USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

«Старий Луцьк» втрачає древнє обличчя

26 Березня 2010 14:09
Учора в ефірі Волинського радіо науковець Богдан Колосок зазначив, що історико-культурний заповідник «Старий Луцьк» втрачає своє автентичне обличчя.

Вчений секретар центру пам’яткознавства НАН України та Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Богдан Колосок розповів, що численні новітні забудови не пасують атмосфері старого міста

«На жаль, мені не подобаються сучасні акценти старого міста. У давнину в найбільш вигідних місцях, на високих пагорбах будували культові споруди, наприклад, собори. А зараз перестали звертати увагу на віками вивірені народом традиції. Хто має більше грошей – той і зверху», - каже вчений.

Свого часу Богдан Колосок захищав проект історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», який нині святкує 25-річчя. Він зазначив, що на території заповідника взагалі не повинні з’являтися новобудови.

«У нормативному законодавстві чітко зазначено, що охоронна зона має бути за розміром не менше, ніж два розміри пам’ятки у висоту чи в ширину. Якщо навколо кожної пам’ятки провести таку охоронну зону, то виявиться, що вся територія заповідника буде охоронною зоною. Крім того, під час проведення там будь-яких будівельних робіт має бути оцінка фахівців. А у нас цього не робиться. І це не тільки в Луцьку, а й по всій Україні», - каже Колосок.

Із твердженням, що на території заповідника не можна будувати, не погодився директор «Старого Луцька» Тарас Рабан.

«Історико-культурний заповідник – це частина міста. Серед споруд є й будинки, де живуть люди. А заповідник – це не музей, куди звозяться пам’ятки і зберігаються просто неба. Це жива територія, яка розвивається. Якби ж забороняти забудову, то треба було би знести й кірху. Адже вона не є готичною пам’яткою, а неоготичною. Та й ще 200 споруд треба було би знести», - зазначив Рабан.

За його словами, важливішим є те, чи всі пам’ятки відповідають стилю заповідника.

«Менше всього нам хотілося би бачити під стінами замку Центральний ринок та електропідстанцію. Таких прикладів можна назвати багато. І це, звичайно, треба змінювати», - зазначив Рабан.

Директор заповідника не бачить нічого страшного у забудові старого міста.

«Гірше було би, якби там ніхто не жив», - каже Рабан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus