USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Проти луцького театру застосовують політичні репресії

21 Січня 2014 17:49
Звільнити керівника та «видворити» колектив народного аматорського театру-студії «ГаРмИдЕр» з Луцького районного будинку культури влада хоче через їхню громадянську позицію.

Про це повідомили під час прес-конференції, яку скликали представники театру 21 січня. Гармидерівці прийшли на захід у камуфляжі та театральних масках, щоб продемонструвати безглуздість законів, які набули чинності сьогодні.

Зі слів акторки театру Марії Доманської, театр виганяють з районного будинку культури, у якому театрали протягом років працюють та тішать луцького глядача. Гармидерівці вирішили розповісти про це та висловити свою незгоду та обурення стосовно того, що діється в країні.

Як розповіла керівник театру-студії «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька, все розпочалося з показу вистави «Ау! Сказане мільйонам», що відбувся 1 грудня. Її сценарій побудований на дописах інтернет-користувачів і колектив театру вирішив змінити закінчення вистави та доповнити його дописами про події, які відбувалися 30-го листопада, зокрема про силовий розгін Майдану «Беркутом».



Відеосюжет з вистави продемонстрували учасникам прес-конференції.

Після вистави, зі слів режисера, прокотилася хвиля невдоволення, адже театр працює при Луцькому районному будинку культури. Вистава не сподобалася у райдержадміністрації, але це було на рівні чуток, що доходили до театралів. Невдовзі, 13 січня, Руслану Порицьку викликали в управління культури Луцької райдержадміністрації, де начальник Валентина Зінчук попросила театр піти з будинку культури, тому що так чи інакше театралів звідти «попросять» саме за відео з вистави, що набуло розголосу в інтернеті.

Разом із директором будинку культури Степаном Цикою, керівник театру ходила коридорами облдержадміністрації, шукаючи підтримку. Вони поставили до відома начальника управління культури Волинської облдержадміністрації. Степан Цика спілкувався на цю тему із заступником голови облдержадміністрації Олександром Курилюком. Однак, ці розмови не мали жодного результату. Руслану Порицьку знову запросили у районне управління культури 16 січня, де повідомили про наказ про зміни у штатному розписі районного будинку культури. Відповідно до документу, 16 березня Руслану Порицьку звільнять. «ГаРмИдЕр» через два місяці також повинен покинути приміщення Луцького районного будинку культури. Зі слів Руслани Порицької, знайти інше приміщення у Луцьку непросто, адже театр потребує службові приміщення, де мають вміститися декорації для 15 вистав, технічне обладнання. Варто зазначити, що зміни у штатному розписі не торкнулися жодного іншого колективу Луцького району.



Колектив неодноразово презентував Волинь та Україну у міжнародних театральних фестивалях, долаючи конкурсні відбори. «ГаРмИдЕр» виступав на сценах Латвії, Естонії, Білорусі, Польщі, Литви, має запрошення на фестиваль у Чехії. Керівник театру та колектив, який налічує майже 30 осіб, вважають дії влади незаконними та несправедливими і просять усіх небайдужих долучитися до порятунку театру.



«Якщо мені людина яка називає себе президентом каже, що у нас чітка і жорстка вертикаль влади, я вірю їй. Тобто, у цій ситуації винна вся вертикаль, починаючи від начальника управління культури, яка підписала папірець, закінчуючи головою облдержадміністрації», - повідомив актор театру Юрій Моклиця.

Він розповів, що гармидерівці продовжують працювати у цьому приміщенні, власником якого є держава, тобто усі громадяни.

«Є люди, які розуміють що таке демократія, а є люди які в силу віку чи комплексів не можуть цього зрозуміти. Є театр, колектив, який не любить владу, інколи робить їй неприємно. Цей колектив подобається людям, на його вистави приходять. Зробіть так, щоб театр, який вас не любить, працював у цьому приміщенні, і тоді, можливо, ви зрозумієте, що таке демократія», - звернувся він до представників владної вертикалі на Волині.

На знак солідарності та підтримки «ГаРмИдЕру» виступив лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський. З його слів, єдина підтримка, на яку театр може розраховувати – це підтримка активних лучан, які розуміють, що не можна нищити українську культуру.

«Це питання продовження боротьби – вони намагаються знищити нас, ми намагаємося їх усунути від влади, важелів впливу, годівничок. Я звертаюся з тим, щоб лучани не були байдужими, відстороненими від проблем, які є в місті та країні, щоб брали активну участь у змінах, які відбуваються в усій країні та у рідному Луцьку. Я закликаю до створення міцної міської громади, без якої немає майбутнього у міста. Я закликаю людей примушувати себе виходити із зони комфорту, виходити на акції підтримки, але не забувати, що від вирішення однієї проблеми в країні нічого не зміниться. В нас є багато проблем, за вирішення яких ми самі повинні братися», - зазначив Сашко Положинський.

Гармидерівці звернулися до всієї творчої спільноти України з закликом про підтримку, яку можна виразити у різній формі – від вірша і мистецької акції до офіційних виступів та звернень. Також оголосили про збір підписів під зверненням до міністра культури Леоніда Новохатька та голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука щодо репресивних дій проти митців. Першими підписалися учасники прес-конференції.



Митці усе ще сподіваються, що це непорозуміння і наказ скасують. Втім, навіть у разі, якщо наказ скасують, «ГаРмИдЕр» не відступається від своєї репертуарної політики та надалі відгукуватиметься на всі суспільні «больові точки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Галина Федорівна Показати IP 21 Січня 2014 18:25
наші чиновники знову вдаються до репресій,але завжди так не буде! Митці тримайтеся ,ми з вами!
Сергій Показати IP 21 Січня 2014 19:01
Черкаські побратими з вами!
укр. Показати IP 21 Січня 2014 21:13
До цього часу повахав артистів.Якщо цих клоунів( хай мене вони пробачать) вважають артистами-то я Анжела Девіс.
Джулія до укр. Показати IP 22 Січня 2014 21:43
Хтось собі явно лестить... А́нджела Иво́нна Дэ́вис (англ. Angela Yvonne Davis, 26 января 1944, Бирмингем, Алабама, США) — американская правозащитница, деятельница коммунистического движения, социолог, педагог и писатель. (с), Вікіпедія.
Джулія Показати IP 21 Січня 2014 21:58
Як я шкодую,що не була на цій виставі...
my_gift Показати IP 21 Січня 2014 22:00
"Гармидер"-чудовий театр! Відвідувала вистави,ще коли була студенткою, і зараз епізодично ходжу. Великий їм респект!
Таня Показати IP 21 Січня 2014 22:09
Поважаю цей Луцький і український театр! Вони мають власне мистецьке обличчя, як мало хто на Волині. Тримайтеся! Ви переможете! Куди прийти, щоб підпис поставити за ВАС? А ще зберіть своїх шанувальників на виставу. От до 25 лютого. а то й раніше покажіть "На полі крові" Лесі Українки. Це дуже актуально для нас.
hexagon Показати IP 22 Січня 2014 07:26
Державні нагороди ЗІНЧУК, ВОЛОШЕНЮКУ, ДЕМЧУКУ!!!
2 Показати IP 22 Січня 2014 07:45
Кому будете жалітися, у нас обласна і районна влада підтримує регіони, вони ж і прийняли це рішення, спочатку потрібно поставити керувати людей які за Україну а не за москалію, і вас автоматом залишать у спокої
Alex Показати IP 22 Січня 2014 16:05
Хочу всім сказати, що дану справу не можна залишати в такому стані. я дійсно, не був на виставах цього театрального колективу, але скажу Вам всім, в мене донька студентка і вона ходить на вистави цього колективу. Вона і її друзі в захваті від їх вистав. На рахунок грошів які ніби то заробляє колектив....10-20 грн. за вхід це не є великі гроші, сам давав дочці на те щоб сходила на виставу. Ну, але це все емоції...до діла! 1. Запросити офіційну відповідь управління культури району. 2. Оформити офіційну скаргу в управління культури району, області(з копією в міністерство культури) 3.Подати заяву в прокуратуру області,зібравшии підписи учасників колективу, та громадян. 4. При відмові, подати заяву в міськвиконком та зареєструвати колектив в міській раді(будуть вимушені надати приміщення, при цьому візьміть витяг з управління культури про кількість театральних колективів області ;-), заручіться підтримкою депутатів міськради) Ну, ніби все! Удачі Вам! Та і НАМ всім! ;-)
Андрій Показати IP 24 Січня 2014 13:12
Ваша цитата: "Разом із директором будинку культури Степаном Цикою, керівник театру ходила коридорами облдержадміністрації, шукаючи підтримку". То можливо їм треба було заходити у кабінети до чиновників, а не блукати коридорами?))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus