USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Хайтарма»: у Луцьку безплатно переглянули культовий фільм

7 Листопада 2015 19:00
У рамках проекту «Українська cinema на бібліоекрані» лучани переглянули кримсько-татарський художній фільм режисера Ахтема Сейтаблаєва «Хайтарма» 5 листопада в приміщенні Центральної бібліотеки для дітей (проспект Грушевського, 1).

«Хайтарма» – фільм відносно не новий. Ще минулоріч він став лауреатом першої премії Національної спілки кінематографістів України, здобувши перемогу в двох номінаціях – «Найкращий фільм 2013» та «Найкращий ігровий фільм 2013».

У Луцьку «Хайтарма» демонструється не вперше (фільм показали на цьогорічному фестивалі «Бандерштат») і точно не востаннє – адже його трагічна тематика є реальністю сьогодні. Кримські татари були змушені покинути свою землю в травні 1944-ого, покидають вони її вдруге зараз.

У центрі сюжету – доля військового льотчика-винищувача, майора, двічі Героя Радянського Союзу, Амет-Хана Султана і його сім’ї. Головний герой мужньо захищав рідну землю від німецько-фашистських загарбників, але не зміг урятувати власну родину від сталінської розправи над «ворогами народу».

Глядачів в бібліотеці зібралося більше, ніж минулого разу. Певно, дається взнаки перше суттєве похолодання – в таку пору тіло просить гарячого чаю й хорошого кіно в зручному кріслі. До слова, всі складові ідеального вечора в бібліотеці були в наявності.

На прохання організаторки кінопереглядів Марини Пивовар, зустріч розпочали хвилиною мовчання в пам’ять про її викладача Володимира Труша, трагічно загиблого на сході України.

Кіно дивилися здебільшого мовчки, лише підсміюючись із жартів головних героїв – молодих офіцерів Амета, Вови і Франсуа, та дотепних коментарів спеціального гостя кіноперегляду – кримського татарина Редвана Закірьяєва, який уже півтора року живе в Луцьку.

По останніх жахливих кадрах заганяння татар у душні вагони без вікон, глядачі ще кілька хвилин не могли оговтатися. Першою порушила тишу директор бібліотеки Ніна Бочарова.

«Фільм змушує задуматись про те, що біль людський не повинен повторитись. Ніколи. Ніде. Ні з ким. Але вже в наш час біди кримсько-татарського народу знову продовжуються і знову, як і 60 років тому, з боку того ж «братнього народу». Знову татари зайві на цій землі пращурів», – поділилася переживаннями Ніна Іванівна на своїй сторінці на Фейсбук.

Багато питань у присутніх виникло й до спеціального гостя, вимушеного переселенця Редвана Закірьяєва. Він розповів історію своєї сім’ї, яка зазнала поневірянь сталінської депортації в 1944 році. Після повернення Редвана на історичну землю, пожити в спокої довелося недовго – навесні Редван знову був змушений покинути дім, і опинився в Луцьку. Редван розповів, що сьогодні в Криму викрадають людей, незгідних із новим режимом. Тож, 60 років еволюції результату не дали, наша історія рухається по зачарованому колу.

«Хайтарма» – це танець, «хайтарма» означає «повернення». Мир повернеться на нашу землю, Крим повернеться до України, а татари повернуться в Крим. І наступного разу – вже назавжди.

Нагадаємо, проект «Українська cinema на бібліоекрані» спрямований на популяризацію українського кінематографу. Організатори запрошують вас на перегляди якісного українського кіно щочетверга о 19:00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus