USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Державні банки «зливають» інформацію Росії

20 Червня 2017 13:31
Не дивлячись на загрозу втручання Росії в системи зберігання даних, держбанки продовжують працювати на російських системах процесингу карткових операцій.

За даними сайту редактора програми «Гроші», креативного продюсера департаменту журналістських розслідувань 1+1 Олександра Дубінського Dubinsky.pro, найбільші державні банки ПриватБанк, Укрексімбанк, Ощадбанк і Укргаз - працюють на російських програмних комплексах для обробки транзакційних операцій.

Нагадаємо, недавні рішення Ради нацбезпеки про заборону низки російських соцмереж, прикладних і бухгалтерських програм базувалися на тому, що ці програми можуть виконувати шпигунські функції і збирати дані про українських користувачів і компаніях для російських спецслужб.

По суті, системи процесингу в цьому ключі несуть для держави ще більшу загрозу, адже крім особистої інформації дані про операції по карті містять ще й персональну фінансову інформацію: розмір доходів і витрат, місця і спрямування розрахунків, обороти тощо. Особливий інтерес це може становити при аналізі операцій співробітників спецслужб, силовиків та армії.

Як відомо, працівники поліції, СБУ і Нацгвардії обслуговуються в Ощадбанку та Укргазбанку. Однак це не заважає топ-менеджерам цих банків обробляти всю інформацію на російських платформах: зокрема, на Openway (Укрексім і Ощадбанк), Compass+ (Приватбанк) і Smartvista (Укргазбанк). Всі ці банки використовують власні процесингові центри, побудовані на російському програмному забезпеченні.

До слова, багато приватних комерційних банків також активно працюють на російських програмних комплексах. Це Індустріалбанк, Кредобанк, Промінвестбанк, Укрсиббанк, Укрсоцбанк.

При цьому потрібно зазначити, що використання російських програмних систем і комплексів в банківську діяльність всіляко заохочує Національний банк України. І при цьому Валерія Гонтарева бреше про зворотне.

«НБУ, починаючи з 2014 року, проводить послідовну політику відмови від використання інформаційних і програмних продуктів виробництва компаній РФ. Зараз в інформаційній мережі Нацбанку використовуються системні і прикладні програмні продукти провідних компаній-виробників (Microsoft, IBM, Oracle, SAP та інших), українських розробників і розроблені власними силами », - заявляли в травні в прес-службі НБУ.

Однак аналіз нормативної бази Нацбанку вказує на те, що там постійно зміщують дату переходу банківських установ на "неросійські" процесингові і програмні комплекси.

Так, спочатку заборона на роботу з російськими системами обробки даних Гонтарева підписала 5 листопада 2014 року (постанова 705). Тоді для банків було встановлено 3-місячний термін для переходу з російських систем.

Але вже в травні 2016 року (постанова 375) банкам дали відстрочку до 31 травня 2017 року. А у вересні 2016 року (постанова 382) відстрочку продовжили до 31 грудня 2018 року.

"Так що рядовим українцям користуватися 1С, "Однокласниками" і "Яндекс-картами" ні в якому разі не можна, тому що Путін нападе. А зливати цьому ж Путіну дані про всі фінансові транзакції українців через державні банки (понад 50% ринку) - можна.

Гонтарева дозволила :)", - робить висновок Дубінський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus