USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Лучани з дітьми штурмують луцьку поліклініку

30 Серпня 2010 15:46
Половина луцьких школярів не встигне отримати медичну довідку на проходження проби Руф’є, оскільки батьки почали приводити своїх дітей до поліклінік надто пізно – в останній тиждень перед початком нового навчального року.

Про це розповіла головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська.

Нині, зі слів лікарки, на обліку у дитячої поліклініки перебуває близько 22 тисяч дітей шкільного віку, але у зв’язку з надмірним потоком людей, вдасться зробити пробу лише половині школярів.

«Наприкінці травня у всіх школах було повідомлено про обов’язковість проходження такого обстеження. В середині липня нагадування про цю процедуру крутили місцеві телеканали. Однак батьки згадали про це тільки в кінці серпня, і після 24 числа у нас почався ажіотаж. Якщо в липні на пробу Руф’є приходило по чотири дитини в день, то протягом останнього тижня ми приймаємо по 300 людей щодня. І це тільки на одному філіалі», – повідомила Лєщинська.

До слова, здійснення передшкільних медоглядів, зокрема і проби Руф’є, відбувається на базі двох філіалів міської дитячої поліклініки по вулиці Чорновола та проспекту Волі. У зв’язку з напливом людей збільшили й кількість працівників – на кожному філіалі школярів обслуговує по 16 медиків.

На проведення проби та видачу довідки одній людині медичний працівник витрачає 10 хвилин, каже головний лікар дитячої поліклініки.

«Якби батьки звернулися вчасно, то такої проблеми не виникало б. Тепер же тих дітей, які не встигнуть пройти пробу Руф’є, доведеться обстежувати силами медпрацівників шкіл та дільничних педіатрів протягом перших тижнів нового навчального року», – розповіла лікарка.

Довідково:

Суть проби Руф’є полягає у тому, що учень повинен виконати 30 присідань із простягнутими вперед руками впродовж 45 секунд. Дитині пропонують самостійно й голосно лічити кількість присідань. Це дозволяє уникнути затримки дихання. Після трьох-п’яти хвилин відпочинку в положенні сидячи в обстежуваного підраховують пульс кожні 15 секунд. Отримані результати записують до протоколу. А після кількох хвилин відпочинку процедуру повторюють. Потім результати першого та другого обстежень порівнюють. Якщо вони не збігаються – процедуру знову повторюють. Якщо ж результати знову не збігаються – потрібно здійснити повне обстеження школяра – у нього, можливо, виявлять певні вади.

За результатами проби Руф’є дітей розподіляють на три групи: основну (до неї належать здорові діти, у яких після процедури не змінився фізичний стан і не спостерігалося жодних фізичних відхилень), підготовчу (діти після гострого захворювання, що не потребує курсу лікувальної фізкультури) та спеціальну (у стані здоров’я спостерігаються значні відхилення постійного чи тимчасового характеру, що не перешкоджають навчанню в школі, але протипоказані для занять фізкультурою).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus