USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На захист луцьких театралів стала міжнародна спільнота

1 Лютого 2014 11:07
На захист луцького акторів стала міжнародна театральна спільнота

Українська та міжнародна театральні спільноти були шоковані новиною про виселення театру «ГаРмИдЕр» із приміщення Луцького районного будинку культури, повідомляють луцькі театрали.

У їхньому тексті звернення йдеться: «Від усього колективу щиро дякуємо усім журналістам, нашим колегам-театралам, волинським митцям, громадським активістам, усім-усім нашим глядачам та людям небайдужим до того, що діється в українській культурі. У час, коли кожен день наближав нас до 16 березня - коли театру вже не повинно було бути в Луцькому районному будинку культури - ми жодного дня не відчували себе покинутими напризволяще.

Кожне ваше слово підтримки, підпис під зверненням, поради, пропозиції зустрічей, пошук шляхів виходу з ситуації, що склалася, додавали нам впевненості, що історія «ГаРмИдЕра» не повинна закінчуватися на 10-у році. Ми сповнені вдячності всім, хто в такий напружений час усвідомлював глибину нашої проблеми й намагався допомогти».

Під колективним зверненням представників мистецького середовища, громадського сектору та прихильників театру підписалися: актори Волинського обласного театру ляльок, працівники районних будинків культури, заслужена артистка України Лариса Зеленова; письменники - Василь Слапчук, Олександр Клименко, Олег Потурай, Наталія Гранич; журналісти, співаки та музиканти, громадські активісти, депутати обласної, Луцької міської та районної рад. Всього - 440 підписів.

Закономірно, що стала на захист театру заслужена артистка України Лариса Зеленова, яка перші 5 років керувала «ГаРмИдЕром». «Я спостерігаю за його роботою останні роки і радію з його творчих успіхів, а ще більше з того, що він зацікавлює людей…», - обгрунтовує своє прохання про захист актриса.

Вагомою стала для нас підтримка відомого прозаїка, драматурга і журналіста Володимира Лиса. «Заборони за політичними мотивами, навіть якщо у виставі мала місце актуальна тематика, не повинно бути у європейській демократичній державі...», - звертається до «авторів» наказу Володимир Лис.

Серед тих, хто не залишився осторонь, - Лауреат національної премії України ім. Т. Шевченка, актор Львівського академічного театру ім. Л. Курбаса Олег Стефан. Він звернувся до начальника управління культури Валентини Зінчук, реагуючи на її закид про те, що вистави театру «надто філософські»: «Дайте можливість молоді висловлюватися не тільки в примітивний спосіб, підтримайте їх пошук і вони будуть вдячні. Найпростіше викреслити, викинути на вулицю, а значить знищити. Це легше, але ж це і жорстокіше. Так діяти не личить чиновникам від КУЛЬТУРИ. Невже ви не бачите явної невідповідності своєї посади до власних вчинків?»

«Цим колективом повинна пишатися не тільки Волинь, а й уся Україна та певно й уся Європа», - передає голові ОДА Борису Клімчуку голова методичного об’єднання керівників театральних колективів Львівської області, керівник народного драматичного театру «МИ» Валерій Собецький.

Не залишився осторонь і Київ: «Готовий ще не раз повторити, що в невеликому місті ЛУЦЬК існує унікальний колектив, який вже 10 років є візитною карткою міста», - емоційно висловлюється Олександр Птуха, актор, режисер, організатор міжнародних та всеукраїнських конкурсів, фестивалів, керівник театру «7».

«Ця театральна група стала для нас прикладом у всьому (впевнена, що не тільки для нас). «Гармидер» - це приклад справжнього українського театру, який любить свою державу, своє рідне місто Луцьк», - пише від імені колективу театр-студії «SPLASH» (м. Київ) керівник Наталія Якимченко.

Київський режисер та драматург, керівник театру «Райдо» Юрій Сушко додає: «Театр «ГаРмИдЕр» відомий та шанований мистецький колектив. Його виступи із захопленням сприймали глядачі багатьох театральних фестивалів із багатьох країн світу. Тому закликаю прийняти всі можливі заходи допомоги та підтримки театру «ГаРмИдЕр» з боку державної влади та недопущення тиску на учасників та керівника театру».

Свої слова підтримки висловили й митці з-за кордону: «От всего серца просим, мы из Грузии, с Тбилиси, вся группа юношесского театра «Театрали», не губите «Гармидер» - приют людей любящих свою Родину, искусство и театр. С этим решением ведь погубят те большие проекты которые делал этот театр. Театральный фестиваль «Мандривный Вишак» помог сближению наших идей, взглядов, и мы намного больше узнали о вашем народе, о вашей истории, о вашем театре и о вашей Родине. Мы очень беспокоимся о вас. Да поможет вам Бог!» - пишуть із грузинського театру «Театралі».

«Мы выступаем против давления на театр «ГаРмЫдЕр» и за свободу творчества от цензуры! Мы призываем поддержать театр «ГаРмЫдЕр» из Луцка любым способом (распространением этой информации, юридическим советом или любым другим способом)», - поширює інформацію чудовий та надзвичайно сміливий театр «Крили халопа» із Білорусі, які добре знають ціну правди донесеної зі сцени. Те ж стосується і ще одного білоруського театру: «Словы падтрымкі вам з Мінску ад тэатру «EYE». Трымайцеся! Змагайцеся! Бо калі не змагацца – усё можа стаць як тут у нас, на Беларусі

Повний перестороги і лист із Берліна. «Пропозиція Вашої державної установи про те, що театр «ГаРмИдЕр» повинен виїхати, була обговорена міжнародною мистецькою спільнотою. Виселення з точки зору міжнародного співтовариства сприймається як форма явної цензури щодо колективу, чий внесок у культурне життя України має ключове значення в період політичних потрясінь. Різноманітність в діалозі та відкритість в галузі мистецтва повинні завжди бути захищені, а не придушуватись, з метою підтримки відкритого діалогу між владою та населенням», - пише Соня Хомунг.

Отож і ми все ще сподіваємося на діалог. Сподіваємося, наказ від 16 січня буде скасовано, а Валентина Зінчук спростує надумані звинувачення пред’явлені у ЗМІ після нашої прес-конференції. Зокрема, визнає, що «неліцензійні» квитки насправді клопіт відділу культури, який ставив на них печатку й давав нам у готовому вигляді для реалізації, а усі виручені кошти теж приймав під розписку. Сподіваємося вона погодиться із фактом, що ми відгукувалися на усі пропозиції участі в районних та обласних святах. А головне - попросить вибачення у селян за свою публічну заяву про те, що вони «не можуть зрозуміти філософських вистав театру «ГаРмИдЕр», йдеться у повідомленні луцьких театралів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
прпр Показати IP 1 Лютого 2014 11:27
завтра я створю театр назву його "шарашкіна контора" прийду в драмтеатр і скажу з завтрішнього дня ми у вас виступаємо за оренду ми правда нічого платити не будемо адже у нас буде молодіжний колектив який буде нести культуру в маси.... ТЕАТРАЛИ ХВАТИТЬ СИДІТИ НА ШИЇ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ В ДАНОМУ ВИПАДКУ МЕШКАНЦІВ ЛУЦЬКОГО РАЙОНУ Я ВАС ЖОДНОГО РАЗУ НЕ БАЧИВ НІ НА ПОЛОНЦІ НІ НА Г. ПОЛОНЦІ НІ В ОЗДОВІ НІ БАЄВІ НІ В ГОРОДИШАХ ЯКУ КУЛЬТУРУ ВИ НЕСЕТЕ ЦИМ ПЛАТНИКАМ ПОДАТКІВ????? А ЯКЩО ВИ ВИСТУПАЄТЕ ДЛЯ КОГОСЬ ІНШОГО І ЗАРОБЛЯЄТЕ НА ЦЬОМУ БАБКИ ТО БУДЬТЕ ДОБРІ ПЛАТІТЬ ЗА ОРЕНДУ... ЯКЩО Ж У ВАС ВИНИКЛИ ЯК ВИ КАЖЕТЕ НЕ ФІНАНСОВІ А "ПОЛІТИЧНІ" РОЗБІЖНОСТІ ТО ЗА ОРЕНДНУ ПЛАТУ 250 ГРН ЗА ГОДИНУ Я ВАС ЗАБЕЗПЕЧУ НОРМАЛЬНИМ ПРИМІЩЕННЯМ ДЛЯ ВИСТУПІВ....
щотовод до прпр Показати IP 1 Лютого 2014 12:15
Давай домовимось, ти платиш податки на утримання "Беркуту", а я театру. І всім буде добре. Тільки тобі більше доведеться платити.
Александр до щотовод Показати IP 1 Лютого 2014 12:21
А давай дальше пойдем, разгоним милицию, а еще дальше - и государство...зачем вообще платить налоги? ну разве что на театр....
щотовод до Александр Показати IP 1 Лютого 2014 14:19
Ну як так без міліції? Досить, що парторгів розігнали. Бач яка дурня вийшла. Не можна ні біз міліції, ні без парторгів, ні без профоргів, ні без президентських намісників. До фіга получати станем.
Александр до щотовод Показати IP 1 Лютого 2014 14:53
А то? А потом и деньги отменим!
прпр до щотовод Показати IP 1 Лютого 2014 21:56
до чого тут коза?
хм до щотовод Показати IP 6 Лютого 2014 20:56
такому театру???!!! платити???!!!
Гармидер до прпр Показати IP 1 Лютого 2014 13:39
ПРПР, зате ми бачили на своїх виставах жителів сіл Луцького району. І ще дуже цікаво - про які "бабки" йдеться? Ми УСІ гроші, виручені за квитки, які видані бухгалтерією відділу культури, віддавали у ту ж бухгалтерію відділу культури.
прпр до Гармидер Показати IP 1 Лютого 2014 21:58
1) Серйозно? Це хтось певно випадково заблукав бо навіть оголошень про ваші вистави в селах НЕ БУЛО!!! 2) Фактично в кожному селі луцького району є так званий день села і там вас ніколи не було.....
до гармидеру до Гармидер Показати IP 6 Лютого 2014 20:49
ГАРМИДЕР! БРЕХНЯ !!! набридло уже читати це скигленння! не обманюйте пересічних громадян! не до вас зараз!
Народ до прпр Показати IP 1 Лютого 2014 14:57
На шиї платників податків вже 20 років сидять такіж як і ви "совкові" чиновники - абсолютні профани і бездарі, які звикли ніх***на не робити для людей, а тільки розчищати всю систему для власного збагачення. А ви з цим театром якось спілкуєтесь взагалі, чи тільки в коментарях граїтесь?
прпр до Народ Показати IP 1 Лютого 2014 22:07
Так у чому проблема ? і їх теж треба....
Так Показати IP 1 Лютого 2014 12:06
Оцей чи оця прпр мислить на рівні Азарова. Той ніяк не міг зрозуміти, чому потрібно зняти з оподаткування українське книговидавництво, книгопродаж, український кінематограф. А власне, що можна спитати з особи, яка стала чиновником по блату!? прпр Просто належить "команді".
Александр до Так Показати IP 1 Лютого 2014 12:19
И я не могу понять, пусть я на уровне Азарова, а вы все-таки раскройте мысль по поводу налогообложения украинских книг, их продаж и украинского кино? Украинский - это язык национальных меньшин? Отсутствие спроса здесь - результат недоступности из-за высоких цен? По опыту какой страны вы приходите к необходимости избежания налогообложения указанных видов экономической деятельности?
прпр до Так Показати IP 1 Лютого 2014 22:00
ШАновний чи шановна Ви хочете в Європу???? Якщо так спитайте про дотацію книг театрів і.т.п ЄВРОПЕЙЦІВ..... чомусь вони такі розумні та багаті на мистецтво гроші не розтрінькують.... шоу бізнес є шоу БІЗНЕС аматорське є аматорське.....
Регіонал Показати IP 1 Лютого 2014 12:57
Пишуть, що це візитна картка Луцька... От хай і валять в Луцький будинок культури... А якщо хочуть залишитись, то хоча б аренду платять, а не на халяву...
Це Я до Регіонал Показати IP 6 Лютого 2014 20:52
Оце дуже правильно! та більша половина жителів Луцька взагалі і не чула про такий колектив! А жителі Луцького району і поготів!!!!!
До "Александр до Так Показати IP 1 Лютого 2014 14:09
Людина на рівні Азарова є за межами здорового глузду, тому марними будуть будь-які пояснення. Вдосталь того, що справа з закриттям не пройде.
Александр до До "Александр до Так Показати IP 1 Лютого 2014 14:52
Умничка! Не опозорил свой "театр"!
Регіоналу Показати IP 1 Лютого 2014 14:15
Випий водкі і заспокойся. Ти в "регіонах" і тим все сказано
Колорит Показати IP 1 Лютого 2014 14:20
Бачив неодноразово цей псевдо-театр(...жах!! починаючи від репертуару...закінчуючи грою акторів!!! Не їздіть в Литву-Польщу-мадагаскар,а відвідуйте Поліські наші села(тренуйтесь)
не збочинець до Колорит Показати IP 1 Лютого 2014 14:38
Це певно у вас якась така форма збочення - ходити і дивитися на те, що вам не подобається
норма до не збочинець Показати IP 6 Лютого 2014 20:55
ну й ваш колектив - на любителя, а більшість ваших "філософських" вистав - ЖАХ!!!!
Олеся Показати IP 6 Лютого 2014 21:04
не скажу нічого про образу селянам, але ....я живу в місті, маю дві вищих освіти, декілька разів була з колегами на виставах "ГАРМИДЕРа", так от, ми теж не зрозуміли що хотіла сказати чи донести до глядача керівник театру своїми режисерськими(філософськими) хм... постановками

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus