USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Луцьк буденний: вулиця Глушець. ФОТО

26 Вересня 2013 10:00
Одна з найдовших вулиць міста, що отримала назву одного з русел Стиру, простяглася від майдану Братський міст до початку об’їзної дороги, що веде з Дубнівської через село Рованці на Львівську.

Місцевість, через яку пролягає вулиця, колись була заболоченою, тут протікало одне із русел річки Стир – Глушець. Русло було приблизно два кілометри завдовжки та 12-17 метрів завширшки. Глушець починався біля села Дворець і своїми водами омивав береги луцьких передмість Волички (Вульки) та Хмільника. Вулиця виникла у XIX столітті як Глушецька набережна та проходила по обидва боки мосту через Глушець від гирла до повороту. У 1921 році здобула назву Інженерна. Гирло Глушця засипали наприкінці 1920-их років у зв’язку з плануванням магістралі, що мала пройти по Інженерній та по заплаві Стиру. Вже у 1933 році на місці річки облаштували сквер. Вулицю продовжили по засипаному руслу майже до теперішньої Паркової. Як початок забудови заплави, магістрат побудував тут секційний дім за проектом архітектора Юзефа Новака.


















У 1940 році планувалася як скорочений варіант об’їзної дороги із назвою Глушець із виходом на сучасну вулицю Паркову, а не через усю заплаву. У 1942 році вулиця отримала назву Глушецька. Вже в повоєнний час вулицю продовжили по всьому руслу Глушця і вздовж Стирової долини з виходом на Дубнівський напрям. У радянські часи вулиця мала назву Молодіжна, а також носила ім’я колишнього першого секретаря Волинського обкому Компартії України Грушецького. Історичну назву вулиці повернули за часів Незалежності.












Вулиця забудована з непарного боку переважно житловими будинками, серед яких можна побачити декілька зразків міжвоєнної забудови. Також тут розташований гуртожиток Педагогічного коледжу, будівля Господарського суду Волинської області та один з корпусів держархіву. Ближче до Дубнівської, на вулиці розташовано ряд підприємств. На парному боці вулиці, під мурами Замку Любарта, розташований Центральний ринок. Відрізок шляху поблизу нього – місце жвавого автомобільного руху, тут іноді утворюються затори.

З вулиці Глушець відкривається мальовничий краєвид на Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки та Луцький замок, а також на Градну гору зі Свято-Троїцьким кафедральним собором.

















Вулиця має 3870 метрів завдовжки, що робить її другою (після Карпенка-Карого) вулицею міста.


















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
тыхий Показати IP 26 Вересня 2013 14:45
улицу ТЕСЛЕНКА сфотографируйте,плиз
GOS Показати IP 26 Вересня 2013 15:36
Започатковується хороша рубрика - розповідати людям історію вулиць рідного міста. Похвальна справа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus