USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Дружина прокурора, депутат-мільйонер, скандальний забудовник: кому давали луцьку землю в 2012-2016 роках. Уточнено

20 Березня 2018 10:25
Вісім земельних ділянок міської комунальної землі загальною площею близько 7 гектарів з 2012 по 2016 роки було виділено через управління капітального будівництва міської ради під житлову забудову.

Виділялися ділянки без протестів і закликів продажу землі з аукціону, незважаючи на те, хто став підрядником. А голосували за виділення земельних ділянок і ті ж депутати, хто нині так палко виступає за продаж землі виключно через аукціон. Проте тоді не влаштовували блокування сесій, бійок та скандалів – поки приймались «правильні» рішення для «правильних» людей.

Попередньо в матеріалі йшлося про те, що УКБ передало ділянку на вулиці Чорновола, на якій за станом на 2018 рік звели будинок. Насправді будинок ще не зведений, триває його проектування. Редакція перепрошує у читачів та згаданих осіб за подачу неточної інформації.

Питання, яке розділило все на «до» і «після»

28 лютого 2018 року в сесійній залі Луцької міськради було спекотно: вже звичні словесні перепалки цього разу переросли у штовханину з матюками та рукоприкладством.

Одним з питань було відведення земельної ділянки в мікрорайоні вулиць Рівненської та Вороніхіна для будівництва багатоповерхівки на місці занедбаних теплиць. Але частина обранців громади заявила, що це – «дерибан» та «крадіжка», мовляв, треба землю продати з аукціону. Коли більшість депутатів не підтримала пропозицію зняти питання з порядку денного, їхні колеги вдалися до блокування трибуни. Згодом все переросло у бійку.

Хоча очевидно, що привід для цього був більш ніж формальний. Підприємство, якому виділяли землю, викупило на аукціоні нерухомість, розташовану на цій ділянці. Крім того, як з’ясувалося, ситуація з виділенням землі в оренду не унікальна, адже протягом 2010-2016 років луцькі депутати роздали без протестів і не через торги більше 100 га комерційних земель.

Серед згаданих ділянок частина виділялася і під будівництво багатоповерхівок. Свого часу діяла проста схема: землю виділяли управлінню капітального будівництва, яке укладало договір підряду з забудовником і надавало землю в суборенду. Після здачі будинків в експлуатацію оформлялося право власності на нерухомість і власникам передавалася земля. І багатьох з тих, хто сьогодні кричить про «крадіжку», ситуація влаштовувала, більш того, вони ці рішення підтримували, незважаючи на те, що не завжди все було так просто із забудовниками. При чому, слід зауважити, що землю виділяли без проведення аукціону. Чомусь тих, хто нині так активно виступають за продаж землі через аукціон, тоді ця ситуація цілком влаштовувала - депутати активно голосували за те, щоб віддавати землю забудовникам
Ветерани містобудування

У списку підрядників, які отримали землю, є ті, хто вже не перший рік працює з будівництвом житла на Волині. Це – багаторічні колеги-конкуренти ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536» та «Луцький домобудівельний комбінат».

Так, у березні 2012 року депутати виділили УКБ земельну ділянку на вулиці Набережній, 8 (0,5 га), де нині розташований 140-квартирний будинок. Згодом підрядником там стало ПАТ «Луцьксантехмонтаж № 536», очільник якого Віктор Чорнуха на той момент був членом міськвиконкому.
Будинок на Набережній
Будинок на Набережній
Наступного року, 0,6 га депутати виділили ПрАТ «ЛДБК» на вулиці Федорова (0,6 га). До слова, це будівництво брало участь у державній програмі «Доступне житло» і частина лучан, які потребували покращення житлових умов, змогла скористатися нею.
Згодом через УКБ пройшли ділянки, передані іншим забудовникам. І лише у 2016 році «Луцьксантехмонтаж» отримав ділянку на вулиці Арцеулова, 3б (0,5 га). Можна припустити, що в цій ситуації чималу роль зіграла репутація забудовника, який вже давно знаний на ринку. Також забудовник обіцяв близько 10% площ передати на квартирну чергу місту, відтак, чимало депутатів цей проект рішення підтримало.

Однак свого часу розігрувалися в сесійній залі і «цікавіші» сценарії, та вони до бійок не призводили.

Що спільного між скандальним будівництвом в Старому місті з вулицею Рівненською?

2012 рік. У червні луцькі депутати приймають рішення про надання в оренду УКБ ділянки для будівництва та обслуговування житлового кварталу на вулиці Рівненській. Площа ділянки – 2,36 га. Підрядником стає ПП «Грандекс». Нині цей житловий квартал досі будується.
Будівництво на Рівненській
Будівництво на Рівненській
«За» це питання тоді проголосували 36 з 40 депутатів, у тому числі й Сергій Григоренко, який заявляє про «крадіжку» землі, яка, нібито відбулася 28 лютого 2018 року.

Власниками ПП «Грандекс» вказані Корольчук Ірина Анатоліївна та Чижук Володимир Михайлович. Власник ПП «Грандекс» Володимир Чижук є засновником кількох підприємств, одне з яких – ТзОВ «Луцькміськбуд», яке свого часу збиралося забудувати дві земельні ділянки в Старому місті: на вулиці Драгоманова, 15 та Кафедральній, 13.

Першу ділянку досі не забудували, а згодом підприємству не продовжили термін договору оренди. А щодо статусу Кафедральної, 13 вже кілька років ламають списи краєзнавці, депутати, чиновники і підприємці. До слова, саме в контексті обговорення цієї ділянки часто з’являється ще одне прізвище людини, пов’язаної з «Луцькміськбудом» – Тихін Павлюк, колишній депутат міськради.

Трішки землі фірмі з цікавим майбутнім

У вересні 2013 року депутати ухвалюють ще одне земельне рішення. Вони дали згоду УКБ передати в суборенду ТОВ «Волиньбудіндустрія» для будівництва багатоквартирного житлового будинку на 40-Ж-2 мікрорайоні.
Голоси «За» цей проект рішення віддали 28 з 32 депутатів. У тому числі Сергій Григоренко, Павло Данильчук та Микола Яручик.

Зауважимо, саме «Волиньбудіндустрія» фігурувала згодом ще в одній скандальній забудові – на вулиці Огієнка. Саме там замість навчального корпусу з гуртожитком Луцького гуманітарного університету, постав ЖК «Центральний».

Незадекларована фірма дружини прокурора?

Липень 2014 року. Депутати приймають рішення щодо двох земельних ділянок через УКБ на вулицях Липинського,7 (1,8 га) та Конякіна, 7а (0,46 га). Підрядником на обох ділянках згодом стає ТОВ ВКФ «Євробуд».
Багатоповерхівка на Конякіна, 7а
Багатоповерхівка на Конякіна, 7а
Липинського, 7
Липинського, 7
Директором згаданої компанії є Леонтій Іванішин – колишній бізнес-партнер Миколи Голєва з часів діяльності «Заводу будівельних конструкцій». До слова, саме Голєвих Леонтій Іванішин звинувачував у плачевному стані ЗБК та порушенні справи про банкрутство.

Власником компанії «Євробуд» вказана Гузь Мар’яна Леонтіївна, у дівоцтві Іванішина, себто донька Леонтія Іванішина.

Що цікаво, за запитом «Гузь Мар’яна Леонтіївна» можна розшукати жінку – дружину старшого слідчого в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Гузя Віталія Олександровича, родом з Нововолинська. На користь того, що згадані особи одна і та ж жінка свідчить те, що у Леонтія Іванішина є бізнес-партнер з Нововолинська Гузь Олександр Петрович (тим, що свати стали партнерами по бізнесу, нині нікого не здивуєш).

Крім того, у декларації Віталія Гузя вказано, що його дружина працює у ПП «Захід», де отримувала заробітну плату. Власником ПП «Захід», згідно з реєстром, є Іванішина Мирослава Ярославівна, зареєстрована в селі Липини (де і зареєстрована власниця ТОВ «Євробуд» Мар’яна Гузь).

Однак, що цікаво: у декларації прокурора ані за 2015, ані за 2016 рік не вказано, що дружина є бенефіціарним власником будь-якого підприємства. Але вернімося до голосувань за питання виділення землі. За виділення згаданих ділянок свого часу голосував і Сергій Григоренко.

Ділянка на Чорновола для депутата-мільйонера

2015 рік. Червень. «На носі» - вибори до міської ради. Депутати літнього дня голосують за надання УКБ земельної ділянки під будівництво багатоповерхівки на вулиці В’ячеслава Чорновола. Тут зводитиме багатоквартирний будинок підприємець-мільйонер Андрій Покровський, який того ж таки 2015 року став депутатом Луцької міськради. Виділялася земельна ділянка, площею 0,7 гектара, з благими намірами: у тексті рішення йдеться про те, що при укладанні інвестиційної угоди, згідно з якою 8% житлової площі має бути передано Луцькій міськраді для забезпечення житлом бійців АТО.

В 2016 році іншій забудові підприємця, ЖК «Казкова оселя», зменшили розмір пайової участі: з 356 474 гривень до 20 547 гривень у зв’язку з: будівництвом пішохідних доріжок на вулиці Ветеранів, 21 – 65 425 гривень; будівництвом мосту на вулиці Ветеранів, 21 – 70 296 гривень; будівництвом підпірної стінки – 58 881 гривня; влаштуванням спрямлення на вулиці Ветеранів, 21 – 141 325 гривень. Тобто, за будівництво багатоповерхівки фірмі зменшили пайову частку на 335,927 тисячі гривень.
ЖК Казкова оселя
ЖК Казкова оселя
І лише після цього депутат Андрій Покровський виступив з ініціативою, збільшити розмір пайової участі для забудовників і за рахунок цього, зокрема, наповнювати фінансування програми придбання житла учасникам на умовах 50х50.

Подвійні стандарти?

Цікавий нюанс: тоді за виділення землі без аукціону залюбки голосували ті, хто нині так голосно обурюється таким діям. Зокрема, за передачу ділянки на Арцеулова голосував депутат Микола Яручик та частково фракція «Свобода», а виділення ділянки на Чорновола зі всієї «Свободи» підтримав тільки він. За ділянки на Липинського і Конякіна голосує «експерт» та «борець проти дерибану» Сергій Григоренко та половина «Свободи».

Ця ж фракція підтримує виділення землі в 40-ж-2 кварталі, де крім «Свободи» за виділення голосує Павло Дальничук, Сергій Григоренко, Микола Яручик. Також Григоренко та «Свобода» голосують за передачу ділянок під забудово на вулицях Федорова та Рівненській.



***

Протягом 2012-2016 років через УКБ пройшло немало ділянок і збудовані нові помешкання. От тільки питання забезпечення пільговим житлом лучан, які цього потребують, так і залишилося невирішеним. І лише у 2017 році на квартирну чергу в місті отримали в 13 разів більше площ, ніж з 2010 по 2016 рік разом взяті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Петя Показати IP 20 Березня 2018 11:01
Ось і Григоренко з Данильчуком проявився. Найбільше кричали - а самі гектари роздали. Ну і Покровський кидало - обіцяв житло АТОшникам і не дав, досвід грального бізнесу дався взнаки.
Микола Показати IP 20 Березня 2018 11:25
З Данильчуком одразу все було зрозуміло. Де не заплатили йому гроші там і дерибан, а де все проплачено, там все згідно закону.
отак Показати IP 20 Березня 2018 11:43
а чому не мітингували, не винесли на публіку, не розповсюдили інфу в смі?
сонний Показати IP 20 Березня 2018 13:37
Це добре. Спати в місті є де. С..ко, де працювати? Чим це місто буде жити далі? А...об'єднаються з Прилуцьким, та знову земля, земля, земля...житлові квартирали, квартали...Де працювати? З чого платити податки? Де інвестори? Де будівництво виробництв? А...забув, є Польща, Чехія, Словаччина, тобто робота, гроші, квартири в Луцьку...Це кінець, місто...
Тарасик Показати IP 20 Березня 2018 19:15
Безробітний Данильчук з "експертом" Григоренко як завжди - кричать там де їм не вдається виманити у підприємців гроші.
Горець Показати IP 6 Вересня 2018 23:35
От писаки, писали-писали і ВИПАДКОВО ЗАБУЛИ вказати, що скандальна дерибанна сесія в лютому 2018 відбувалась глибокої ночі... Она ця ДРІБНИЧКА красномовно демонструє, що гнила в нас братія при кормушці. Гнилі відмазки. Все гниле.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus