USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині хочуть музей етнографії та народних промислів

25 Листопада 2016 14:40
Сім мільйонів гривень вартує ремонт і облаштування 2-поверхового приміщення Волинського краєзнавчого музею під музей етнографії та народних промислів. На жаль, відкрити його у 1993 році не вдалося, а зараз його перспективи примарні.

Про це йшлося під час засідання комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму 25 листопада.

Депутати заслухали звіт про роботу Волинського краєзнавчого музею, адже він – один із об’єктів, які можуть привабити туристів у Луцьку, хоча й підпорядкований Волинській обласній раді.

Заступник директора музею з наукової роботи Євгенія Ковальчук повідомила, що в структурі краєзнавчого – 4 музеї: Художній музей, Музей історії Луцького братства, Музей Волинської ікони, та, безпосередньо, краєзнавчий музей.

Разом з музеєм Волинської ікони в 1993 на Волині планували відкрити ще один заклад - музей етнографії і народних промислів Волині. Та тоді на нього кошти не виділили, хоча вже й приміщення було, і проектно-кошторисна документація, і навіть ідея оформлення. Тим паче, фонди краєзнавчого музею дозволяють виокремити ці експонати.

Вже декілька разів музей звертався до управління культури облдержадміністрації, цього року їм запропонували винести цей проект на розгляд до Міністерства, аби спробувати вибити гроші з держбюджету. Загальна кошторисна вартість проекту, до слова, - 7 мільйонів гривень за нинішніми цінами.

Крім того, додала Євгенія Ковальчук, в інтернет-мережах користувачі свого часу обговорювали ідею створення музею Луцька в приміщенні першого залізничного вокзалу міста (колишній ресторан «Світлофор»). Адже багатовікова історія міста – це окремий пласт історії, достойний виокремлення. Тож, якби таку ідею реалізовували, то і краєзнавчий музей готовий долучитися до цієї ініціативи.

На що депутат, начальник управління туризму і промоції міста Наталія Бунда пояснила, свого часу була пропозиція облаштувати там музей залізниці Волині. А згодом озвучувалися ідеї облаштування там музею Луцька. Та, на її думку, музей Луцька мав би бути оформлений у центральній, або ж історичній частині міста. Тому вона покладає надію на проект COMUS, у рамках чого хочуть виготовити передпроектну пропозицію регенерації площі Ринок і відновлення міської ратуші, де б, в ідеалі, міг би й бути розміщений такий музей. Але, звичайно, це плани дуже далекоглядні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus