USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Замість «донецьких» – «вінницькі»: Порошенко впевнено йде шляхом Януковича

8 Вересня 2015 17:12
Президент України Петро Порошенко впевнено йде шляхом Вiктора Януковича й масово призначає на високi державнi посади вихiдцiв з Вiнниччини.

Минулого тижня - новий кадровий прорив вiнницьких: управлiння справами Адмiнiстрацiї Президента очолив вiдомий "кавеенщик" Борзов.

Це призначення стало черговим у низцi попереднiх кадрових рiшень iз вiдчутним регiональним присмаком, - пише Богдан Куфрик на сторінках газети "Експрес".

Декiлька рокiв тому він написав статтю "Якась донецька Україна" - про панування друзiв Януковича в органах державної влади. Здавалось, пiсля другої революцiї усе змiниться, - пише автор. Але якщо за часiв правлiння Вiктора Януковича країною керували донецькi, то з приходом Порошенка при владi в обласних прокуратурах, СБУ й iнших державних органах опинилися вiнницькi.

Саме Вiнницьку область називають вотчиною Петра Порошенка, тут левова частка його бiзнесу. Саме ця область свого часу дала Петру Олексiйовичу дорогу як у великий бiзнес, так i у велику полiтику. Саме на Вiнниччинi Порошенко був уперше обраний народним депутатом як кандидат в одному з мiсцевих мажоритарних округiв, удруге став нардепом вiд Вiнницької областi й на передостаннiх парламентських виборах.

А ставши Президентом, за пiвтора року свого правлiння дав високi посади багатьом "вiнницьким". У самiй Вiнницi вже ходять анекдоти, що "за Яника рулили донецькi, за Порошенка - вiнницькi".

Журналісти з вiдкритих джерел проаналiзували бiографiї деяких силовикiв та посадовцiв i з'ясували цiкавi речi.

Ось декiлька прикладiв.

Так, першим заступником керiвника Апарату ВР є Володимир Слишинський, екс-заступник мiського голови Вiнницi. А колишнiй перший заступник мера Вiнницi Володимир Кiстiон став першим заступником мiнiстра регiонального розвитку. Екс-заступник голови Адмiнiстрацiї Президента, а сьогоднi посол України у США Валерiй Чалий теж має вiнницьке корiння.

Свого часу, з листопада 2009-го по квiтень 2010 року, вiн працював заступником мiнiстра закордонних справ, коли мiнiстерство очолював Петро Порошенко. Керiвництво Вiнницькою ОДА Президент теж доручив колишньому секретаревi мiськради Вiнницi Сергiю Моргунову.

Ще донедавна Державне управлiння справами очолював вiнничанин Сергiй Березенко. А його першим заступником був Сергiй Борзов. Однак пiсля обрання Березенка нардепом на скандальних виборах у Чернiговi Петро Порошенко призначив Сергiя Борзова тимчасовим виконувачем обов'язкiв керiвника Державного управлiння справами. Новий завгосп Порошенка до свого приходу в ДУС був директором команд КВК "Вiнницькi перцi" та "Збiрна України". Також Борзов працював у товариствi з обмеженою вiдповiдальнiстю "Телевiзiйне творче об'єднання "Олександр Масляков i Компанiя".

Достатньо в Українi й вiнницьких прокурорiв i керiвникiв обласних управлiнь СБУ. Так, УСБУ у Вiнницькiй областi очолює уродженець цiєї областi Сергiй Ратiєв. До речi, це вже друге його повернення на цю посаду. Вперше Сергiя Володимировича призначив у Вiнницьку область начальником Служби безпеки 20 квiтня 2010 року Вiктор Янукович. А ще донедавна начальником Головного слiдчого управлiння СБУ був Василь Вовк, теж уродженець Вiнниччини. Начальником Головного управлiння Державної фiскальної служби у Вiнницькiй областi є Мирослав Продан, котрий народився в селi Кукавка Могилiв-Подiльського району на Вiнниччинi.

Не бракує вiнницьких i в керiвництвi обласних прокуратур. Серед них прокурор Волині Дмитро Чепiжак. Вiн народився в мiстi Калинiвка Вiнницької областi. В селi Iвашкiвцi Шаргородського району народився прокурор Рiвненщини Анатолiй Ковальчук. Вихiдцем iз Шаргородщини є й прокурор Вiнницької областi В'ячеслав Соколовий. У Вiнницi народився перший заступник прокурора мiста Києва Олег Валендюк.

Вiнничанин Юрiй Педос обiйняв посаду першого заступника начальника Головного слiдчого управлiння Мiнiстерства внутрiшнiх справ України. До цього вiн працював на посадi першого заступника начальника управлiння МВС у Вiнницькiй областi. А от давнiй партнер Порошенка - Олег Гладковський, бiльш вiдомий на прiзвище Свинарчук, - став першим заступником секретаря РНБО.

До лютого 2015 року вiн був президентом автомобiльної корпорацiї "Богдан", часткою якої ранiше володiв Петро Порошенко. Гладковський - не єдиний бiзнес-партнер Петра Олексiйовича, який потрапив до влади. Так, разом з головою Адмiнiстрацiї Президента Борисом Ложкiним Порошенко розвивав медiа-бiзнес. Очiльник НБУ Валерiя Гонтарева керувала компанiєю з управлiння активами, що допомагала вести справи пiдприємствам нинiшнього Президента.

Заступником голови фракцiї БПП є Iгор Кононенко, партнер Петра Олексiйовича по Українському промислово-iнвестицiйному концерну. А керiвником Нацiональної комiсiї, що здiйснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, є Дмитро Вовк - колишнiй маркетолог i мерчендайзер росiйського представництва компанiї "Рошен".

Мiнiстром iнформполiтики теж є людина Петра Порошенка. Юрiй Стець - екс-генпродюсер "5 каналу", власником якого залишається Президент України.

Вiдкрита дорога вихiдцям з Вiнниччини й у керiвництво великих держпiдприємств. Депутат вiнницької мiськради Iгор Ткачук працює виконувачем обов’язків гендиректора Укрпошти. Заступником генерального директора iншого державного пiдприємства-монополiста Укрзалiзницi є уродженець Козятина Вiталiй Журакiвський. Ось такi цiкавi бiографiї, ось така оригiнальна кадрова полiтика Петра Порошенка.

"Петро Порошенко, - каже полiтолог Iнституту соцiальних технологiй "Соцiополiс" Ярослав Макiтра, - повторює Леонiда Кучму, за правлiння якого у владi домiнували днiпропетровськi, та Вiктора Януковича, котрий до влади привiв донецьких.

Порошенко покладається на своїх, перевiрених людей, яких знає по Вiнницi чи по бiзнесу. На жаль, кадрова полiтика в Українi базується не на критерiях професiоналiзму, а на особистiй вiдданостi. Це дорога в нiкуди. Думаю, що така тенденцiя зберiгатиметься й надалi. В Українi є ще чимало вакантних посад. Не вiдкидаю того, що й на них буде призначено вiдданих Порошенку людей. Кадри сьогоднi далi добирають не за професiйними характеристиками, не за здiбностями, а за принципом земляцтва".

"Звiсно, будь-якому посадовцю краще працювати з людьми, яким вiн довiряє, хто перевiрений, - зазначає Михайло Басараб, полiтолог компанiї "Перша рейтингова система". - Однак українська практика регiональної ознаки в кадровiй полiтицi українських президентiв, зокрема й Петра Порошенка, набуває нездорових масштабiв. Ця практика була гiперболiзована в часи правлiння Януковича. Тодi побутувало багато анекдотiв та жартiв iз цього. На жаль, практика земляцтва зберiгається й у Петра Порошенка. В його випадку йдеться не лише про землякiв, а й про родичiв. Це вiдвертий непотизм, тобто надання родичам або знайомим посад незалежно вiд їхнiх професiйних здiбностей. Наприклад, син Президента стан нардепом. Очевидно, це не його власна заслуга, а те, що вiн син Президента. Олексiя Порошенка призначили і до керiвного органу об'єднаної партiї "Солiдарнiсть". Це - неправильна тенденцiя. Вiд такої практики передовсiм постраждає Петро Порошенко. Адже громадяни негативно ставляться до випадкiв працевлаштування на посади друзiв, родичiв, землякiв. Це матиме серйознi негативнi iмiджевi наслiдки для Президента". Як кажуть, принцип добору кадрiв простий - це принцип "перевiрених кадрiв": жодних конкурсiв, лояльнiсть понад усе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Волинь Показати IP 8 Вересня 2015 17:26
Скоро будемо ловити Петю в Ізраїлі ( в Ростові місце застовбив Вітя) . Ось такі наші президенти, ні стиду, ні совісті, вміють тільки брехати і красти мільярди. Народ України переживе усіх президентів ! Слава Україні !!!
СБУ до Волинь Показати IP 10 Вересня 2015 13:57
І НЕ ТІЛЬКИ ПЕЦЮ.........А І ОСТАЛЬНИХ ПРИВЛАДНИХ МОРЖІВ.
Волинь Показати IP 8 Вересня 2015 17:39
Не можна критикувати нашу президенту. А коли вже наша президента буде непрезидента, тоді можна буде . Слава Україні !!!
да Показати IP 8 Вересня 2015 17:51
ПЖити по-новому...., тобто по - вінницьки...., а не па-данєцкі, в натурє...
Анатоль_ Показати IP 8 Вересня 2015 18:19
Петро Олексійович за народ!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 8 Вересня 2015 19:39
Тільки під народом він розуміє своїх друзів, а не тебе.
12345 до Анатоль_ Показати IP 8 Вересня 2015 21:44
вінницький
пта Показати IP 8 Вересня 2015 20:09
А що треба і далі призначати "данецкіх"?
12345 до пта Показати IP 8 Вересня 2015 21:46
при донецьких долар був 8, а ці тоже крадуть не менше но долар23
Анонім Показати IP 8 Вересня 2015 22:26
Надіюсь що на цього алкоголика в подальшому чекатиме трибунал за здачу національних інтересів.
Андрюха Показати IP 8 Вересня 2015 22:42
Проте Петро Олексійович зумів обєднати сепарів і українців тим ,що його ненавидять з обох сторін.)))
луч Показати IP 8 Вересня 2015 23:05
Президент від сл/презрение/ур.ди кравчук кучмо витькі
Іван Показати IP 9 Вересня 2015 09:07
Напевно так відбувається, тому що з народом не рахуються, а не рахуються тому, що кожна людина не є самодостатня,а рухається (живе, ходить до праці, водить дітей в садочки, до школи) стадним способом життя. На чолі стада (на роботі, в садочку, школі або іншому формуванні) є вожаки, якими вищестоящі вожаки маніпулюють. І така собі піраміда. Інколи стадо бунтує - вожаки втікають, або схиливши голову йдуть на роботу до іншого вожака. Є стада (європейські), яким вожаки дають більше демократії, більше прав, але тоді за стадом здійснюється більший конроль. Міоя знайома полька живе у Франції і розповідає, що там теж не задоволені президентом і його командою - скрізь контроль пересування людини через відеокамери, телефони, банківські карточки, відео на автобанах, доноси сусідів. В світі немає ідеальної системи упраління. Нема і все.
Анонім Показати IP 9 Вересня 2015 11:56
І так само впевнено закінчить, як дурбелик Яник.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus