USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бізнес на Волині «завмер». ФОТО

1 Листопада 2013 14:00
Напередодні підписання Угоди про Асоціацію України та Європейського Союзу представники волинського бізнесу не поспішають налагоджувати співпрацю з іноземними партнерами.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, що відбулося 1 листопада.

Голова комісії депутат Микола Давидюк зазначив, що сусідні Білорусь та Польща досягли більшого поступу у створенні інвестиційного мікроклімату, ніж Волинь. Він запитав у начальника управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації Андрія Ломаги, яких заходів варто вжити для покращення інвестиційної привабливості регіону для іноземного бізнесу.

Зі слів Андрія Ломаги, для того, щоб значно змінити ситуацію із залучення іноземних інвестицій в економіку України та Волині, перш за все потрібно вносити зміни до національного законодавства. Потрібно законодавчо показати іноземному інвестору відкритість української економіки, справедливі умови гри для бізнесу, надати додаткові можливості щодо пільгового оподаткування для суб’єктів ведення бізнесу та показати політичну стабільність державі, що сьогодні активно показує Білорусь.
Ломага повідомив, що у Білорусі існує п’ять законодавчо затверджених напрямків залучення іноземних інвестицій, серед яких - спеціальні економічні зони, соціальні інвестиції, інвестиції в сільське господарство. Результатом цієї політики є значні вливання іноземного капіталу у функціонування підприємств, розташованих на територіях з пільговим режимом роботи.
На рівні області, на його думку, потрібно продовжувати активну рекламу свого регіону, в першу чергу, за кордоном. Потрібно брати участь у різноманітних заходах з суб’єктами світового бізнесу, які шукають можливості відкриття нових промислових потужностей. Потрібно продовжити практику презентацій економічного та інвестиційного потенціалу області в дипломатичних представництвах України за кордоном та брати участь у економічних заходах.

«Сьогодні бізнес завмер. Ми це побачили, коли планували презентацію у Казахстані, яку так і не провели. Неодноразово звертаючись до основних суб’єктів бізнесу Волині, особливо до тих, які сьогодні мають певний бізнес з Казахською республікою, ми отримали повноцінну відмову від участі у цій презентації. Виходило так, що поїдуть чиновники та розкажуть, які ми хороші, або зовсім ніхто не поїде. Їхати без представників бізнесу, які можуть підтвердити хорошу економічну та інвестиційну погоду в області, не варто», - розповів начальник управління.



З його слів, свою відмову їхати у Казахстан вони пояснили тим, що, оскільки Казахстан входить до складу Митного союзу, будь-який товар, який підприємство хоче експортувати в цю країну, мусить пройти погодження «Роспотребнадзору» в Росії.

Як повідомив Андрій Ломага, бізнес чекає підписання Угоди про Асоціацію України та Європейського Союзу, відкриття нових можливостей для ведення бізнесу з ЄС. З іншого боку, представники бізнесу хочуть побачити, як це вплине на торгівлю з Російською Федерацією. Також очікують рішення щодо того, на яких умовах Україна буде входити до Митного союзу за декількома напрямками.

Члени комісії рекомендували управлінню міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації розробити пропозиції щодо покращення інвестиційного клімату в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus