USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Гармонія простих речей – виставка «Музика сфер» Олени Трошиної в Галереї мистецтв

29 Квітня 2018 09:00
27 квітня в Нижній залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрилася незвичайна виставка – свої роботи представила лучанка Олена Трошина. Більш як 30 плетених виробів і орнаментів об’єднала тема гармонійної краси простих звичних речей – «Музика сфер».

Авторку робіт Олену Трошину представила гостям презентації відома волинська художниця Світлана Костукевич, яка також виступила куратором і співорганізатором події: «Ця виставка про життя моєї сестри. Вона працювала на відповідальній роботі державного службовця, але у вільний час в’язала та шила для себе, для душі. Тут представлені плетені роботи та орнаменти на тему «Музика сфер». Як відомо, в суспільстві є 4 сфери: політична, економічна, соціальна і духовна. В духовну сферу входять наука, релігія і мистецтво. А мистецтво – це художнє осягнення світу. В цих роботах виділена форма кола, яка має глибокий символічний зміст і до якої часто звертаються митці».


Олена Трошина зараз знаходиться на заслуженому відпочинку. Ця жвава, допитлива жінка веде активний спосіб життя, займається городництвом, багато читає і спілкується, в тому числі і в соцмережі Фейсбук. Завжди цікавилася мистецтвом. Інакше і бути не могло, адже в родині жінки є знані митці – художники Михайло Савицький, Віктор Костукевич. Рідна сестра Олени Трошиної – художниця, член Національної спілки художників України Світлана Костукевич. Спостереження за створенням творів мистецтва, хвилювання при підготовці виставок, відвідання презентацій в Луцьку, на Волині, постійне спілкування з українськими художниками – це те звичне середовище, в якому Олена почувається дуже природно. І власним досвідом підтверджує ту істину, що творче начало закладене в генотипі людини незалежно від того, якій справі вона реалізує себе в житті.

«В моєму житті настав такий час, коли я відчула себе готовою до творчої роботи, – поділилася з гостями виставки Олена Трошина. – В сюжет кожного орнаменту я вкладала якусь подію чи враження власного життя: це квіти, згадка по море, радість сімейного свята та інші. А коло – це наше життя. Як квітка, яка починається з насінини, а потім цвіте і дає нове насіння. Так по колу йде і людське життя, обертаються планети у космосі».


Найпростіші матеріали та інструменти, час дозвілля, вправність і теплота людських рук, а головне – фантазія у поєднанні матеріалів і кольорів в неспішному творчому процесі сприяє концентрації та медитації. І тоді вивільняються підсвідомі імпульси, а кругла форма орнаментів, прості схеми плетіння, контрастні комбінації кольорів

наштовхують на роздуми про досконалість природних форм і їх глибокий сенс. І коли візерунок розгортається у різнокольорову безкінечну спіраль, раптом очевидно проявляється ритміка пульсуючого простору, народжується сферичний об’єм і вчуваються звуки прадавніх пісень.


Із захватом реагували гості презентації на ці оригінальні роботи. Свої враження висловила волинська художниця Олена Бурдаш: «Досконала душа не має вибору – вона малює! Жоден із орнаментів не повторюється, а створюється інтуїтивно, відгукуючись на внутрішню мудрість, тишу і глибину. Коли починаєш малювати орнамент, ти сам дивуєшся, бо не знаєш, чим все закінчиться. Орнамент включає пізнавальний процес, він зцілює душу і розкриває кругозір. В кожному орнаменті є частинка душі і гармонії космосу».


Звичайно ж, приступаючи щоразу до роботи над новим орнаментом, Олена не формулювала собі ніяких «філософських завдань». Свідомість просто «включалася» у процес плетіння чи малювання орнаменту, де спершу вирішувалися технічні питання підбору інструментів і матеріалів. Та Олена зауважила, що її власний настрій під час роботи диктує вибір кольорових комбінацій, дотик пальців обирає приємні тактильні імпульси при роботі з нитками, а завчена повторювана схема плетіння сприяє концентрації уваги. В якийсь момент монотонність процесу відтворювала свій «музичний» ритм, надаючи рухам гачка для плетіння у її руках магію створення своєї унікальної об’ємної «реальності», в якій думки відриваються від буденних земних клопотів та вирушають у політ-пошук гармонії. В процесі створення цих орнаментів виникла зацікавленість у дослідженні законів гармонії і Олена почала читати книги на філософські теми.

Олену Трошину тепло привітали з виставкою гості події: родина, друзі, колеги, волинські художники, відвідувачі галереї. Авторка тепло подякувала голові Волинської організації Національної спілки художників України Володимиру Марчуку за підтримку і надану можливість показати свою творчість глядачам.

Запрошуємо переглянути оригінальні роботи Олени Трошиної та поділитися своїми враженнями про виставку «Музика сфер», яка триватиме в Нижній залі Галереї мистецтв ВО НСХУ ще протягом 3 тижнів. Галерея знаходиться на вулиці Лесі Українки 24а. Вхід вільний.

Фото події Володимира Дзюрбея і авторки матеріалу Маши Пилипчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Марина Показати IP 29 Квітня 2018 10:45
Гарна виставка! Позитивні роботи, на які хочеться дивитися. Успіху та натхнення художниці!
лучанка Показати IP 1 Травня 2018 10:41
Це щастя творчості доступне кожному. Потрібно лише час і бажання. Дуже позитивна виставка! Дякую майстрині!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus