USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Різдво Христове для православного християнина. Кінофорум у Луцьку

6 Січня 2014 10:11
Яким є значення свята Різдва Христового для православного християнина, для всіх хто його святкує - цій темі був присвячений кінофорум, який з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта у приміщенні Волинської обласної філармонії провели учасники православних молодіжок, що діють при Волинській єпархії. Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

Участь у кінофорумі взяли юнаки та дівчата з Луцького православного юнацького клубу «Лови момент», православних молодіжок «К.Р.О.К.» з міста Ківерці та «Дорога додому із селища «Колки».

На початку перегляду тематичної стрічки до присутніх звернувся виконувача обов'язків голови Молодіжного відділу Волинської єпархії ієромонах Ілля (Вишневський). Батюшка наголосив, що місіонерство, свідчення про Христа є одним із головних обов’язків православного християнина. Особливо це стосується православної молоді, яка має можливість приводити до Церкви своїх однолітків. А в дні Різдва, яке є одним із улюблених в Україні свят, це особливо є слушним, адже в ці дні можна замислитись над духовним змістом Різдва Христового, побачити у атрибутах свята не одні лише народні традиції.

«Один мудрець сказав, якщо ти знаєш щось важливе і не поділився з ближнім, то це гірше вбивства. Ми є з вами православними християнами, ви – наша молодь, і без вас ми не зможемо впливати на людей вашого віку, а коли ми разом працюватимемо, то і результат буде кращим. Християни повинні говорити про Христа», - підкреслив отець Ілля.

Учасники кінофоруму переглянули документальну стрічку «Різдво Христове». Головною темою фільму було значення свята Різдва Христового. Адже в ці дні християни святкують найважливішу подію в історії людства – пришестя Спасителя, який прийшов визволити людей від рабства гріха і смерті. А це рабство ще на початку свого буття людина, отримавши від свого Творця свободу волі, обрала сама під час гріхопадіння. Так у світ і прийшли біль і смерть, але люблячий Бог не залишив людину, приготувавши для неї план спасіння.

Окрім відтворення євангельських подій та пояснення їх значення, автори стрічки підняли також такі питання як людське щастя, сенс буття людини. На ці теми говорили Святіший патріарх Московський і всієї Русі Кирил, священнослужителі, філософи і навіть відомий югославський режисер Емір Кустуріца.

Усі вони зголошувались на думці, що бездуховне споживацьке життя не приносить людині справжнього щастя попри навіть велику владу та статки. А віра в Бога допомагає знайти сенс життя.

Цікавим моментом фільму було і пояснення змісту традицій свята Різдва. Так, ялинка нагадує це саме Дерево пізнання добра і зла у Едемському саду, іграшки – його плоди, а радість свята – блаженне життя Адама і Єви до гріхопадіння. Блаженство, яке Христос прийшов повернути людству.

На цьому наголосив також учасник телепередачі, яку також переглянули учасники кінофоруму, настоятель київського храму преподобного Агапіта Києво-Печерського протоієрей Андрій Ткачов.

Священик зокрема зауважив, що змістом святкування Різдва має бути саме зміст духовний. Навіть ці ж самі колядки мають величезне значення де богословські глибини переплавлені у народну поезію.

Клірик Хрестовоздвиженського храму селища Колки священик Михаїл Анісімов наголосив, спілкуючись із православною молоддю, що їх не повинні бентежити слова окремих людей про «паралелі» Християнства із іншими релігіями: «пророцтво про прихід Спасителя було виголшене ще самим Богом після гріхопадіння Адама і Єви. Адже він сказав, що «сім’я жінки зітре голову змія». Не було ні Вавилону, ні Греції з Римом. Так, що кажіть це в таких випадках, і будьте певні, що ви – на правильному шляху».

А настоятель Колківського Хрестовоздвиженського храму протоієрей Олександр Білінський

пояснив глибокий зміст іконописного зображення Різдва Христового на одній з ікон. Так, зокрема, темна печера, де знаходиться Богомладенець Христос символізує темноту світу, який він прийшов спасти, принести світло Істини. На іконі зображені і волхви, що подорожують за зіркою,і пастухи, і ангели, які звістили їм про народження Спасителя. «А на одній з частин ікони ви бачите старця, який про щось думає, і перед ним ще якійсь карлик – це сумніви Іосифа - обручника, які він, як ми знаємо з Євангелія спочатку мав. Отож ви бачите, що справжня канонічна ікона – це Біблія у фарбах, це богослів’я у образах», - розповів отець Олександр.

Від імені митрополита Волинського і Луцького Ніфонта учасників кінофоруму привітав його особистий секретар протоієрей Валентин Марчук. «Від імені нашого владики я вітаю вас вас із цим кінофорумом і переказую вам благословення митрополита», - сказав отець Валентин.

Юнаки та дівчата, особливо ці, хто давно не бачився,адже належать до різних молодіжок та мешкають у різних населених пунктах, мали можливість насолодитись і неформальним спілкуванням. Це було тільки чаювання – молоді люди жартували та навіть пограли у різноманітні ігри.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus