USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

За гру у фільмі «Волинь» українських акторів можуть «покарати гривнею»

8 Листопада 2016 17:15
Депутат Тернопільської обласної ради Олександр Башта пояснив ситуацію, що склалася навколо акторів тернопільського театру, які знялися у фільмі польського режисера Войцеха Смажовського «Волинь». Зокрема, йдеться про рішення обранців громади вiдклacти питaння фiнaнcyвaння aкaдeмiчнoї нaдбaвки акторам дpaмтeaтpy до з'ясування всіх обставин та остаточного висновку спеціально створеної робочої групи.

Про це депутат написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Нагадаємо, у фільмі «Волинь» знялися і українські актори. Серед тих акторів було 5 представників з Тернополя, а з них четверо – це актори Тернопільського драматичного театру.

Олександр Башта переконаний, що Войцех Смажовський на своє особисте бачення зняв антиукраїнський фільм про події 1943-1944 на Волині.

Нагадаємо, восени 2014 року розпочалися зйомки фільму «Волинь» про так звану «Волинську різню». Зі слів першого заступника голови Українського інституту національної пам’яті Аліни Шпак, картина польського режисера Войцеха Смажовського «Волинь» торкається важких аспектів українсько-польських стосунків. У стрічці Смажовський показує трохи викривлену трагедію польського населення Волині. Вочевидь це зроблено із різних політичних мотивів. В Україні ж прем`єру фільму заблокували з політичних міркувань. Водночас, режисер впевнений, що його стрічка не нашкодить польсько-українським стосункам.

Отже, розпорядженням голови Тернопільської обласної ради створили робочу групу для з'ясування всіх і юридичних, і моральних обставин участі акторів драматичного театру «у відверто антиукраїнському фільмі». Зі слів Бешти, група депутатів прийшла на збори трудового колективу театру, щоб почути думку всіх акторів. «Але через упереджені публікації в пресі, наприклад – «депутати йдуть в театр всіх люструвати», членів робочої групи зустріли вороже, навіть часом агресивно», - пише депутат.

До слова, на зустріч із членами тимчасової групи запросили директора драматичного театру та чотирьох акторів, які брали участь у фільмі. Але актори не з'явились на засідання.

«Депутатський корпус Тернопільської обласної ради на пленарному засіданні прийняв рішення вiдклacти питaння фiнaнcyвaння aкaдeмiчнoї нaдбaвки акторам дpaмтeaтpy до з'ясування всіх обставин та остаточного висновку робочої групи. Всі інсинуації про «покарання всіх акторів театру депутатами» є безпідставними та упередженими. Думки окремих депутатів мають право існувати, але можуть не збігатись з думками більшості депутатів обласної ради.Робоча група депутатів вдруге, на середу, 9листопада, запрошує акторів, і дає ще один шанс їм пояснити свою участь в антиукраїнському фільмі», - пише голова робочої групи Тернопільської обласної радиОлександр Башта.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у відповідь на польський фільм «Волинь» пропонують відзняти короткометражний художньо-документальний фільм про Волинську трагедію члени правління Волинського осередку Національної спілки письменників України Андрій Криштальський та Юрій Зилюк.

Нагадаємо, що 23 вересня фільм «Волинь» показали під час кінофестивалю у Гдині. 3 жовтня відбувся передпрем'єрний показ фільму для журналістів, а 17 жовтня у Києві скасували вихід фільму на широкі екрани.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
свині Показати IP 8 Листопада 2016 17:50
Позбавити б**ла громадянства.
а Показати IP 8 Листопада 2016 18:59
свобода слова права людини
Коля Показати IP 8 Листопада 2016 19:25
Штраф- 51гр75 коп + оскарження в суді.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus