USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Романюк. На роздоріжжі

7 Квітня 2011 11:18
Все наше життя – це проблема вибору. Щодня кожен з нас робить їх десятки - що одягнути, як відповісти, у кого запитати...

Лучани свій вибір зробили 31 жовтня 2010 року й обрали ту владу, на яку заслуговують. Хай комусь вона подобається, комусь – не дуже, але ця влада є луцькою, і мешканцям міста з нею нам жити наступні чотири роки.

Ключовою фігурою в системі місцевого самоврядування для міста є міський голова. В одній особі тут поєднується функції й очільника міста, і керівника виконкому, і головуючого ради. Такий собі «тріумвірат посад» в одному владному кріслі.

Безперечно, від мера в місті залежить багато. Адже саме він формує команду виконавців, яка втілюватиме в життя його бачення розвитку міста. Саме він легітимізує свої рішення на виконкомі та на сесіях міськради.

І якщо у випадку Луцька стосунки міського голови Миколи Романюка з радою складаються не надто гладко, то все одно – політичні фракції намагаються домовитися із мером в той чи інший спосіб.

Не мер, а мерчик

Микола Романюк – ліберальний керівник. Він дає максимальну волю своїм заступникам – починаючи від кадрових призначень і закінчуючи веденням окремих проектів. Водночас він часто-густо лише поверхнево вникає у деталі справ, які ведуть його підлеглі.
«Я в тендери взагалі не влажу», - заявив Микола Ярославович, коментуючи черговий скандал із проведенням сумнівного тендеру на озеленення міста, який виграло товариство «М.Ж.К.».

«Ми спочатку не розібралися», - сказав він, коли його запитали про те, чому це у центрі Луцька збирають гроші на пам’ятник Сталіну.

Звідси й відсутність належного контролю за виконанням своїх же розпоряджень. З великою долею ймовірності може повторитися «хвороба» попереднього міського голови – давати щороку одне й те ж розпорядження у різних варіаціях.

І так – раз-у-раз.

Багато хто, певно, пам’ятає фільм «Обыкновенное чудо». У ньому Євген Леонов грає короля, який керує як йому заманеться, піддається впливу оточуючих, сам називає себе самодуром та деспотом.

Але головне, що насправді цей король нічого не вирішує в королівстві. Його покликання – риболовля. Королеві в якийсь момент фільму навіть байдужа доля власної доньки.

Вирішення усіх питань підвладне міністрові-адміністратору, якого грає Андрій Миронов. І короля він називає зменшено-пестливо: наш «корольок».
Микола Романюк дуже схожий за своїм характером та поведінкою до героя Леонова: намагається сформувати та виставити на показ імідж рішучого керівника, який відповідально ставиться до своїх слів, а насправді є за своєю суттю «мерчиком», який ховається в тіні своїх заступників та радників.

Самовпевненість чи недалекоглядність?

Немає у міського голови й сильного політтехнолога. В команді Антона Кривицького таку роль виконували Володимир Бєльський та Валентина Черниш. Богданові Шибі, який сам собі був технологом, в різний час допомагали Святослав Зелінський, Владислав Стемковський, Микола Іванюк та Олександр Пирожик.

У команді Миколи Романюка технологічними рішеннями намагається займатися Юрій Вербич, проте вкрай невдало, судячи із кількості ляпів під час виборчої кампанії та зважаючи на перші кроки новообраного мера в публічних відносинах.

В усякому випадку відсутність у міського голови чіткої стратегії та вироблених тактичних рішень з прорахунком декілька ходів вперед призвели до фіаско його починань, які чи не найбільше домінували в інформаційному полі.

Микола Романюк після тривалих запевнянь та биття у груди себе п’ятою, що іншого шляху розв’язання проблеми фінансування дошкільної освіти, аніж як скорочення робочого дня для вихователів дитячих садочків, немає, змушений був відступити та фактично капітулював перед депутатами міськради.

Що маємо в сухому залишку? Сьогодні рішення прийняли, завтра відмінили. Топтання на місці.

А незабаром міський голова змушений буде робити ще один вибір – або така ж капітуляція, або нищівний програш у судах у питанні заборони нічної торгівлі спиртним у Луцьку.

До речі, те, що у Миколи Романюка немає своєї фракції у міськраді, підтримкою якої він зможе заручитися, – ще один приклад недалекоглядної політики мера.
Безконфліктність чи слабкодухість?

Безконфліктність Миколи Романюка – просто гарний міф. Насправді ж міський голова страждає від глибокого внутрішнього конфлікту. З одного боку, він прагне компенсувати свою занижену самооцінку високою посадою, з іншого – відсутність внутрішнього комфорту та душевного спокою на мерській посаді змушувала Романюка вже не раз пошкодувати, що піддався на вмовляння балотуватися в луцькі мери.

Миколі Ярославовичу, як і 90% українців, притаманна залежна я-концепція із загостреною увагою на тому, що про нього подумають інші. Думка високих чинів для нього є особливо важливою, а всі рішення приймаються в колі сім’ї.

От мерчик і намагається свою інертність, помножену на відсутність фінансів у міському бюджеті, втопити у народних антидепресантах…

Компромісність чи конформність?

Як вагому конкурентну перевагу міського голови його прихильники називають здатність до компромісів. Як приклад наводять його роботу в якості голови Волинської ОДА. Але чим запам’яталося губернаторство Романюка, окрім як хлібного скандалу на КХП-2? Які яскраві штрихи можна навести за час його перебування в кріслі голови? Думається, кожен сам спробує дати відповіді на ці запитання.

Насправді ж здатність до компромісу – добре заретушований конформізм, яким страждає Микола Ярославович. Цим психологічним феноменом і пояснюються його часті зміни позицій та переконань, а також потрапляння під вплив сторонніх думок. У комплексі із хворобливою залежністю від думки оточуючих це дає просто вибухову суміш.

Такі психологічні особливості міського голови відкривають шлях до маніпуляцій ним. А це в свою чергу може стати причиною дерибану, корупції, неефективного управління… «Любі друзі» мерчика можуть просто рвати місто на шматки.

Що врятує від «болота»?

«На жаль, Луцьк ще протягом 10 років не стане одним з найкращих міст України. Для цього є об’єктивні та суб’єктивні причини. До суб’єктивних умов можна віднести постійний «пошук винного» замість пошуку шляхів вирішення проблеми», - так сказав політолог Віктор Ковальчук на обговоренні першої сотні днів луцької влади.

І справді, місто поступово перетворюється на болото, яке місять кроками вперед-назад незграбні політики.
Проте вже восени 2012 року вони можуть дати Луцьку можливість обрати інших, компетентніших виконавців волі міської громади. Адже Микола Романюк може спробувати балотуватися до Верховної Ради, сподіваючись на розуміння лучан його складного психологічного стану.

Зрештою, ніхто ще не відміняв добровільне складення повноважень міських голів.

Замість висновку

Луцьк стоїть на роздоріжжі в очікуванні вибору, який має зробити одна-єдина особа.

Лучани залишаються заручниками внутрішнього конфлікту мера: або в ньому переважить «мерчик» та бажання спокійного та безтурботного життя, і Микола Романюк балотуватиметься до Верховної Ради чи подасть у відставку, або ж місто за 4 роки перетвориться на тихе болото без жодного натяку на прорив.

Є ще третій варіант, майже нереальний для 50-літньої людини зі сформованими поглядами та характером. Це – змінитися на краще.

Тільки тоді Луцьк матиме шанс.

Андрій ЛУЧИК, для «Волинських новин»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 46
Семен Показати IP 7 Квітня 2011 11:26
Поэты и Цари Сменяются эпохи И дышит наша грудь То хорошо, то плохо, То сносно как-нибудь. Бывает нелегко нам И в малом и в большом, И лишь хамелеонам Живётся хорошо. По-разному, заметьте, - Сей факт неоспорим - Живут на белом свете Поэты и Цари. По-разному сгорают Их звёзды налету, Во тьме пересекая Последнюю черту! Пока Цари на троне, С Царями все в ладу. Царя никто не тронет, Пока он на виду. Ему никто не скажет, Что, мол, не так поёшь! На удивленье даже - Хорош, пока живёшь! Но только Царь уходит - И подпевалы все Изъяны в нём находят, Как сало в колбасе. Один был своенравен, Другой, вообще, без головы! Скажите, Бога ради, Где ж раньше были вы? Совсем не то - Поэты. Пока они живут, Какие-то запреты Всегда для них найдут. Но долго жить прикажет Затравленный Поэт - На удивленье даже - Снимается запрет! И тот, который сам был Вчера готов его сожрать, Запел вдруг дифирамбы - Какая благодать! Посмертные награды, Так нужные живым, Скажите, Бога ради, Где ж раньше были вы? Живут на белом свете Поэты и Цари. По-разному, заметьте, - Сей факт неоспорим! По-разному сгорают Их звёзды налету, Во тьме пересекая Последнюю черту! Да, судьбы их различны, Но, что ни говори, Нам дороги обычно И Поэты, и Цари. Одних мы чтим публично, Во всю рукоплеща, К другим приходим лично... На кладбища.
Критик Показати IP 7 Квітня 2011 11:31
Хорошо Андрій, ростеш!
Андрій Лучик Показати IP 7 Квітня 2011 11:32
Стьопа, вмикай гавномьот!
До чого? Показати IP 7 Квітня 2011 11:48
Шо цей лучик меле, до чого? Як будто з гарячки.
Оля до До чого? Показати IP 7 Квітня 2011 12:05
якраз хотіла те саме написати :) прочитала ту писанину, сиджу і думаю: до чого?
sukoman Показати IP 7 Квітня 2011 12:04
Частично автор прав. Но все же не стоит так лить желчь. Время покажет и все станет на свои места.
Автор не помилився в тому, що Миколі Ярославовичу притаманна така риса,як конформізм. Проте це не завжди. Висновки на яких побудована стаття Андрія теж не завжди є обгрунтованими та вмотивованими. Ви згадали стиль управління Антона Федоровича і людей, що працювали над його іміджем. Варто було б згадати і ті склади рад які тоді були, і те як вони обирались, який на них вплив мав міський голова і як приймались рішення. Каденція Б.Шиби - звичайно не така яскрава, як період його попередника. Напевно взагалі провальна, де все погрязло в політичних чварах місцевих князьків. Повертаючись до М.Романюка, не варто шукати яскравих моментів у його роботі головою ОДА. Згадайте за яких умов йому доводилось працювати - реально між двох огнів (Секретаріат Президента і Кабмін). І взагалі, за яскравими моментами треба ходити в цирк. Нормальна щоденна робота не кидаєть в очі з першого погляду. Як колись сказав Лао-Дзи: "Кращий правитель той, про кого люди знають, що він просто є". Отож, М.Романюк в міській раді. Подивіться на раду - "сброд блатних і ніщих". Закиди, які робляться паном Андрієм з подачі його боса (дерев'яних справ майстра), під соусом аналітики є простим інформаційним брудом. Неможна вимагати в сучасних умовах від посадовця того,що він сам зробити неможе. Якби в нас у місцевій владі був принцип єдиноначальності (як у військових), де керівник. в нашому випадку мер, має усю повноту влади, а від так і несе особисто всю відповідальність, то я певно бувби першим в підтримці А.Лучика щодо критики влади. Сьогодні ми спостерігаємо абсолютно протилежне. Все заговорюється, розмінюється, нівелюється і просто гине під ворохом паперів у чудовому колегіальному органі - раді, яка чомусь маєлише права і немає відповідальності (ну дійсно, погодьтесь так і є). Мер, його заступник або керівник відділу не є більш відповідальними, ніж рада. Важливо також і те, що М.Романюк отрмав у спадок від попередника, м'яко кажучи, не зовсім дієздатний міський організм. Більше 30 % бюджету - борги. Гроші з отриманих міською владою в кредитах і позиках незрозуміло де, а розраховуватись має М.Романюк, як новий очільник громади. А от жорсткості в характері меру певно не вистачає. Цікаво було б подивитись на міську раду, якби Микола Ярославович вів себе як наш "єдиний і неповторний, даний краю Проведінням, мудрійший з мудрійших" губернатор.
Дякую за конструктивну критику. Єдине уточнення: ані дерев"яних справ, ані бочкових справ майстри не мають до цієї публікації жодного стосунку.
Андрію, як і всі читачі, будь-ласка, зверніть увагу, що про бочкові справи сказав не я....)))
Я просто знаю, що мені будуть закидати, тому й відразу даю відповіді на усі запитання.
правда Показати IP 7 Квітня 2011 12:22
В Романюка досвідчені радники, вони ще не такого нарадять, а бідному Миколі нічого іншого не залишається як садити печінку. Лідер міста - АЛКАШ !!!
jimmyspalah Показати IP 7 Квітня 2011 12:33
Ви не забувайте , що на виборах Романюк йшов з такою, скажем, не зовсім конкретною програмою. І виграв він ці вибори,скажем. не зовсім сам. От і рішення його не зовсім конкретні і не зовсім свої. Не зміниться, Андрію, він. Не від нього це залежить. Невже ж не зрозуміло. Структура і сили до яких він має вже давно відношення не відпускають своїх ставленників. Так що дотягне до кінця терміну, а там подивимось. Хіба вже так достане що свої ж і здадуть(політично, я маю на увазі). А ті хто каже :До чого це все... Так їм і ні до чого
Hatahama77 Показати IP 7 Квітня 2011 12:39
Почитав, поржав, закрив сторінку злив це есе з пам"яті))
serg Показати IP 7 Квітня 2011 12:53
Дивна аналітика ні про що...і до чого?і з приводу чого?...
jimmyspalah Показати IP 7 Квітня 2011 13:14
така ж аналітика як і мер. Як його аналізувати якщо він сам не знає що зробить через годину. Ні риба ні м"ясо,- ліверка , блін
Стрийко Показати IP 7 Квітня 2011 13:47
Андрію, схоже Ви опустились до рівня вашого анонімного опонента Степана Царенка з ВП. Ця стаття - не аналітика, це політтехнологічний памфлет з єдиною метою - навісити на Романюка штап "мерчик". Я, до речі, також погоджуюсь з Вами що "ані дерев'яних справ, ані бочкових справ майстри не мають до цієї публікації жодного стосунку" - єдиним реальним мотивом цієї писанини є Ваше вражене самолюбство.
Андрій Лучик до Стрийко Показати IP 7 Квітня 2011 14:37
Шкода, тут немає рейтингу коментарів. Цей коментар я би плюсанув :)
Ескулап Мамона Липинчук Показати IP 7 Квітня 2011 15:28
Акція!"Здорових немає, є погано обстежені!" Безкоштовне обстеження. У психлікарні. Від вас - лише паспорт та ваша згода. Першим 10 щасливчикам - діагноз на вибір!!
Знаючий Показати IP 7 Квітня 2011 16:14
Скільки заплатили автору - так і написав!!!
Читач Показати IP 7 Квітня 2011 16:20
Я не маю права сказати, що професія журналіста здрібніла, адже Лучик до цієї категорії не належить і ніколи належати не буде. Зверху він до когось звертається "...вмикай гавномьот", навіть не підозріваючи, що він вже апріорі ввімкнув цю машинерію проти себе. Я можу все зрозуміти, опуститись до рівня футболіста, пяного бомжа і навіть до рівня Лучика. Але не розумію одного: навіщо так низько себе кидати - справді, в моральне болото? Адже виразити це загострене самолюбство можна більш цивілізованими методами. Шкода, що людині не дано. Чи не так?
До читача до Читач Показати IP 7 Квітня 2011 17:18
А ти вже перевірився, бо діагноз вже проглядається! - Акція!"Здорових немає, є погано обстежені!" Безкоштовне обстеження. У психлікарні. Від вас - лише паспорт та ваша згода. Першим 10 щасливчикам - діагноз на вибір!!
Е.М.Л. до До читача Показати IP 8 Квітня 2011 12:13
Пророки, ясновидці - поза чергою!!!
jimmyspalah Показати IP 7 Квітня 2011 16:58
Я точно не адвокат Лучика, але факти, де ваші факти? В чому він не правий? Немає фактів,- значить ще питання хто проплачений і кого аме це стосується
Pidpilja Показати IP 7 Квітня 2011 18:34
Цікаво, а який мер влаштував би Андрія Лучика? Бондар або Столяр, які викупили Волинські новини? Чи Грицюк, який товаришував з попереднім власником ВН. Ніколи нікому не вгодиш. Будь хто прийшов, всі б ним були незадоволені. Якщо писати "так звану аналітику" треба її розумно писати, а не лити навіть не водичку, а якийсь пронос.
Порадник Показати IP 7 Квітня 2011 19:25
Факт один. Лучик молодий, а такий змарнований. Ніби в кривді на усіх в світі людей. Існує проста істина: публічний виступ придає значимості зі знаком мінус будь-якому ідіоту. Якщо підсумувати загальну "динаміку" усього того, що він тут ляпає, то з жалем доводиться констатувати, що хлопець не розвивається, а архаїзується. Тут виступають інші люди, як, наприклад, Михайло Наход: без агресії, експресії, з певним рівнем культури і логіки. Тому є хоч якесь порівняння. Ілюзія - сумнівний показник розвитку. Дописувач знаходиться далеко поза професійною темою. Головна ціль - дошкулити, виконати замовлення боса чи босів. А дошкулити немає чим. Текст порожній, банальне кляпання на клавіатурі. І ніби написаний людиною після тривалої хвороби чи летаргічного сну. Повна прострація і екзальтація. Усе те ж саме, що вже писалось, лише навиворіт. «А роза упала на лапу Азора» - читається зліва і справа. Так і мазня Лучика. Читачі вже це бачили. Як добре, що існує «ВН» - тут можна все «зливати», як відпрацьовану оливу з заднього моста автомобіля. Скажіть мені, хто і де ще може поставити ці помиї? Запитання риторичне, адже відповідь буде одна: ніхто і ніде. Бажаю Лучику самоводосконалюватись. Багато читати. Без читання немає людини. Без читання ніхто не відбувся. В чукчів є 50 назв чи синонімів снігу, а в цього "журналіста" є "говномьот". Я плачу гіркими сльозами.
До мудопорадника до Порадник Показати IP 8 Квітня 2011 00:26
Порада пораднику - ти так професійно пишеш коментарі, що складається враження що в них ти не висловлюєш власні думки, а виконуєш завдання дати оцінку тим "хто пише", відводячи увагу від "про що пишуть". Нормальній людині, яка читає матеріал, все рівно хто це написав, вона замислюється над змістом! Взагалі то, таким мудакам як ти, одна порада - випий яду!
Михайло Наход до Порадник Показати IP 8 Квітня 2011 11:22
Шановний пораднику, не потрібно забивати клин між мною і Лучиком. Можливо його матеріал і емоційний і носить персональне забарвлення, але факти говорять самі за себе і нічого неправдивого він не написав, як і в попередніх матеріалах. Хто вважає, що міський голова послідовний, конструктивний і ефективний у своїх діях - нехай сходить на засідання сесії чи виконкому - швидко почне прозрівати. І, друге, у Вашому дописі чітко проглядається стиль Степана Царенка.
))) до Михайло Наход Показати IP 8 Квітня 2011 19:36
ну дык это оно - С.Ц. - и есть ))) нормальный, незаангажованный человек станет тут рвать рубаху за царьков?
wedddsdxs Показати IP 7 Квітня 2011 19:44
Не стоит так поливать грязью Ромаюка. Судя по его первым шагам в работе думаю этот мэр будет явно лучше чем Кривицкий или Шиба. Нравится то что он умеет договорится и найти компромис з бизнесом за счет которого перепадет и что-то для города. Желаю ему удачи
333 Показати IP 7 Квітня 2011 20:10
За рагсом на проспекті Соборності ідеально вичистили від бруду і гнилого листя сквер.Тепер там порядок.
))) Показати IP 7 Квітня 2011 20:54
последнее время наряду с иными обострениями замыкает острое желание вслед за выброшенным телевизором отправить туда же Инет - ну вот зачем смотреть и читать о людЯх, с которыми по жизни на одном гектаре не сел бы... сами понимаете. плюнуть на власть. не ходить на выборы. не платить налоги. пусть задавятся сами собой. а читать о М.Я. скучно. :-) и очень жаль, что в ближайшие лет 20 иная, чем-то кардинально отличная от этих полууродцев, что в Киеве, что в Луцке, власть нам не грозит (((
Вдячний лучанин Показати IP 8 Квітня 2011 08:55
Місто дуже інтенсивно прибирається. Вичищене ще сміття Кривицького, не кажучи про засмічений період царювання Шиби. Той взагалі звик жити на смітнику. Усі вулиці і вулички на 33-тьому кв. вичищені, парк 900 років Луцька чистий, Кічкаарівка - як венеціанське дзеркало, окраїни міста, де за сміттям не можна було винести покійника, вичищена. Дякую вам, Миколо Ярославовичу, за добросовісну роботу. Громада вас не забуде і завжди підтримає. Тут пишуть руські жиди, що усе не так. Читати їх теж сумно. "Наряду с иными обострениями" з ними точно ніхто не сів би на одному гектарі... Але вони - люди без Батьківщини. Кому не подобається, нехай виїжджає в Рассєю чи Канаду. А лучани люблять своє місто.
Показати IP 8 Квітня 2011 09:37
А мені сподобалось :) Андрію, готуйтесь на ВІПі читати "аналітику про себе. Це буде підтвердженням того, що матеріал чогось, та й вартий :)
АРМАДА Показати IP 8 Квітня 2011 10:46
ВН молдці! Тільки тут існує опозиційна думка. Залишайтеся такими незалежними і гострими.
Senator Показати IP 8 Квітня 2011 11:31
Не скажу, що мені подобається писанина Андрія. Як писака він слабенький. Хлопець мусить чимось заробляти. Врешті-решт в нього сімя, напевно кредит за квартиру і т.д. Не думаю, що Андрію аж так подобається займатися цією писаниною. ВІн має непоганні навики в інших сферах, не так прибуткових. Але, на жаль, як і ще тисячі його однолітків змушений займатися фігньою. А кому за це маємо дякуювати?
Stop Показати IP 8 Квітня 2011 11:38
Андрюха так їх пузатих і ненажерливих. Такі молоді лідери, як ти, мали прийти в раду.
Anti-Mafia Показати IP 8 Квітня 2011 13:26
Прикрою тенденцією поліського інтернету є обговорення не суті статей а їх авторів. Жодних серйозних аргументів по суті піднятого питання так ніхто і не висловив, "по бабські" звівши обговорення до кольору "помади і сумочки" того, хто її написав. Кожний має право на свою думку і уподобання, навіть на емоційні. Контраргументом повинен бути факт по суті, а не ставлення до творця матеріалу.
адвокат Показати IP 8 Квітня 2011 13:28
Такі лідери мають чистити Сапалаївку. А якщо не сплачений кредит за квартиру, то це зовсім не означає, що треба кидатись в такі крайнощі. Ця квартира вилізе боком. Таке заробляння грошей нижче рівня пограбування людини під мостом в нічну пору, чи пограбування квартири зі зломом і проникненням всередину.
Чистильщик Сапалаївки Показати IP 8 Квітня 2011 14:20
Підтримую вдячного лучанина. Подивіться, брудні полішуки, ви те бачите, що навіть Сапалаївка чиститься, яку ви те зас.али. Кругом вигрібають шинйони, труси, всілякі упаковки, які бидлота кидає в річку. Це ж вам не сільська уборна (нужник) куди можна кидати все! Луцьк на 90% складається з полішні. Вони ще місять тісто на кльоцки на коліні, як у Рудці Шерстинській, і зазубрюють зупу, пожувавши головку часнику і виплюнувши в каструлю. І хочете, бля, щоб голова за вас чистив річку? Бидлота ви некайстрована! А ще кажете, що з Ковлє. З нужника ви, а не з Ковлє.
АяНаМорі Показати IP 8 Квітня 2011 17:28
не читаю усю статтю,вона – прогнозована, мерчик – і тим усе сказано. хтось купляв, хтось продався. як завжди – тьху!!! аналітикою навіть не смардить, принаймні у перших абзацах:))))
Саня Показати IP 8 Квітня 2011 17:56
Блин і не знав що в нас мер такий гнилуватий. Треба було за Вітіва голосувати.
Hatahama77 Показати IP 8 Квітня 2011 19:57
Почитав ше коменти. Опять поржав))
знаючий Показати IP 8 Квітня 2011 22:53
саме не здатність таких як діючий голова бути послідовним, дає можливість депутатам вирішувати свої шкурні інтереси, тай пильним громадським спостерігачам та експертам перепадає з барського плеча. Наприклад, земельна діляночка під самим парком, а може й у парку. Чи не так пане Наход?
Анатолій Євгенович Б. Показати IP 9 Квітня 2011 14:10
Пропоную в наступний раз обрати мером соратника Миколи Катеринчука, його праву і ліву руку - незрівнянного Бірюкова Анатолія Євгеновича.
Вікно Показати IP 12 Квітня 2011 21:03
Кого вибирали - того і маєте: вибрали Романюка,а керують ним інші зовсім. І що з нього візьмеш? Всерівно всі негаразди буде складати на Шибу.Мер і міський голова поняття не є тотожні...
правда Показати IP 17 Квітня 2011 18:53
ви що подуріли звідки ці дані

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus