USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як сьогодні захищають права споживачів на Волині*

12 Вересня 2016 15:47
Хто може захистити, якщо вам надали неякісні послуги? Як винуватця притягнути до відповідальності, щоб більше вас не обдурили, а за свої «кровно» зароблені ви отримали якісні товари і послуги? Всім відома інспекція захисту прав споживачів нині стала управлінням Держпродспоживслужби. І завдяки діяльності цього управління цьогоріч споживачам, які отримали неякісні послуги, повернули майже 200 тисяч гривень.

Так, після реформування, управління захисту прав споживачів увійшло до складу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яку зареєстрували в березні цього року.

«Основна функція управління захисту споживачів – це забезпечити громадянам можливість користуватися якісними товарами та послугами, - пояснює начальник управління захисту прав споживачів ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Тетяна Хмарук, - Погодьтеся, якщо платиш гроші, то хочеш отримати і відповідний сервіс, або ж продукт, але так буває не завжди. Власне, штрафи та санкції – це наслідок, а причиною могла стати невідповідна якість, або відсутність відповідної документації на товар, або неналежне обслуговування. В такому випадку реалізатор може нарікати лише на себе».

Права споживачів визначені статтею 4 Закону України «Про захист прав споживачів», в якій визначено, що:

Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, що реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб, мають право на:

1) захист своїх прав державою;

2) належну якість продукції та обслуговування;

3) безпеку продукції;

4) необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця);

5) відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону;

6) звернення до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав;

7) об'єднання в громадські організації споживачів (об'єднання споживачів).

Тетяна Євгенівна розповідає: на адресу ГУ Держпродспоживслужби в області найчастіше надходять звернення споживачів щодо якості надання послуг, з них найбільша кількість надійшла на житлово-комунальні послуги. В основному волиняни звертаються з питань незгоди із існуючими тарифами на житлово-комунальні послуги та нарахуванням плати за них. Також скаржаться на якість послуг пасажирських перевезень, виготовлення та встановлення вікон та дверей, ремонт побутової техніки, мобільних телефонів.

Серед цієї кількості переважна більшість – це скарги, які стосуються якості непродовольчих товарів: взуття, товарів складної побутової техніки, електронної апаратури, меблів.

«Спеціалістами управління у повній мірі опрацьовуються всі поставлені у зверненні питання, приймаються обґрунтовані рішення й вживаються потрібні заходи щодо вирішення порушених проблем. Про результати перевірки звернення й прийняте рішення, заявника інформують у встановлений законодавством термін.

На кожну із цих скарг спеціалісти зобов’язані відреагувати і зробити відповідний висновок. Непоодинокі випадки штрафних санкцій та притягнення до адміністративної відповідальності», - зазначає очільниця управління.

З моменту створення ГУ Держпродспоживслужби в області спеціалісти управління захисту споживачів надали 168 консультацій громадянам щодо захисту їхніх прав. На адресу управління надійшло 67 письмових звернень від споживачів, які розглянули спеціалісти. Згідно з результатами проведених заходів, скаржникам повернули 187,4 тисячі гривень.

За станом на 1 вересня 2016 року фахівці управління здійснили 56 заходів щодо дотримання законодавства про захист прав споживачів, реклами та характеристик продукції. Згідно з їхніми результатами за порушення законодавства 39 суб’єктів господарювання оштрафували на суму понад 44 тисячі гривень.

Окрім того, управління захисту прав споживачів надає висновки щодо розрахунків економічно обґрунтованих планових витрат під час формування оптово-відпускних цін на продовольчі товари, зміни цін, які підлягають декларуванню. Приміром, у серпні один суб'єкт господарювання звернувся до управління з листом про декларування зміни оптово-відпускної ціни на цукор.

Згідно з результатами проведеного аналізу поданих документів, ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області надало три висновки щодо розрахунків економічно обґрунтованих планових витрат під час формування оптово-відпускних цін на цукор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучани Показати IP 12 Вересня 2016 15:59
Ща таке "належна якість? Хто визначає? і хто захистить бізнес від параноїчних споживачів, які за дешево хочуть дорогі товари.
Дяк до лучани Показати IP 12 Вересня 2016 16:46
Пора нарешті відмінити ганебний закончал "Про декриміналізацію економічних злочинів". Й усіх бариганів за грати. З обовязковою конфіскацією закордонних активів
лучани до Дяк Показати IP 12 Вересня 2016 17:54
Таке вже було при совку. Дефіцити та гнилі товари. Всіх бариг заграти відправили, що голі та голодні залишились. ... Тільки вільний ринок та ринкова конкуренція наведе лад, а не чиновник з батогом.
справедливий Показати IP 12 Вересня 2016 16:26
Від "параноїчних споживачів" захистити має держава, яка зобов"язана заборонити "чесним продавцям і виробникам" втюхувати "г*вно".
лучани до справедливий Показати IP 12 Вересня 2016 16:57
Людина має голову та очі щоб зробити правильний вибір. Ніхто силою не ставляє. А шукати винних у своїй особистій проблемі ,за рахунок чужих, найлегше. Гомосовєтікус привик ,що занього все вирішують та вибирають.
купець до справедливий Показати IP 12 Вересня 2016 17:01
Таке собі МП "Спрайт" навпроти "Слона" постійно займається таким втюхуванням ось уже скільки років
Ам Показати IP 12 Вересня 2016 16:47
Це що даній службі передали повноваження ліквідованої Держінспекція цін? Наскільки я знаю, то фахівців у держроодспоживмлужбі нема.
Споживач Показати IP 12 Вересня 2016 22:42
Які спеціалісти??? П'яні приходять до підприємців, в тому управлінні вже немає спеців,а одні ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus