня 2015 17:55
Нашим шахтарям-наш низький доземний уклін та слова щирої подяки за все!
кріт Показати IP 14 Грудня 2015 15:37
Сєня каже: "Всі питання до Демчишина і БПП.")
Анонім до кріт Показати IP 15 Грудня 2015 18:29
Сеню не трож - він свята корова.
Тарас Чурило Показати IP 15 Грудня 2015 17:56
Люди, які по 12 годин продять в забої, не можуть отримати свої "кровно зароблені". Це сором.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus