USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як луцькі митці використали для спілкування бруківку

12 Березня 2014 07:01
Неординарну виставку представили лучанам Іштван Кус та Каріна Арутюнян.

Проект «Прохання дотримуватись тиші» презентували 11 березня в нижньому залі «Галереї мистецтв» Будинку художника Волинської організації НСХУ у Луцьку.

Як розповів голова правління Волинської обласної організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, це експериментальна виставка, до вираження мистецтва такими засобами лучани ще не звикли.

У нещодавніх подіях бруківка використовувалася як засіб спілкування, але в брутальний спосіб. Митці ж намагаються звернутися до всіх універсальним кодом Морзе.

Молоді художники Іштван Кус та Каріна Арутюнян презентували проект, що має багатогранне значення. Митці використали дві фрази - «мовчання спричиняє насильство» та «насильство спричиняє мовчання», які взаємопов’язані між собою зворотнім зв’язком. Художники трохи заглибилися в процес мовчання і відтворили його як недостатнє спілкування з вищою силою. Адже коли людина духовно збагачена, вона дасть собі волю говорити, казати все.

Інша фраза – «хто має вуха, нехай чує». Митці намагалися привернути увагу людей до тиші, яка донедавна була дуже поширена, викликана страхом. Можливо, саме страх спонукав спілкуватися подумки з навколишнім середовищем і тим самим помітити коротку та довгу бруківку, що в своїх комбінаціях кладки утворювали код Морзе.

«Проект полягає в тому, що бруківкою ми викладаємо текст азбукою Морзе. За певних обставин, коли людина опиняється на площі, викладеній бруківкою, вона стоїть на азбуці Морзе. Ми намагалися створити атмосферу, щоб передати, наскільки це змістовно та глибоко. Ми пов’язали це із подіями на Майдані, оскільки тоді бруківка була зброєю. Війна – це теж спосіб спілкування, коли ми не можемо вирішити конфлікт словами. Таким чином, бруківкою теж можна говорити. Військові більше розуміють код Морзе, тому, можливо, бруківкою до них «дійде» краще в цьому коді», - пояснив Іштван Кус.

До слова, у приміщенні, де презентували проект, лунала відповідна музика.

Каріна Арутюнян розповіла, що слово – це дуже сильна зброя, яка може і ранити, і дуже сильно зачепити людину. Абстрактні поняття, такі як мовчання, тиша, асоціюються з неживою природою. Митці хотіли пов’язати людські переживання з матеріальним світом.

«Бруківка сама по собі сіра, її дуже багато, вона скрізь, і коли виходиш на вулицю, а тебе оточує сіре, це викликає неприємний стан. Також ми хотіли віднайти в тому якусь красу і, можливо, певний сенс», - розповіла Каріна Арутюнян.

Назва виставки, як пояснили автори, пов’язана з історією людства – що більше люди мовчать, то більше їх пригнічують, гнітять. Тож назва «Прохання дотримуватись тиші» є саркастичною.

У квітні проект продемонструють львів’янам у галереї «Дзиґа».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
хех Показати IP 12 Березня 2014 09:10
брєд сивої кобили.хачі обкурилися
що це за Показати IP 12 Березня 2014 09:45
маразм
Лучанка Показати IP 12 Березня 2014 10:28
хто цих художнєгів,від слова худо,взагалі туди пустив?
... Показати IP 12 Березня 2014 11:01
Взагалі шикарна ідея! МОЛОДЦІ!
Валерій до ... Показати IP 12 Березня 2014 11:06
ти такий самий хворий на голову.звернись до лікаря
Бендер Показати IP 12 Березня 2014 11:24
Це дуже показаво, коли революція надихає на такі штуки. Ми не будемо дотримуватися тиші, поки у нас є бруківка. Не розуміють словами - будемо бруківкою і кодом Морзе. Якщо чесно, то навіть дивно, що у Луцьку такі люди творять попри брак авдиторії. Добре, що до Львова запросили - там поцінують.
Марія Показати IP 12 Березня 2014 12:30
Те, що у сучасному мистецтві відбуваються експерименти, покликані розбудити уяву та мислення людей, а не потішати та розважати, - це зрозуміло не всім глядачам. Звичайно, пейзажі зрозуміліші та легші для сприйняття за розвішану на стіні у вигляді азбуки Морзе бруківку. Дивіться та ДУМАЙТЕ. А якщо не розумієте - почитайте та подивіться в інтернеті, що зараз відбувається у мистецтві. І Луцьк у цьому плані не повинен пасти задніх, бо тут живуть і творять молоді митці з незасміченими совковим реалізмом мізками. МОЛОДЦІ!!!
uli Показати IP 13 Березня 2014 12:34
молодці!!
Олександр Лідаговськ Показати IP 13 Березня 2014 14:16
Клас!
Лідія Показати IP 13 Березня 2014 15:02
Молодці!! Розвивайтесь, експерементуйте! Успіхів Вам!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus