USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Сучасні будинки не дають провести археологічні дослідження у Луцьку. ФОТО

6 Вересня 2010 13:56
У районі міста Луцька під назвою Вишків розпочала роботу археологічна експедиція ДП «волинські старожитності», яка, проте, утруднюється сучасною забудовою, що не дозволяє провести комплексні дослідження поселень на корінному березі річки Стир.

Про це 6 вересня повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

У невеликому розкопі розміром 20 квадратних метрів археологи знайшли яму-зерновик ХІІ століття, велику колекцію керамічних виробів епохи раннього заліза, перших століть нашої ери, давньоруського періоду Х-ХІІІ століть, XVII-XVIII століть та монет кінця XVII століття.

Проте сучасна забудова цього передмістя не дозволяє провести комплексні дослідження поселень на корінному березі Стиру на більших площах. Але дослідження продовжуватимуться.

Вишків – колишнє село сусіднього з Луцьким Ківерцівського району, яке ще в радянські часи увійшло до складу обласного центру. Сьогодні Вишків за новим Генпланом розвитку міста включений до складу Резервних територій для житлового будівництва.

Вишків - давнє історичне село, перші згадки про яке відносяться до XVI століття. Окрім того, у період давньоруської держави – це передмістя княжого Лучеська. Велика міська агломерація навколо давньоруського Луцька – села Рованці, Теремне, Гуща, Красне, Гнідава, Княгинінок, Яловичі, Полонка, Забороль, Вишків, Яровиця, Волиця та інших – на сьогоднішній день забута не лише чиновниками, яким би піаритися на цій темі і розвивати туризм у міста, але й багатьма дослідниками, - кажуть у «Волинських старожитностях».

У 1920-х роках дослідження у Вишкові організував Державний археологічний музей з Варшави за участю його директора Романа Якимовича, зберігача фондів Стефана Круковського та Лева Чикаленка.

З Вишкова у теперішніх фондах музею зберігаються унікальні бронзові сокири-кельти епохи раннього заліза. У 1936 році на території села Казимир Пшемиський відкрив поселення давньоруського часу Х-ХІІІ століть. Були до радянського часу в селі і давньоруські кургани.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Вишківець Показати IP 6 Вересня 2010 21:27
Сучасні будинки не дають провести археологічні дослідження у Луцьку... Ну, сміх і гріх. От уявіть сгобі: стукають у двері котромусь дядькові працівники "Старожитновсей". І далі - все, як у пісні: "Здарсте". "Здрастье". "Какое счастье"... Розриють дядькові города, де той картоплю посадив. А кому це треба! Он поле стоїт, або на березі хай риють. Ненормальний підхід до справи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus