USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Італійські експериментатори та грузинські ритуали: «Jazz Bez» у Луцьку

8 Грудня 2013 09:20
Грузинськими ритмами та італійським експериментальним джазом запам’ятався лучанам другий день міжнародного джаз-фестивалю «Jazz Bez».

Другий день фестивалю, що відбувається під патронатом Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку, відбувся 7 грудня у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЖАЗМЕНИ У ЛУЦЬКУ ПІДТРИМАЛИ ЄВРОМАЙДАН

Концерт розпочався з виступу президента Луцького джазового клубу Олега Баковського та піаніста Святослава Гавроля. Вони виконали композицію, присвячену легендарному українському джазмену, уродженцю Луцька, Валерію Колеснікову, який рік тому пішов з життя.





Після цього виступив італійський колектив «Kekko Fornarelli Trio». Це - один з найбільш амбітних італійських музичних проектів, що, увібравши в свою музику багато різних впливів, творить новий жанр: абсолютно джазовий за почерком і мультистилістичний за змістом. Тріо творить оригінальну барвисту гармонію за допомогою електронних девайсів та акустичних інструментів, модерних північноєвропейських ідей та некласичного ліризму, занурює слухача у вир контрастних почуттів – від похмурих, до ясних, від розкоші, до простоти.









Лідер гурту Кекко Форнареллі спілкувався з публікою англійською, що, втім, не завадило взаєморозумінню. Він розповів, що джазмени у Луцьку вперше, і приїхали у місто зі Львова лише за 20 хвилин до початку виступу. Як зізнався Кекко Форнареллі, гурт не виконує мейнстрімний джаз. Декілька років тому він вирішив цілковито змінити свій спосіб написання музики, та почав писати композиції на основі емоцій, образів. Він назвав альбом, що виник, «RoomOfMirrors», тому що почувався ніби всередині темної кімнати з дзеркалами на стінах, та почав ставити питання цим дзеркалам. Під час виступу гурт виконав чимало композицій з альбому «RoomOfMirrors». Наприкінці виступу лідер гурту звернувся до глядачів з проханням зробити колективне фото. З його слів, тріо після кожного концерту робить таку світлину та викладає її на своїй сторінці у мережі Facebook.













Під час антракту чимало глядачів вирішили придбати собі диск неординарного італійського гурту.





Наступними виступили корифеї грузинського етно-джазу «ZumbaLand». Харизматичні та емоційні джазмени заволоділи серцями луцької публіки, яка часто оплесками підтримувала ритм енергійних джаз-фолькових композицій.
Музика «ZumbaLand» поєднує в собі ритміку джазу, ф’южну, етно-року та інструментальні імпровізації, що органічно поєднуються з автентичною грузинською мелодикою. Для українського слухача гурт є відомим насамперед завдяки спільним виступам з Ніно Катамадзе та групою «Insight». Колектив можна представити як «театр звуку», адже його виступи - це справжнє непересічне дійство для людського слуху.



















«Слава Україні!» - так вітав лучан засновник гурту Заза Корінтелі. Першою стала «композиція-тост» про господаря, який зустрічає гостей. Одна з пісень була присвячена часам, коли усіх лякали пташиним грипом. Зі слів Зази Корінтелі, тоді у Грузії вирізали усіх курей та півнів, а він написав композицію «Dangerous chicken funk».







Одну з авторських композицій він виконав на грузинському народному інструменті пандурі, що має три струни. Джазмен розповів, що свариться з фольклористами, які вважають, що цей інструмент непридатний для сучасної музики.



Перед виконанням однієї з пісень під бурхливі оплески глядачів музиканти винесли на сцену державні прапори Грузії та України.

«Наступна композиція – цілий ритуал, за допомогою якого у Грузії виганяють шакала з городу. У нас в Мегрелії його виганяють дуже високими інтонаціями. Ми покажемо ритуал, у якому беруть участь господар, його син та собака», - розповів Заза Корінтелі.











Не забули гості з Грузії і про весільну тематику. Так, в одній з композицій йшлося про те,як наречену везуть з аеропорту в Тбілісі до нареченого, який мешкає у Сванетії – найбільш високогірному регіоні Грузії.



Завершився другий день фестивалю традиційним джем-сейшном, у якому взяли участь музиканти обох колективів та Олег Баковський. До виступу долучився також консул патронатом Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку Кшиштоф Савіцкі.















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus