USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Удовиний біль об’єднав волинянок у співочий гурт

23 Жовтня 2016 17:59
Це сьогодні колектив «Волинських вечорів» уже не уявляє свого життя без сцени, а свята – без пісні. Та ще п’ять років тому вони й не здогадувалися, де знайдуть розраду від самотньої старості, - йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини №38.

У кого діти й онуки, тому легше було. А хто лишився сам – віддавався творчій роботі: концерти, зустрічі, благодійні вечори.

Та якось випадково доля звела двох діячок культури: Галину Семенюк із села Сомина Турійського району та Тетяну Книш із тамтешнього селища Лукова. Галина Михайлівна тоді була завідувачкою Соминського будинку культури. Тетяна Миколаївна – хореографом у Будинку культури Лукова. Разом жінки підготували урочистості до Дня працівників сільського господарства. Співпраця так сподобалася, що Галина Семенюк запропонувала: «Може, нам, Таню, власний проект організувати?». Тетяна Книш на ці слова радо відгукнулася. Стали талановиті жіночки разом зі своїми подругами зустрічатися, вечорами співати, на народних інструментах грати. І так сама собою народилася назва гуртківців – «Волинські вечори».

Відтоді колектив творчого любительського об’єднання, де зібралося 12 аматорів сцени, став незмінним учасником культурно-масових заходів, які відбувалися на теренах не лише Турійського, а й сусідніх районів: Шацького, Любомльського, Ратнівського, Ковельського. Різдво, Великдень, престольний празник у селі – запрошують «Волинські вечори». Хоче хтось весілля за давнім обрядом провести – теж до жінок звертається. А якось співачок з Турійщини навіть за кордон покликали!
«У нас тоді ноги-руки потерпли, – сміються жінки. – Що ж то буде?! Але нічого: вийшли, стали співати. Білоруси так щиро нас зустріли. Фактично всі твори підспівували. Особливо гучно лунало «Розпрягайте, хлопці, коней». І коли ми вже сходили зі сцени, мер Барановичів підбіг до Тетяни Книш: «Милая, можно визиточку?». А за виступ віддячив нам шикарним столом, що аж гнувся від страв і напоїв».

Позаяк «Волинські вечори» – то відображення душі Волині, не могли артистки лишити без уваги і подій останніх років: Майдан, АТО, трагедію України та згорьованої матері. Усе, що наболіло й накипіло, вилили під час концерту-вистави, яку глядач побачив на свято Покрови.

«Коли в напівтемному залі горіли свічки, на сцені лежали вбиті солдати, а до них припадали дівчата, у кожної матері серце стиснулося і... майже весь зал заплакав, – розповідає ще одна учасниця колективу Антоніна Долонько. – Я й сама, хоч десятки разів переживала ці моменти на репетиціях, не могла після виступу заспокоїтися. Бо крім того, що артистка, насамперед є матір’ю для п’ятьох дітей».

Завівши мову про болюче, жінки й нині ледь стримують емоції. Тим паче, що напередодні свята Покрови готувалися знову розгорнути на турійській сцені драматичне дійство про хрест українських захисників: від найдавніших часів до сьогодення.

...Аби не розплакатися знову, жінки змінюють тему розмови. Адже, виявляється, радісних подій у «Волинських вечорів» було більше, ніж невеселих. Зокрема, це один з небагатьох аматорських колективів, про який навіть зняли фільм!


«Золото бабиного літа» – ось як він символічно називається, – додають співрозмовниці. – Коли шанувальники зробили нам такий неймовірний подарунок, ми переглядали кадри фільму і плакали. Від щастя, що разом зуміли пройти злети й падіння. Від гордості, що знайшли силу здолати чвари заздрісників та плітки суперників. А ще втирали сльози тому, що «Волинські вечори» стали для нас другою сім’єю. Оберегом від смутку й туги. Місцем, де розрадять і допоможуть збагнути красу того віку, коли у косах сивина...»

Оксана БУБЕНЩИКОВА, Турійський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тая Показати IP 24 Жовтня 2016 06:05
Ну і добре Вам так ДІВЧАТА!!!
Волинянка Показати IP 24 Жовтня 2016 12:22
Хороший приклад того, що навіть після важких життєвих випробувань треба знаходити в собі сили прямувати далі, шукати хороше поруч, дарувати людям радість, а собі - свято душі. Молодці, жіночки!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus