USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Держава не веде активної економічної політики, кажуть українські банкіри

18 Жовтня 2009 12:37
Вихід з кризи неможливий без активної економічної політики самої держави, вважають українські банкіри. При цьому, за їх словами, така політика сьогодні відсутня, як і довіра до органів влади, тому банки вимушені поодинці вести боротьбу за виживання. Про це було сказано під час круглого столу за участю провідних банкірів країни, організованого «Дзеркалом тижня» - інформують 18 жовтня «Волинські новини». 
«Вихід України з кризи –  надто туманне майбутнє, тому що в нас немає основних інструментів для її подолання. Ми бачимо лише ситуативні зміни в навколишньому середовищі. Влітку довіра до банківської системи почала потихеньку повертатися, ми почали фіксувати невеликий приплив депозитів, але варто було НБУ зробити одну заяву, як ці депозити наче вітром здуло», — заявив голова правління ОТП Банку Дмитро Зінков.
Голова спостережної ради «Платінум банку» Юрій Блащук у свою чергу підкреслив, що аналізувати стан банківської системи можна тільки в комплексі зі всією фінансовою системою – зазначає «Дзеркало тижня».
«Реальні цифри показують, що ситуація відрізняється від того, як нам намагаються її викласти високоповажні офіційні особи. За оцінками колишнього міністра фінансів України, реальний дефіцит бюджету становить понад 12% ВВП. Це — загрозливі цифри. При цьому фіскальними методами вимиваються обігові кошти підприємств. За подальшого падіння обсягів виробництва і ВВП це створює загрозу подальшого дисбалансу — як у фінансовій, так і в грошовій системі України», — вважає банкір.
На думку Блащука, в умовах, що склалися, прогнозування курсу національної валюти також ускладнюється.
«За такого дефіциту бюджету буде дуже важко прогнозувати курс національної валюти, який сьогодні підтримується більш-менш збалансованим експортом/імпортом товарів та серйозними вливаннями з боку МВФ. Як скоротити дефіцит — це ключове питання для збереження фінансової стабільності», — акцентує він.
Крім того, на думку банкіра, вкрай важливо передбачити участь держави і приватних інвесторів в роботі з негативно класифікованими активами, а також удосконалити законодавче поле.
«Процеси злиття, поглинання, покупки активів і пасивів, врешті-решт, ліквідації проблемних банків повинні йти набагато швидшими темпами», — переконаний банкір.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus