USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцькі чиновники проінспектували «Луцькводоканал» і лишились задоволеними. ФОТО

4 Березня 2011 10:16
Протягом останнього десятиріччя у Луцьку споживання води зменшилось на 30-35%. Причина цьому – відсутність на території обласного центру Волині великих заводів та фабрик. До того ж, лучани стали значно економнішими.

Про це під час виїзного засідання луцького міськвиконкому розповіли керівники комунального підприємства «Луцькводоканал».

З роботою «Луцькводоканалу» у четвер, 3 березня, знайомились луцькі журналісти, депутати міськради, члени виконавчого комітету та очільник Луцька Микола Романюк.

Делегація чиновників цього дня оглянула очисні споруди у районі Вишкова, каналізаційно-насосну станцію №2, Гнідавський водозабір та Дубнівську насосну станцію.






Як розповів головний інженер підприємства Сергій Строк, нині 85% води постачається мешканцям міста, 15% йде на інші потреби. В резервуарах підприємства є запас води для міста на 2-3 дні.

Стоки води з міста приймають чотири каналізаційні станції, хоча загалом «Луцькводоканал» експлуатує 16 таких станцій.

За інформацією керівника підприємства Івана Корчука, водопостачання Луцька забезпечують підземні джерела п’яти водозаборів і річкового водозабору, який зараз перебуває на реконструкції.

Загальна кількість свердловин – 55. Їх глибина коливається від 80 до 170 метрів. Головним джерелом водопостачання міста є Дубнівська площадка водопідготовки, а також Гнідавська й Омелянівська. Усі вони мають комплекс споруд з очищення та обробки сирої води з парком резервуарів чистої води.

Лаборанти очисних споруд переконують, що підприємство подає якісну воду. Мовляв, свідченням цього є близько 50 лебедів, які мешкають на ставках, що на території очисних споруд на Вишкові.


У ході виїзного виконкому делегація також побувала на місці проведення робіт з ліквідації аварії на перетині вулиць Станіславського та Бенделіані. Нині там тривають земляні роботи. Протягом тижня планують замінити старий водогін довжиною 50 метрів.

До слова, на балансі підприємства знаходиться 309 кілометрів водопровідних та 201 кілометр каналізаційних мереж. З них, розповів Корчук, 160 кілометрів водопровідних і 105 кілометрів каналізаційних мереж є ветхими та аварійними.

У лабораторії Гнідавського водозабору питну воду очищують за найновішими технологіями. Головний інженер «Луцькводоканалу» стверджує, що тут встановлене «унікальне насосне обладнання, якого немає в усій Україні».



На центральному пункті водозабору, що на вулиці Дубнівській, нині облаштовують приміщення для станції знезалізнення. Сьогодні підприємство має два нових фільтри, однак для повної потужності потрібно докупити ще вісім. А це коштуватиме близько 22 мільйонів гривень.

У Кабміні, каже Корчук, «Луцькводоканалу» вже пообіцяли передбачити близько 8 мільйонів гривень на ці потреби.

Як доповів Іван Корчук, станом на 1 січня 2011 року послуги централізованого водопостачання та водовідведення надаються понад 87,8 тисячі абонентів. З них населення становить 86,4 тисячі абонентів.

«За результатами роботи у 2010 році підприємство спрацювало зі збитками в розмірі 2,8 мільйона гривень. Доходи становили 49,5 мільйона гривень, витрати – 52,4 мільйона гривень. Від основної діяльності підприємство отримало збитків на суму 1,8 мільйона гривень, з них збитки з водопостачання склали 1,07 мільйона гривень, з водовідведення – 822,7 тисячі гривень», – констатував Корчук.

Причиною збитковості «Луцькводоканалу» від основної діяльності керівник підприємства назвав несвоєчасну зміну тарифів при збільшенні складових витрат: цін на енергоносії, паливо-мастильні матеріали, ріст мінімальної заробітної плати, податків та зборів до бюджетів різного рівня, а також відсутність бюджетного фінансування приймання дощових вод.

«Різниця в тарифах за 2010 рік становить 2,9 мільйона гривень. Кошти на ці цілі в минулому році не виділялись, як і у 2008 та 2009 роках. В цілому різниця в тарифах на підприємстві становить 13,4 мільйона гривень», – доповів чиновник.

У результаті виїзного засідання виконкому міський голова Микола Романюк зробив висновок, що у порівнянні з іншими містами України, в Луцьку з водопостачанням суттєвих проблем не має. Проте, за його словами, нині потребує заміни третина мереж водопостачання.

«Саме над цим питанням треба інтенсивно працювати… Це одне із тих підприємств, яке забезпечує нормальне проживання людей в нашому місті, і ми повинні приділяти йому значну увагу», – наголосив луцький мер.

У підсумку Романюк подякував працівникам підприємства за відповідальну роботу, а Корчуку продовжив термін трудового контракту на чотири наступних роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Юрік Показати IP 4 Березня 2011 10:29
Все як завжди чудово!!! Тільки сомусь якість води не відповідає навіть стандартам Укрраїни, некажучи про Європейські. І коли вже буде цілодобова подача води, так як це передбачено Постановами Кабінету Міністрів України та й договром на послуги з водопостачання
VSC до Юрік Показати IP 4 Березня 2011 17:45
Чем подтвердите плохое качество воды? Жестковата, да согласен, но жесткость в пределах нормы. А по остальным показателям она вполне соответствует ДСТУ.
Людмила Показати IP 4 Березня 2011 17:56
Слава КПРС!!! Пройшлись, подивились, а потім мабудь щей продигустували "водичку" і закусили . 1, 8 млн.грн. - це збитки від користування водою громадян, які не зареєстровані (таких Кривицький нарахував 15 тис. чол.), втрати через діряві труби, прориви, СПД які "дають"Корчуку на "лапу" і користуються водою в обхід лічильників. Про це Корчук мовчить. Слава КПРС!
Л Показати IP 4 Березня 2011 18:10
Класне фото :Романюк, Пустовіт (прізвище відповідає інтелекту) і т.д. ... Втупились в папери, ніфіга не петрають в них, бо ж рівень розуміння в цих "світлих головах" цивільно-правових засад і економічного обгрунтування вартості послуг на рівні 80-х років минулого століття. Хлопці, прийдіть до тями - на дворі третє тисячоліття, пора оволодіти ринковими методдами управління економікою -або піти у відставку , поки аварія тільки на перехресті Бенделіані і Станіславського. З вашими методами і вмінням керувати у міста є перспектива, що такі аварії "накриють" місто повністю.
Анти КПРС(пора про ЦЕ забути) Показати IP 4 Березня 2011 19:59
Такі факти,Людмило,просто слова на вітер...!Краще дякуйте за те,що вода є завжди і не в самому гіршому стані.А ще краще,одна з найкращих в Україні...!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus