USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Якою була децентралізація на Волині у 2016-му

5 Грудня 2016 12:41
Об’єднання територіальних громад на Волині триває другий рік. Результати Волині – поки не найкращі в Україні, але й не найгірші. У 2017-й наша область увійде з 15 громадами, але цей процес уже набирає обертів. Одним з поштовхів цього процесу стала акція Асоціації міст України «Децентралізаційний марафон». Менш як за півроку консультанти АМУ відвідали 50 потенційних громаді у всіх куточках краю.

Як усе починалося

Старт «Децентралізаційного марафону» в Україні припадає на червень 2016 року. Про початок «марафону» під час ХІІ Українського муніципального форуму оголосили Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук та Голова Асоціації міст України Київський міський голова Віталій Кличко.

Сама акція «Децентралізаційний марафон» проводилася в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), яку реалізує АМУ за підтримки USAID. Як розповів виконавчий директор Регіонального відділення АМУ Богдан Самойленко, на Волині експерти АМУ обрали за мету доїхати до кожної територіальної громади, пояснити кожному представникові цієї громади, і тим хто бажає увійти до складу об’єднання, про переваги, які вони матимуть у результаті об’єднання. Також розповідали про ймовірні недоліки та знайомили учасників зустрічей з різноманітними механізмами, якими варто скористатися, щоб уникнути недоліків, або ж механізмами для досягнення мети.

«У 2016 році ми відвідали 50 територіальних громад, які відповідно до перспективного плану визначені перспективними до об’єднання. Ми надали консультації. І уже є певні результати: вже більше 10-ти з таких громад отримали сьогодні позитивні висновки», - зауважує Богдан Самойленко.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК НА КАМІНЬ-КАШИРЩИНІ ГРОМАДИ «ЖЕНИЛИ»

Поштовх до об’єднання

В 2015 році в Україні були створені 159 громад, у першій половині 2016 року було невелике затишшя, а вже за станом на 1 січня 2017 року, очікується, що в Україні буде 368 ОТГ, які об’єднають 1735 місцевих рад (17% органів місцевого самоврядування України). Якщо говорити про Волинь, то в 2015 році створені 5 громад, за півроку 2016-го ще 2 і ще у 8 відбудуться вибори у грудні. Тобто на початок 2017 року, в області буде 15 громад. Якщо говорити про загальноукраїнські тенденції і порівнювати з іншими областями, то Волинь не в передовиках, але й не на останньому місці. Нашій області поки що належить «серединка» за темпами об’єднання громад. До прикладу, Тернопільська та Хмельницька області ще у 2015 році створили майже по 20 громад. А є області, де досі не затверджений перспективний план (Закарпаття), розповідає регіональний консультант із правових питань у Волинському РВ АМУ Валентин Малиновський..

«За ці 5 місяців ми об’їздили всі райони. І у деяких районах лише з нашим приїздом почалася предметна розмова на тему децентралізації, створення ОТГ. З нашим проектом в багатьох районах почалася реальна робота по децентралізації. «Децентралізаційний марафон» дав імпульс для пожвавлення цієї роботи. Люди усвідомлюють і роблять свідомий вибір, бо їм жити в цих громадах, наша справа була пояснити людям що вони сьогодні мають, які механізми об’єднання, що вони матимуть в результаті об’єднання і які можливості вони згаяли, не об’єднавшись раніше», - пояснює він.

ЧИТАТИ ЩЕ: (НЕ)ЛЮБОВНІ ПРИСТРАСТІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ НА ЛЮБОМЛЬЩИНІ

Валентин Малиновський додає: «децентралізацій ний марафон приніс конкретні результати: вже створена низка громад, де також чекатимуть на вибори: Підгайцівська, Колодяжненська, Забродівська, Самарська, Вишнівська, Луківська. Ще 3 ОТГ чекають висновку ОДА про їх спроможність: Заборольська, Зарічанська і Зеленська. Є ще громади, які вже «готові» до об’єднання. Також процес зрушився з мертвої точки і в райцентрах: Ратному і Горохові.

Цифри і містечкові амбіції

Консультант з фінансових питань Волинського РВ АМУ Василь Гром додає: найчастіше аргументом, який переконував у потрібності об’єднання ставали цифри.

«Від того, як люди до об’єднання бачать фінансову перспективу, які вони бачать ресурси, вони собі можуть уявити як виконуватимуть повноваження, які значно зросли. Я намагався робити прогнози, в яких показати, які будуть бюджети громад, як вони мають будувати відносини з держбюджетом. Це вони роблять перше з всю історію органів місцевого самоврядування», - додає він.

ЧИТАТИ ЩЕ : НА ВОЛИНІ ФОРМУЄТЬСЯ «ЕКСТРАВАГАНТНА» ГРОМАДА З БЮДЖЕТОМ МАЙЖЕ 30 МІЛЬЙОНІВ

Василь Гром розповідає, що громади, які об’єдналися цікавляться уже більш конкретними речами: як формувати нові бюджети, як визначати розпорядників коштів, як організовувати управлінську діяльність. З його слів, прямі міжбюджетні відносини, відповідно до чинного законодавства, Люблинецька і Шацька ОТГ матимуть нові бюджети з 1 січня 2017 року, громади, в яких вибори відбудуться в грудні прямих міжбюджетних відносин набудуть з 1 березня, а ті, хто вибори проведуть у травні - з 1 липня.

Крім того, зауважують експерти, є населені пункти, які з певних причин все-таки не горять бажанням. Приміром, каже Василь Гром, це міста районного значення, селища, які є районними центрами.

«Деякі з них категорично стоять проти об’єднання, і про ці речі треба говорити. Це, приміром, Маневичі, Турійськ, Любешів. Адже, як правило, уся інфраструктура, яка є біля в районі зосереджена в райцентрі. І таким органам місцевого самоврядування, добре і так. Якщо є АЗС – то вона розміщена біля районного центру , промисловці і підприємці теж гуртуються ближче до райцентру, адже там і каналізація, і вода, і електроенергія, і комунікації. І ця нерівномірність економічного розвитку дає можливість їм утримуватися поки що від виборів нових голів. Є позиція окремих голів місцевих рад, які бояться виборів. Фактично, в 6 районах Волині руху майже нема: Любешівському, Рожищенському, Старовижівському, Камінь-Каширському, Горохівському, Локачинському. Горохів, Камінь-Каширський начебто уже починають процеси об’єднання, але конкретних рухів досі немає», - пояснює він.

Як правило, зауважує виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко, цифри виявлялися залізним аргументом для кожної громади. Після того, як громадам розповідали перспективи, вони йшли на об’єднання.

Своєю чергою, регіональний консультант з комунікацій Волинського РВ АМУ Олена Кузьмич додає: подібні візити стимулюють до обговорення потреб децентралізації навіть у тих громадах, які навіть не думали про створення ОТГ.

«Навіть якщо громада не дуже горить об’єднуватися, але люди вирішили послухати по це, то потім вони все-таки починають думати і з’являється інтерес. Думаю, 8 громад, які йдуть у грудні на вибори – це хороший показник нашої роботи», - резюмує вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сераховичі Показати IP 5 Грудня 2016 15:28
Який може бути рух з об"єднанням якщо депутат райради Мазурик ЛВ "протягує " своє село не зважаючи на думку жителів віддалених сіл -тому що пані лікарці хочеться сісти в крісло голови громади і в мріях можливо бути обраною в облраду .
Сераховичі Показати IP 5 Грудня 2016 16:42
Нам на"язують об"єднання де перша скрипка депутат райради Мазурик Л.В яка вважає що може не рахуватись з думкою громад сіл які провели вже зібрання і визначилися з центром в Сераховичах! Вона вже бачить себе в кріслі не тільки голови громади а мінімум райради і для досягнення своєі мети використовує депутатський мандат!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus