USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Якими будуть послуги та соцзахист у новостворених громадах

28 Жовтня 2015 13:00
Експерти не приховують: досі немає єдиного рецепту, як в об’єднаних громадах скористатися тими повноваженнями, які делегує держава. Про те, якими будуть послуги та соцзахист у новостворених громадах на Волині розповіли 27 жовтня під час вебінару, що відбувся у приміщенні Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки.

Експерти не приховують: досі немає єдиного рецепту, як в об’єднаних громадах скористатися тими повноваженнями, які делегує держава.

Про це розповіли в Офісі реформ у Волинській області.

Такий інформаційно-роз’яснювальний семінар із підтримки децентралізації організований Асоціацією Міст України в рамках проекту USAID ДІАЛОГ у співпраці з програмою IREX «Бібліоміст», уже стає традиційним.

Директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк розповів, що із 74 громад, які зазначені у Перспективному плані (а з пропозиціями про зміни і доповнення, які стало активно надходити, – аж 81), Кабмін затвердив лише 52.

Виникає запитання: що буде з іншими?

– Це не означає, що громад, які не схвалені постановою Кабміну, узагалі не стане. Це – рекомендації для подальшої роботи з об’єднання, – каже Анатолій Іванович.

Директор Офісу реформ в області зізнається, що такі застереження були із самого початку й експерти про це говорили. Але у нашому краї дійсно дотримано принципу добровільності, тому так і вийшло.

Серед позитиву нині – створення Шацької об’єднаної тергромади. Адже інформація щодо цього подана у Кабмін та ЦВК. Тож зараз варто зробити все, аби у бюджеті 2016-го передбачили кошти і на цю громаду. Іще одна громада утворилася у Ковельському районі – з центром у смт Люблинець. Там прийняли рішення і подали документи на погодження в ОДА. Після відповідного висновку фахівців під час сесії вже прийматимуть рішення про об’єднання.

Тож ми матимемо вже 8 громад. А у 5-ти, як відомо, 25 жовтня відбулися вибори.

Безпосередньо про вирішення питань щодо надання соціальних послуг у громадах говорив радник міського голови, експерт із соціальних питань Офісу реформ та голова Волинської обласної громадської організації «Фонд місцевого розвитку» Петро Верзун.

– Для громад це буде певним тестом, чи зможуть вони організувати процес надання адмінпослуг, створити умови для нормальної роботи органів соцзахисту, – зазначив експерт, наголосивши, що єдиного рецепту, яким можна скористатися, немає. Але боятися не варто, бо ми маємо не лише закордонний, а й власний гарний досвід.

Петро Юрійович не став приховувати, що, наприклад, у Велицькій сільській громаді, ЦНАП буде створити важко. І річ навіть не у приміщенні чи його відсутності, а у самій потребі функціонування такої установи. Адже таким собі умовним ЦНАПом може стати кілька працівників місцевої ради, які за доплату виконуватимуть ці обов’язки, або й навіть – той же староста.

ЦНАП варто створювати, наприклад, в Устилузькій міській громаді, вважає експерт.

– Більше проблем, думаю, виникне із соцзабезпеченням, адже громади мають надавати весь спектр тих послуг, які є в містах обласного значення, – каже Петро Верзун.

Але й тут, розповідає експерт, вже є напрацювання. Наприклад, це може бути співпраця з громадськими організаціями.

Що дуже важливо. У Державному фонді регіонального розвитку передбачено кошти не лише на перекриття даху чи заміну вікон у школах, хоча розбудова інфраструктури й справді необхідна. Але найбільший потенціал громади – її люди. І про це не можна забувати. Фінансування таких програм також передбачено статутом Фонду.

У підсумку директор бібліотеки ім. Олени Пчілки Людмила Стасюк слушно зазначила:

– Ми вже давно живемо за принципом жабки, яка сама собі збила масло і вибралася з полону. Іще Ірен Роздобудько писала, що «всі біди людства – від невиправданих сподівань». У цивілізованому суспільстві не надіються на державу, самі працюють, і лише використовують ті важелі, які пропонує держава як інструменти. Тож ми мусимо змінити мислення, самі маємо змінитися й інших переконувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
арістарх Показати IP 28 Жовтня 2015 15:42
пане верзун.тестом для громад буде ваша неправдива інформація бо жодних додаткових повноважень новостворені громади у сфері послуг не отримали і до змін у конституцію не будуть мати .єдине що вони з наступного року утримають це змінене бюджетне фінансування. це правда бо в бюджетний кодекс вже внесено зміни що обєднані громади будуть фінансуватись на рівні міст обласного значення.не в смислі величини фінансування а в сенсі функціональному .а повноваження у сфері соціальних послуг. надання адміпослуг тощо ново новостворені громади утримають не рані 2017р і то якщо буде принята нова конституція вибачайте за орфографію бо слабо володію клавіатурою

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus