USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині унікальний меч поповнив експозицію музею

28 Червня 2014 22:05
Володимир-Волинський історичний музей отримав у дар унікальний меч, який відносять до часів Галицько-Волинського князівства, хоча є підстави вважати його і значно “молодшим”.

Наразі фахівці не можуть з абсолютною точністю визначити вік цієї знахідки, музей не має коштів на спеціальний аналіз, який міг би дати відповіді на багато питань. Тому залишається покладатися на знання працівників музею і реставратора із Рівного Олександра Войтюка, який і повернув меч до життя, повідомляє день.Kyiv.ua.

Директор історичного музею Володимир Стемковський каже, що подібний меч ще не знаходили на території Західної України. Реставратор так само зізнається, що подібної рідкісної знахідки, свідка свого часу, він ще не тримав у руках.

Меч знайшов Роман Сенчишак, у річці Лузі за кілька кілометрів від села Зимне, котре було зимовою резиденцією князя Володимира. Роман – місцевий любитель історії і старовини, і в тій же річці Лузі чи на її берегах знаходив вже не одну річ, яка потім ставала експонатом місцевого музею.

Реставрація меча тривала вісім місяців. Він, зі слів Володимира Стемковського, дуже добре зберігся, практично неушкоджений, проте нашарування кількох сотень років, якщо не тисяч, не так просто зняти. Головне, що він не має собі аналогів, єдиний наразі у своєму роді.

Призначався власне для бою, належати міг людині багатій, бо простому міщанину його б не придбати. Меч має нестандартну довжину 92 сантиметри, і ріжуче лезо – 87 сантиметрів. Міг виготовлятися і на індивідуальне замовлення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Єдина Країна Показати IP 28 Червня 2014 22:21
ДЕ ФОТО???
володимирський Показати IP 29 Червня 2014 16:50
Як де ? У заголовку !!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus