USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Земля чи квартира? Як волинським учасникам АТО вирішити житлове питання

12 Квітня 2016 13:13
Більше 700 волинян-учасників бойових дій прагнуть отримати земельні ділянки у Луцьку. Ще до півтисячі – на березі озера Світязь. Але як виконати закони щодо забезпечення землею учасників АТО, якщо стільки землі там немає? Держава, задекларувавши це право, всю відповідальність за його реалізацію поклала на регіони. На Волині пропонують власний вихід з ситуації: обміняти право отримання 10 соток під будівництво на квартири у майбутніх багатоповерхівках. Забудовники уже готові підтримати цю ідею.

Про це під час ефіру на телеканалі «Нова Волинь» розповів голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, звітуючи про 100 днів роботи.

Нагадаємо, усі учасники бойових дій мають право на отримання 10 соток землі під забудову, причому у будь-якому куточку області, не обов’язково за місцем проживання.

«Держава покликала своїх громадян захистити країну і українці відгукнулися. Тепер всі вони - учасники бойових дій. Держава їм пообіцяла тисячу гривень в день за бойові виходи. Забула. Держава думає про якісь преференції – забула. І тепер держава думає, як не віддавати своє, і щоб учасники бойових дій були задоволені. Тому дає завдання головам адміністрацій, міським головам роздати всім учасникам АТО землю. А за невиконання вказівки, держава каже: ми вас каратимемо, бо ви не поважаєте воїнів. Однак у Луцьку під забудову хочуть виділити 700 ділянок по 10 соток, а місто стільки не має. А воїни, своєю чергою, знаючи про це право, вимагають його», - зауважує голова облради.

Подібна ситуація і у Шацькому районі, де землю на березі озера Світязь хочуть отримати до 500 учасників АТО. Але, наголошує Ігор Палиця, такий поділ берегової смуги на клаптики призведе до того, що весь потенціал туристичного майбутнього цього краю знищать. Збудувати житло зможуть не всі, хтось грошовитий прийде, скупить ділянки і почне будувати, що захоче: смітник, вбиральню чи елітний котедж. Саме тому, запевнив голова облради, учасників АТО попросили об’єднатися задля вирішення питання. І процес зрушив з мертвої точки.

До слова, Ігор Палиця повідомив, що в Луцьку вже зроблені перші кроки. Воїнам, які претендують на землю, шукають ділянку, де можна розпочати будівництво багатоквартирного будинку. А один із забудовників готовий на цій ділянці звести багатоповерхівку і до 20% квартир віддати учасникам АТО. Однак, люди, які таким чином отримають квартири, зауважує Ігор Палиця, мають написати офіційну відмову від права отримання 10 соток під забудову.

«Сьогодні - затримка за містом, поки що не знайшли ці ділянки. Якщо за тиждень місто не знайде – я допоможу. Те саме можна зорганізувати і в Ковелі, у інших містах», - передбачив він.

До слова, окрім ділянок під забудову, учасники бойових дій мають право на отримання землі для ведення сільського господарства. Щоб ефективно реалізувати це право, Ігор Палиця пропонує учасникам АТО об’єднатися в кооперативи для ведення аграрного бізнесу. Для цих потреб управління Держгеокадастру в області уже віднайшло близько 13 тисяч гектарів нерозпайованої землі.

Це, переконує голова облради, дасть не тільки можливість розпочати власну справу, а й забезпечити майбутнє своїм дітям. Щоправда, поки що охочих отримати ці паї на Волині небагато.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Анонім Показати IP 12 Квітня 2016 13:40
БЛА -- БЛА ДАЙТЕ НАМ БАБЛА .ЗЕМЛІ ПОВНО . ТІЛЬКІ ДЛЯ СВОЇХ
ЧП Показати IP 12 Квітня 2016 14:25
На сьогодні немає жодного закону чи іншого законодавчого документу щодо обов'язкового забезпечення учасників АТО земельними ділянками. Тільки усні вказівки керівників областей. Війна ще не закінгчилась і невідомо коли скінчиться . І може настати час, що вся земля буде роздана , але не всім учасники АТО вона дістанеться (особливо для житлового будівництва). І що тоді? Тим, кому не дісталась - вибачте. Звісно, учасники АТО заслуговують на повагу від громадян і держави. Але повинна бути соціальна справедливість. Тобто, законно, всім і однаково. А так, як це робиться зараз, з часом породить обурення і непередбачувані наслідки. Вже зараз виникають невдоволення і протести, а на далі чекайте більшого.
укроп до ЧП Показати IP 12 Квітня 2016 17:42
А хіба той що їздить на заробітки не платить податків які потім ідуть і у місцевий бюджет має такеж право як і атовець???
Анонім до укроп Показати IP 13 Квітня 2016 16:04
Я теж їздив на заробітки. А як призвали ,то не втік. Приїжджай сюди в окопи. Тоді будемо бачити твої права.
О! до ЧП Показати IP 13 Квітня 2016 00:16
Людина просто розумно мислить
Учасник бойових дій Показати IP 12 Квітня 2016 14:27
І що нам робить? Вже є якийсь алгоритм дій?
АТО ВЕЦЬ Показати IP 12 Квітня 2016 14:32
РІШЕННЯ ЧУДОВЕ -НАПРИКЛАД ЗА ЗАБУДОВУ ПАРКУ І СТАДІОНУ МІЖ ГОРДІЮК І КОНЯКІНА З ВАЙМАНА 146 КВАРТИР ПЕРЕДАТИ ДЛЯ АТОВЦІВ ЦЕ 20 % ХЛОПЦІ ВПЕРЕД ЗА СВОЇМИ КВАРТИРАМИ
закон Показати IP 12 Квітня 2016 14:44
Немає Закону про надання земель учасникам АТО. Є лише ініцатива, яка не підкріплена законодавча. Учасники АТО отримують землю, які і всі громадяни - на підставі Земельного кодексу та Конституції України.
Анонім Показати IP 12 Квітня 2016 16:38
Учасники АТО мають першочергове право на отримання ділянки.
000 до Анонім Показати IP 12 Квітня 2016 17:43
Першочергове право на отримання ділянки мають депутати( як і право на все інше).
Агов Показати IP 12 Квітня 2016 21:35
"Тюлькін флот" є такий у луцьку поділений на участки вже давно будь ласка забудовник відгукнись на вказаних умовах і починай будівництво висотки.
Атовець Показати IP 13 Квітня 2016 11:19
Хлопці у Ваймана потрібно брати в першу чергу з першого будинку давайте обєднуймось бо знову розведе
Надія Показати IP 1 Лютого 2017 01:11
Про яку землю тут говорити, ми сім' я Атошніка, вже рік як маємо рішенея від с.р. тільки за дозвіл заплатили 1000гр. Заплатили Луцьку за дозвіл на землю, яка взагаліто знаходиться по місцю проживання в селі, від Луцька 70км і ще немає дозволу, я зрозуміла запийте холодною водою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus