USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Час кризи – це час викликів. Арт-проекти від Волині на Конгресі культури

10 Вересня 2015 14:27
Про арт-проекти волинських митців, які були представлені на ІІІ Конгресі культури Східного партнерства, Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив Голова правління Волинської організації національної спілки художників України Володимир Марчук.

Так, 4 – 6 вересня у Львові відбувався ІІІ Конгрес культури Східного партнерства «Місія культури в часи криз».

Попередні мистецькі форуми програми Східного партнерства були організовані Польщею за підтримки країн-членів Європейського союзу у 2011 та 2013 роках у місті Любліні. Вперше за час свого існування Конгрес обрав своєю локацією Україну, бо розмовляти про місію культури в часи криз як провокатора змін актуально саме тут і саме зараз – у країні, де йде війна. Понад 600 учасників з 20 країн світу – діячів мистецтва, менеджерів та аніматорів культури, представників міністерств, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, наукових кіл та мас-медіа – мали унікальну змогу зустрічатися та дискутувати під час рівноправних робочих зустрічей та семінарів на п’яти тематичних панелях: «Криза європейських цінностей», «Культурна політика та економіка культури», «Комунікації культури», «Страх у культурі/культура страху» та «Мистецтво як провокатор змін».

Серед спікерів Конгресу відомі в Європі і Україні імена директора Relais Culture Europe Паскаля Брюне (Франція), радника з питань UNESCO та OECP у представництві «Валлонія – Брюссель» при посольстві Бельгії у Парижі Зенона Коваля (Бельгія), письменника, радіо- і телеведучого, почесного професора соціології Університету Кента Френка Фуреді (Велика Британія), правозахисника, публіциста, члена-засновника Української Гельсінської групи Мирослава Мариновича (Україна), історика, письменника і політичного діяча, активіста опозиційного руху в ПНР, одного з чільних ідеологів «Солідарності» Кароля Модзелевського (Польща), генерального директора національної телекомпанії України Зураба Аласанії (Україна) та багатьох інших.

5 вересня Конгрес відвідав відомий реформатор, каталізатор змін в Україні Михеїл Саакашвілі з інспіраційною промовою, яку він виголосив українською мовою. https://www.youtube.com/watch?v=aSb03P4TnhM http://www.pravda.com.ua/photo-video/2015/09/7/7080446/ У рамках Конгресу було проведено кілька десятків культурно-мистецьких акцій, подій, арт-проектів серед яких: кінопоказ «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова (УРСР, 1964 р.), арт-проект «Супрематична Україна» Анатолія Федірка (м. Чернівці), вистава «За зачиненими дверима» Ж.П. Сартра театральної лабораторії «ВідСутність» (м. Рівне), кінопоказ Wiz-Art/Docudays UA, аудіо-візуальні композиції «Взаємодія» ансамблю «Ensemble Nostri Temporis» (м.Київ), концерт «ДжанДуету» (Україна(Крим)/Азербайджан), драма «Сенат шаленців» Януша Корчака театру «ГаРмИдЕр» (м. Луцьк), арт-проект «Відновлення внутрішніх структур» («Дотик вогню») Ярослави Галькун (м. Луцьк) та багато інших.

Арт-проекти від Волинської організації Національної спілки художників України були представлені на Конгресі культури окремим павільйоном у Львівському палаці мистецтв. Експертна комісія Конгресу відібрала до показу проекти «Лиця» Костянтина Мазурика, «Жінка» Артема Лук’янчука, «Свято врожаю» Олександра Паньковця та «Образи» Володимира Марчука.

Темою проекту «Лиця» молодого волинського художника Костянтина Мазурика є аналіз та трансформація портрету. Він досліджує людське обличчя у сукупності всіх його психологічних рис як віддзеркалення душі, поєднуючи з абстрактним переосмисленням і виразною колористикою. Своє спілкування з друзями он-лайн талановитий митець перекладає власною мовою портрету у химерно деформованих пропорціях - перебільшених, розтягнутих, зміщених, накладених, у неймовірно яскравій палітрі. Так він пізнає у спілкуванні своїх друзів, себе самого, спостерігаючи зв'язок енергій – живих, безпосередніх, та штучних – мобільних і комп’ютерних . Своє живописне бачення природи жінки представив ще один обдарований молодий художник з Луцька Артем Лук’янчук у арт-проекті «Жінка».

Зображення зовнішньої та внутрішньої жіночої краси, намагання розгадати одвічну таємницю жіночності, визнання світлих та темних сторін дівочого характеру Артем поєднує з пошуком власного стилю візуалізації цієї вічної теми. Художник фіксує своїми полотнами емоції, збуджені у його душі спілкуванням з жінками, які відіграють значну роль у його житті, ніби розглядаючи їх крізь збільшувальне скло свого власного сприйняття, досліджуючи їхні місії у житті чоловіка – коханої, матері, берегині роду. Учасник Конгресу білоруський художник Міхал Анемпадистав під час дискусії «Мистецтво як провокатор змін» влучно зауважив: «Провокація має провокувати. До роздумів, бажання, дій. Це функція мистецтва в цілому».

Луцькому художнику, фотографу Олександру Паньковцю провокація у творчості близька по духу. Він з нею експериментує, балансуючи на межі несприйняття та захоплення, причому експериментує дуже успішно, вже кілька років поспіль ставши переможцем національної фото-премії України «Фотограф року» у жанрі «ню» категорії «Професіонал».

У своєму арт-проекті «Свято врожаю» Олександр, опираючись на свій немалий досвід у створенні зображень, використав візуальний вплив як найбільш ефективний подразник сприйняття людини, змусивши заглянути її у своєрідне дзеркало, де мовою фотографії відображені важелі системи, що перетворюють людину у слухняний керований гвинтик. У своїй провокативній візуалізації автор використовує елементи поп-арту, трешу та класичної фотографії у поєднанні з місцевими етнічними мотивами.

Учасник Конгресу Богдан Шумилович, історик, керівник Львівського міського медіа-архіву Центру міської історії Львова, висловив таку думку: «Є стара справа – коли я молюся богові, то маю вдягати шапку, чи навпаки, оголити голову, сидіти в позі лотоса, чи все ж стояти на колінах? Бог – це ніби щось за межами розуміння, але для того, щоб з ним «розмовляти», потрібна культура». Проект «Образи» Володимира Марчука презентує процес зближення християнської духовності та сучасного мистецтва, переосмислення традицій у сьогоднішньому культурному контексті. Це мистецтво, яке після довгого періоду сакралізації і наступної радянської десакралізації, віднайшло нові форми вираження. Роботи проекту направлені на утвердження християнських духовних і моральних цінностей на просторі, де зустрічається Східне і Західне християнство. Проект сакральних творів складається з 19 робіт.

Основу проекту складають роботи, виконані під час V Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва в селі Замлиння на Волині під патронатом Генерального консульства Польщі в Луцьку. Інша частина - твори сакрального мистецтва авторства Володимира Марчука. Без сумніву, ІІІ Конгрес культури Східного партнерства у Львові уже можна назвати однією з найбільш визначних культурних подій України 2015 року. Була досягнута головна мета цього представницького зібрання – предметна розмова митців, науковців, експертів, журналістів, політиків про те, що на перший погляд не видається нагальним, коли в країні йде війна – про культуру.

Зі слів українського культуролога, публіциста Зеновія Мазурика, час кризи – це час викликів для суспільства, для спільнот, для кожного громадянина, а також для кожної сфери діяльності. Саме культура продукує критичне мислення і нові ціннісні орієнтації. Культуру творять люди та інституції. І кожен/кожна з них мають усвідомити свою соціальну місію в умовах того середовища, на яке впливають.



Всі, кого зацікавила робота Конгресу культури Східного партнерства, можуть ознайомитися з його матеріалами, програмою, учасниками, арт-проектами на офіційному сайті http://epccongress.lviv.ua/ і каналі you-tube https://www.youtube.com/channel/UCuRAUBVvEOZXkVi1Z-8iAGQ

Хронологію подій можна прослідувати на сторінці у соцмережі Фейсбук https://www.facebook.com/epccongresslvivua?fref=ts. Робота у тематичних групах усіх панелей висвітлювалася журналістами прес-служби ККСП у блозі http://blog.epccongress.lviv.ua/. Згодом на сайті Конгресу будуть опубліковані відеозаписи усіх панелей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ооо Показати IP 10 Вересня 2015 15:40
в нашому випадку криза це час коли потрібно напнутись рядном і іти в сторону кладовища. слава реформаторам б...ь
до ООО до ооо Показати IP 10 Вересня 2015 17:23
Ото йолопе накрийся рядном і йди на кладовище, тебе ніхто не тримає.....
ооо до до ООО Показати IP 10 Вересня 2015 17:59
зустрінемось по дорозі я так думаю оптиміст хр..нов
ххх до ооо Показати IP 10 Вересня 2015 18:23
всі там будем кожен своєю дорогою
793 Показати IP 10 Вересня 2015 17:57
На кладовище можна йти весело і змістовно з вишитим хрестиками рядном, з друзями, під музику з барабаном) не забути пляшку з гарним вином... нє, краще відразу горілку з пивом брати і не тратити бабло на вітер) отак і виходить перфоманс) а піти тихо сам-один в Гаразджу то не є мистецтво
ооо до 793 Показати IP 10 Вересня 2015 18:13
:))))) о це вже мудра пропозиція, дякую
Віктор Показати IP 10 Вересня 2015 22:11
Оптимістичний діалог представників субкультури . :) Готи - бублики БЛІН !!!!
ого))) Показати IP 11 Вересня 2015 01:49
а Саакашвілі непогано там українською балакає...
Анонім Показати IP 11 Вересня 2015 07:13
Спасибі Марійці Пилипчук за гарну інформацію

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus