USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі буде новий сміттєпереробний завод. ФОТО

18 Червня 2013 08:15
Презентація містобудівної документації «Детального плану території. Розміщення сміттєпереробного заводу по вулиці Володимирській у місті Ковель Волинської області» відбулася 14 червня у Ковелі.

Про це повідомили у виконавчому комітеті Ковельської міськради.

Захід провели з метою надання інформації про склад та зміст розробленої містобудівної документації у доступній для широкої громадськості формі. Також під час нього надали можливість громадянам поставити запитання та отримати відповіді щодо вибору та планування території під розміщення заводу, про технології, які планують використовувати в процесі його експлуатації, про вплив на навколишнє середовище та інше.

Інформацію про замовника, розробника та підстави для розроблення документації надав начальник відділу містобудування та архітектури Людмила Мурай. Вона зазначила, що відповідно до звернення інвестиційної компанії «Марконі» рішення Ковельської міської ради від 23.05.2013 року № 38/37 надало дозвіл на виготовлення детального плану території «Розміщення сміттєпереробного заводу по вулиці Володимирській в місті Ковель Волинської області».

Замовник містобудівної документації - відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Ковельської міської ради, розробник - Приватне підприємство «Ковелькомунпроект», інвестор - ТзОВ «Інвестиційна компанія «МАРКОНІ».

Начальник відділу комунального господарства Олександр Балак доповів, що проблема утилізації сміття уже не перший рік є актуальною для Ковеля і міська влада шукає шляхи вирішення цієї проблеми.

Сміттєзвалище на території Зеленської сільської ради екологи неодноразово називали джерелом екологічної загрози для навколишнього середовища. Будівництво нових черг полігону вирішує проблему лише тимчасово.

Відповідно до інформації, наданої КП «Добробут» за 2012 рік обсяги відходів, які захоронили на сміттєзвалищі, становили 30,6 тисячі тонн. Наразі міський полігон твердих побутових відходів переповнений у 2,5 рази.

У багатьох країнах цю проблему давно вирішили: переробка сміття приносить не лише прибуток, а й сприяє поліпшенню екологічної ситуації. Тому будівництво сміттєпереробного заводу дасть можливість зменшити велику кількість відходів завдяки вторинній переробки скла, пластику та паперу, виробництву біогазу, теплової енергії та електроенергії з відходів.

При розгляді детального плану території були присутні начальник відділу водних ресурсів, атмосферного повітря та поводження з відходами Державної екологічної інспекції на Волині Анатолій Франчак та представник управління екології і природних ресурсів Волинської ОДА Володимир Науменко.

Анатолій Франчак повідомив, що в країні нараховується 4,5 тисячі офіційних полігонів і близько 10 тисяч неофіційних. Популярність неофіційних полігонів пояснюється дешевизною захоронення сміття. Величезна кількість полігонів в Україні пояснюється відсутністю переробних потужностей.

Враховуючи значний ріст побутових відходів за останні 10 років і той факт, що Ковельський полігон побутових відходів переповнений у 2,5 рази, його внесли до переліку об’єктів, які мають негативний вплив на навколишнє природне середовище. Подальше нарощування полігону неефективне і має обмежені ресурси.

Крім того, залишається ризик потрапляння фільтрату, що виникає у результаті проходження атмосферних опадів через товщу відходів, які збагачуються токсичними речовинами (важкими металами, органічними, неорганічними сполуками) до ґрунту, ґрунтових та підземних вод і може призвести до значного забруднення навколишнього середовища.

Будівництво сміттєпереробного заводу значно покращить ситуацію у місті та районі і дасть можливість зменшити негативний вплив на навколишнє природне середовище.

Про прийняті проектні рішення в детальному плані розміщення сміттєпереробного заводу по вулиці Володимирській доповів директор приватної фірми «Ковелькомунпроект» Віктор Дубина.

Вибрана земельна ділянка під розміщення заводу знаходиться на території південно-західного промислового району міста. Площа запланованої ділянки складає 4,9 гектара. Зазначена територія дозволяє розмістити модульний сміттєпереробний завод з дотриманням санітарно-захисної зони розміром 500 метрів від житлової забудови потужністю 300 т/добу при цілодобовій роботі, розрахунковою чисельністю працюючих -25 працівників в зміну.

На заводі відбуватиметься сортування відходів механічним та магнітним способами, а також за допомогою води і повітря. Переробка органічних відходів відбуватиметься за допомогою анаеробних процесів з метою отримання органічного добрива. Газ, який виділятиметься при переробці, використають для потреб заводу на опалення та вироблення електороенергії.

Відсортовані матеріали – пластик, папір, скло, метал відправлятимуть на заводи для їх вторинної переробки. Орієнтовно 15% відходів, які потраплятимуть на завод, не підлягають переробці. Ця частка відходів буде захоронюватись на полігоні. Одним із наступних етапів (якщо завод збудують) стане рекультивація існуючого полігону.

З питань техніко-економічного обгрунтування розміщення сміттєпереробного заводу у Ковелі доповіли представник Ізраїльської компанії «Arrow Ecology» в Україні та країнах СНД Юрій Михальчук та Київського Сергій Лямін.

Вони повідомили, що кожного дня майже 120 тонн побутового сміття вивозиться з міста та району на полігон твердих побутових відходів. Цього достатньо, аби завод працював рентабельно. Діяльність заводу не завдасть екологічної шкоди довкіллю, а тепло, яке виділятиметься при переробці органіки, буде використовуватись для власних потреб заводу та для вирощування квітів і декоративних зелених насаджень у теплицях.

Інвестором будівництва заводу виступає ТОВ «Інвестиційна компанія «Марконі», виконавцями робіт будуть місцеві будівельні підприємства, налаштуванням технічного обладнання заводу буде займатись Ізраїльська компанія «Arrow Ecology».

У результаті ознайомлення з містобудівною документацією «Детальний план території. Розміщення сміттєпереробного заводу по вулиці Володимирській в місті Ковель Волинської області» та на підставі отриманої інформації від замовника, розробника та інвесторів документації учасники заходу підтримали пропозицію розміщення на запропонованій території сміттєпереробного заводу, за умови дотримання всіх презентованих проектних рішень та відсутності негативних екологічних наслідків під час його експлуатації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus