USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку відкрили музей пам'яті Героїв АТО та Майдану

14 Жовтня 2015 13:57
На базі Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки у Луцьку відкрився музей пам’яті героїв Майдану та АТО «Волиняни на захисті суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості України». Так, національний військово-історичний музей України зібрав велику кількість матеріалів, пов’язаних з революцією гідності та подіями на сході країни.

Захід приурочили до Дня захисника України, який з цього року вперше святкують на державному рівні.

Музей містить чотири тематичні зали. Експозиція, присвячена подіям на Майдані та на Сході України, розмістилася у чотирьох залах. У них – фото безпосередньо самих учасників АТО, світлини загиблих під час невизнаної російсько-української війни лучан та волинян, фото з Майдану Гідності, експозиції із узагальненою інформацією щодо АТО.

Національний військово-історичний музей України провів великий обсяг робіт зі збору матеріалів пов’язаних з революцією гідності та подіями на сході країни.
За станом на сьогодні зібрали велику кількість цінних експонатів.
Оскільки у музеї необхідно було провести ремонтні роботи, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» взяв на себе зобов’язання закупити стенди та меблі під експозицію, а також відремонтувати приміщення. На ремонтні роботи, виготовлення меблів, фото та інформаційних стендів витратили понад 400 тисяч гривень.

Відвідувачі з захопленням оглянули щити, каски та одяг військових. А у залі, присвяченому Героям АТО, розмістили стенд з фотографіями волинських бійців, які загинули, боронячи нашу країну від лютого агресора. Усього - понад 140 світлин.

Так, директор національного військово-історичного музею України Владислав Таранець привітав усіх присутніх зі святом та подякував волинським бійцям за їх подвиг та самопожертву у захисті цілісності України:

«Низький уклін від мене хлопцям з 51 ОМБ та інших добровольчих батальйонів за подвиг, який вони зробили, захищаючи Україну. Саме їм присвячена ця експозиція. Всі експонати і речі, які ви тут побачите, зібрані нашими працівниками музею, які, на жаль, виконують нелегку місію – пошук тіл загиблих. І ці речі зібрані саме на місцях, де хлопці з 51 ОМБ та інших батальйонів захищали рідні землі під Іловайськом та на Савур-могилі. Усе це - наша історія. Зараз - скрутний час, тому створити таку експозицію – дорогого варте», - наголосив він.
Окрім цього, очільник музею побажав усім відвідувачам закладу мирного неба і щастя, швидкого закінчення війни, аби «поменше було сумних експонатів». Також він вручив засновнику Фонду «Новий Луцьк» Ігорю Палиці, та голові правління Фонду Олександру Товстенюку грамоту за вклад у розвиток військово-патріотичного виховання молоді.


Своєю чергою, Ігор Палиця привітав присутніх зі святом Покрови й зазначив, що відкриття пам’ятного музею – це безумовно гарна й потрібна справа:

«Ми повинні пам’ятати усіх героїв – живих і загиблих. Дуже прикро, що в мирний час, коли ніхто не очікував воєнних подій, доводиться відкривати такі музеї, де будуть записувати прізвища загиблих Героїв - Небесної сотні та Героїв справжньої війни, а не АТО. Вони повинні бути прикладом для решти. Мені ще моя бабуся розповідала, що головне – це мир. А я того не розумів. І ось тільки тепер усвідомлюю, що жодні гроші, квартири і машини не замінять людям мирного неба. Хотів би побажати нашим Героям, щоб наступного року на річницю відкриття музею у якомусь брудному кутку у чорних рамках стояли прізвища і фото тих, хто почав цю війну і не хоче її закінчувати, як з нашої, так і з ворожої сторони. Саме їм ми повинні «дякувати» за загибель наших воїнів й за те, що почали і цінувати свободу України аж 24 рік її незалежності», - наголосив меценат.
Своєю чергою, голова правління фонду «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк зазначив, що створення такої експозиції є дуже необхідним, адже невід’ємною складовою творення гідного майбутнього він вважає саме пошановування минулого. Він припустився, що експозиція привертатиме увагу молодого покоління і вкотре нагадуватиме про ціну свободи для українців.
До слова, запросили й начальника управління культури Волинської ОДА Валерія Дмитрука. Він зауважив, що той факт, що експозиція розпочала роботу саме в День захисника України – дуже символічний. Посадовець подякував керівникам Національного військово-історичного музею України за те, що обрали саме Волинську філію закладу:

«Я вважаю, це справедливо, бо саме волиняни були першими серед добровольців в рядах тих, хто захищав нашу землю від агресора», - наголосив чиновник.
Опісля військовий комісар Волинського обласного комісаріату Роман Кулик, який також пройшов через АТО, беручи участь в бойових діях, побажав присутнім на заході мирного неба і благополуччя в родинах. Він подякував меценатам за вагомий внесок у відкриття тематичної експозиції й музею зокрема:

«Велика увага держави приділяється саме патріотичному вихованню молоді та підростаючого покоління. Бо це - одне з основних завдань, і воно є саме тим напрямком роботи, що відіграє важливу роль у становленні українського суспільства», - зауважив військовий.
Наприкінці заходу спеціальні відзнаки вручили добровольцям Правого сектору, членам організації ветеранів АТО у Волинській області, волинським козакам та іншим волинянам, які допомагали писати книгу історії вільної та суверенної України на тернистому шляху до її незалежності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Земляк Показати IP 14 Жовтня 2015 19:42
Историю, пусть она будет драматичной и горькой, надо чтить и уважать и показывать детям, чтоб не повторяли наших ошибок. Спасибо Игорь Петрович!
Наталя Показати IP 14 Жовтня 2015 19:51
О да! Кулик БРАВ УЧАСТЬ У БОЙОВИХ ДІЯХ!!! Сміх!!!!
БРУК - в АТО з січн Показати IP 15 Жовтня 2015 05:27
ДОБРЕ ДІЛО РОБИТЕ. СПАСИБІ ВАМ ЗА ЦЕ. АЛЕ ЦЕ ТІЛЬКИ ПОЧАТОК...
До Кулика Показати IP 15 Жовтня 2015 09:35
В якості кого воював і де????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus