USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Джазмени у Луцьку підтримали Євромайдан

7 Грудня 2013 09:33
Частинкою Євромайдану став фестиваль «Jazz Bez», який стартував у Луцьку.

Організатори фестивалю, перший день якого відбувся 6 грудня у Театрі ляльок у Луцьку, вирішили підтримати Євромайдан.

«Jazz Bez» - один з найгучніших джаз-фестивалів України. Його родзинкою є поєднання джазових стилів – свінг ф’южн, бібоп, джаз-рок, фанк, cool jazz, експериментальної та імпровізаційної музики. Незважаючи на ситуацію, яка нині склалася в Україні, музиканти все ж таки вирішили приїхати та підтримати Євромайдан. На знак солідарності у Луцьку долучилися до ініціативи організаторів фестивалю в інших містах, отже вхід на фестиваль був безплатним, захід відбувався без будь-якої спонсорської реклами. Фестиваль, який вже впродовж 13 років долає кордони з Європою, триватиме з 4 по 15 грудня у 15 містах України та Польщі.

Консул Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку Кшиштоф Савіцкі привітав гостей фестивалю від імені Генерального Консула Беати Бживчи. З його слів, плануючи захід, організатори не мали уявлення, в якому контексті відбуватимуться концерти, оскільки не могли передбачити бурхливі події в Україні.

«Я знав, що ми повинні вшанувати те, що відбувається в Україні, вшанувати відвагу студентів, а не просто запросити вас та сказати «добре, граємо джаз, розважаємося». Чотири дні тому ми прийняли рішення, всі організатори та співорганізатори, про те, що фестиваль, по-перше, буде нашим вкладом в те добре, що діється в Україні», - повідомив консул.

«Добре, коли ми усі разом трішечки допомагаємо Майдану», - звернувся до публіки Кшиштоф Савіцкі.

Він зазначив, що коли продавали квитки, глядачів приходило більше, але висловив сподівання, що на фестиваль прийшли ті, хто не поїхав у відпустку до Києва.





Першим на луцьку сцену джаз-фестивалю вийшов легендарний польський гітарист, учасник культової джаз-рок групи «Laboratorium» та лідер ще одної відомої формації «Spectrum Session» Ришард Стила. На своєму рахунку Ришард має декілька авторських альбомів. Альбом «My Favorite Songs» (1999) був записаний разом з дочкою Кароліною, а диск «Kind Of Life», записаний разом з Ярославом Смєтаною у 1998 році, був визнаний одним з кращих досягнень польської джазової музики. Одною з його сольних програм є гітарний речиталь «Świat Gitarą Malowany», у якому відчуваються мелодії усіх континентів світу.







Ришард Стила побажав глядачам завжди поважати один одного. Він запросив гостей фестивалю у музичну мандрівку з гітарою, виконуючи композиції з речиталю «Świat Gitarą Malowany». Частина композицій – авторські твори, частина – данина пошани попередникам. Музикант зізнався, що його музичне життя розпочалося відтоді, як він у десятирічному віці почув по радіо твір гітариста Тадеуша Налєпи «Kiedybyłemmałymchłopcem». Тадеушу Налєпі тоді було 20 років і це здавалося величезною різницею. Цю блюзову композицію Ришард Стила присвятив Кшиштофу Савіцкі.

Наприкінці виступу музикант вирішив виконати веселу мелодію – самбу та побажав глядачам та собі свободи. Публіка не могла відпустити гітариста без виконання композиції на біс, якою став вальс, який написав Ришард Стила.









Наступним виступив білорусько-вірменський колектив «H. A. Quartet» на чолі з Оганесом Аванесяном, який створив гурт на початку 2013 року.

Раніше Оганес Аванесян був відомим, як лідер етно-ф’южн проекту «Morfe». В січні цього року він систематизував музику, яка не вкладалась у формат «Morfe», і опрацював її з піаністом Константином Горячим (учасником відомого білоруського колективу «АppleTea»). Згодом до гурту приєдналися Алєксандр Єфімов та Владімір Бегер, і почалася робота над дебютним мульти-синглом «Straave».









Для досягнення максимально автентичного звучання музиканти використовують екзотичні інструменти і аналогову апаратуру. Колектив намагається знайти свій власний саунд та відійти від стандартних засобів так, щоб слухач почувався комфортно серед безлічі звукових нерівностей і музичних імпровізацій.

Луцька публіка дуже тепло зустріла гурт та його емоційного перкусіоніста Оганеса Аванесяна, який настільки самовіддано грав на ударних, що вже після першої композиції зламав стілець.

Невтомний лідер гурту процитував глядачам вислів Ернесто Че Гевари «якщо ти стомився, можеш відпочити, але після цього ти вже ніколи не будеш борцем революції».



















Останніми виступили гості з Польщі – гурт «Tatvamasi».«Tatvamasi» - це нове, суверенне королівство на польській музичній мапі, проголошене взимку 2011 року. Квартет утворюють інструменталісти, які роками діють на сцені імпровізаційної і прогресивної музики. У музичному плані цей проект обертається навколо аванґард-фолку, з домішками джазу, блюзу, проґресів-року чи імпровізації.

Виступ гурту супроводжувався проекцією відеороликів абстрактної та наукової тематики на екран та самих музикантів.



























Як розповів президент Луцького джазового клубу Олег Баковський, усі музиканти взяли участь у фестивалі, погодившись отримати на 30% менший гонорар. З його слів, через події, що зараз відбуваються в Україні, було невідомо, чи взагалі відбудеться фестиваль. Організатори прийняли рішення про вільний вхід на фестиваль та відсутність спонсорської реклами.

«Ми не займаємося політикою, ми просто через музику, організацію джаз-фестивалю, долучаємося до таких мирних подій та підтримуємо їх», - зазначив Олег Баковський.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 7 Грудня 2013 16:56
Баковський ммолодець. Так тримати!!!)
Ігор Показати IP 29 Грудня 2013 21:02
Ведуча тоді нова була але класна, краща за Наташку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus