USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі братчики готують дійство. АНОНС

12 Лютого 2014 16:36
У формі традиційного братського зібрання за спільним столом, подібно до читання у сімейному колі, відбуватиметься літературно-історичний вечір «Слово Кобзаря».

Рідкісні друковані видання творів Тараса Шевченка, індивідуальне читання програмних творів поета – усе це в програмі вечора, який відбудеться 13 лютого 2014 року о 14.00 годині в приміщенні Музею історії Луцького братства, - повідомляють організатори.


Готується захід спільними зусиллями братчиків Волинського крайового братства святого апостола Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) і наукових співробітників Волинського краєзнавчого музею.

У програмі – виставка унікальних і рідкісних друкованих видань творів Тараса Шевченка з колекції Волинського краєзнавчого музею (Олена Бірюліна) і Меморіальної експозиції «Світлиця Миколи Куделі» (Марія Філонюк).

Учасники заходу матимуть можливість, зокрема, познайомитися з прижиттєвим виданням «Кобзаря» 1860 року та рідкісним львівським друком 1895 року критично-біографічного нарису про творчість Шевченка від знаного літературознавця Олександра Кониського.

Проте серцевиною вечора стане індивідуальне читання програмних творів поета активними членами церковно-громадської організації міста – луцькими братчиками. Вони, різні за віком (наймолодшому, студентові Дмитрові Пусі – 20 років, найстаршому, Євгену Симоновичу – 85), життєвим досвідом і професійними заняттями, переконані в одному: декламувати Шевченка можна і потрібно усім, хто цього бажає. Навіть, якщо бракує досвіду і хисту.

Вечір відбуватиметься у формі традиційного братського зібрання за спільним столом, подібно до читання у сімейному колі. Кожен читець триматиме в руках свій «Кобзар». Імпровізована сцена на фоні автентичних вишиваних святкових і обрядових рушників (дизайн Лесі Обухович), на які так багата колекція обласного музею, надасть зібранню особливої урочистості. Звучатимуть не тільки вибрані часом, так звані програмні Шевченкові твори. Тему кохання і лірику у творчості поета обрала для виступу авторка літературного сценарію вечора і його ведуча – Віра Рябко. У виконанні Валентина Добрянського зазвучать «Думи мої, думи мої…» та «Зоре моя, вечірняя…». Популярна поетеса Сіма Кордунова продекламує свою поезію до Шевченкового «Холодного яру». Подружжям Антоніною і Олександром Кравчуками співатиметься присвячена Тарасові Шевченку народна пісня з села Гаразджа. Особистим досвідом пізнання Шевченка поділиться Ростислав Кушнірук.

До хвилюючого урочистого процесу декламування приєднаються братчиці зі стажем – Галина Шафета, Катерина Шаварова, Наталія Ковальчук, Леся Шумилко та новоприбулі – Марія Плакуща та Марія Зінчук. Молодше покоління братчиків, так зване «дуже чоловіче плече» Братства – Сергій Зиза та Аскольд Пекарський не лише читатимуть твори Кобзаря, але й говоритимуть про їх актуальність. Учасники вечора з числа волинських музейників – Марія Філонюк, Андрій Боярчук і Олена Бірюліна, також свого часу були удостоєні стати луцькими братчиками.

Так вже доля дарувала українцям, що творчість їх великого Пророка не лише знаходить щирий відгук у серцях сущих громадян, але й лишається на самому вістрі суспільного життя. Провідним мотивом творчості Шевченка була самовіддана любов до України і нерозривно пов’язана з нею ненависть до її гнобителів. Про неплинність його революційного заклику «… вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кров’ю волю окропіте» говоритиме в заключному слові відомий український письменник і публіцист, Голова Братства – Андрій Бондарчук.

Вінчатиме вечір до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка колективне виконання безсмертного «Заповіту».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus