USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

За рік Луцьк отримав на чергу в 13 разів більше квартир, ніж з 2010 по 2016 разом взяті

14 Березня 2018 19:41
Попри запеклу критику колишніх представників влади Луцька та звинувачення у дерибані землі, команда, яка в 2017 році після смерті Миколи Романюка взяла на себе відповідальність за місто, наводить реальні результати роботи: протягом останнього року у місті виділили 800 метрів квадратних житла для квартирної черги, натомість попередня влада за сім років спромоглася отримати для пільговиків лише трохи більше 60 метрів квадратних. Відтак, лише за 2017 рік на квартирну чергу отримали в 13 разів більше площ, ніж з 2010 по 2016 рік разом взяті.

Питання забезпечення житлом лучан, які потребують поліпшення житлових умов, лишалося невирішеним у місті протягом років. Попри активне будівництво багатоповерхівок у 2010-2016 роках та виділення десятків гектарів землі під житлову забудову, міська влада вкрай мляво забезпечувала квартирами тих, хто роками перебуває у квартирній черзі. Нині політичні банкрути з попередньої владної команди намагаються звинуватити чинну міську владу у дерибані землі, замовчуючи, що за час своєї діяльності на чолі міста спромоглися отримати від забудовників для квартирної черги лише 64,5 метра квадратного житла.

Інфографіку, що демонструє принципову відмінність підходів і якості роботи людей, які в минулому намагались керувати містом і сьогодні самі себе називають «експертами» і команди УКРОПу, яка складається з людей, які просто працюють і люблять своє місто, опублікував радник Луцького міського голови Ігор Поліщук.

28,33 га – забудовникам, 64,5 метрів квадратних житла – місту

Так, з 2010 по 2016 рік Луцька міськрада виділила земельних ділянок під будівництво багатоквартирної житлової забудови загальною площею 28,33 гектара й отримано за ці гектари лише 64,5 метра квадратного житлової площі.

«З того часу як ми взяли відповідальність за рідне місто, за 2017 рік під багатоквартирну житлову забудову виділено всього 3,13 га, але фактично отримано 800 метрів квадратних житла, яке буде виділено лучанам згідно квартирної черги (перші дві квартири нещодавно вже отримали воїни-афганці) та отримано гарантію на побудову дитячого садочка на 200 місць площею 2400 метрів квадратних в Привокзальному мікрорайоні», - зазначає Ігор Поліщук.

Він запитує: «куди поділися квадратні метри житла та об'єкти інфраструктури, які забудовники мали б передавати місту в 2010-2016 році?»
Він повідомляв, що міська влада зараз веде переговори з усіма забудовниками, які будують житло. З його слів, якби під час «будівельного буму» з 2010 по 2017 рік забудовники виділяли хоча б 7% житла соціально незахищеним категоріям населення міста, то вже тисяча людей (сироти, особи з інвалідністю, малозабезпечені) отримали б однокімнатні квартири у Луцьку.

Зараз домовляються з забудовниками про певний відсоток житла. Це може бути 6-8% в залежності від обставин, в яких знаходиться забудовник.

14 квартир для лучан у відповідь на критику з боку колишньої влади

«Ми дійсно взяли курс на забезпечення житлом. У нас уже на цей рік є гарантії забудовників на 14 квартир, котрі будуть передані людям, що є на черзі. Дуже шкода, що у минулі роки не було реалізовано цієї ініціативи, тому що дуже багато людей не дочекалися цього житла. Сподіваюсь, що такі методи роботи дадуть можливість забезпечити житлом максимальну кількість людей», - зауважував радник міського голови.

Наприклад, водій ЛПЕ Оксана Владичко, молода жінка, мама чотирьох дітей, на жаль, жила просто в неприпустимих умовах, взагалі без світла та газу.
В таких умовах жила жінка і діти
В таких умовах жила жінка і діти
Лучанка проживала у нетрях площею лише 11 метрів квадратних. Ігор Поліщук порушував це питання давно, але воно не вирішувалося. Проте нині вона отримала двокімнатну квартиру і вже мешкає там зі своїми дітьми.

Оскільки забезпечення житлом – це важлива функція міської ради для тих людей, хто потребує цього, представники міської влади спілкуються не лише із забудовниками, а й намагаються знайти кошти на житло з інших джерел.

Нагадаємо, під час драматичної сесії Луцької міськради 28 лютого, яку затято намагалися зірвати представники колишньої міської влади, сумнозвісні активісти та представники чотирьох фракцій міськради на чолі з Павлом Данильчуком, депутати ухвалили рішення про передачу двох квартир у селі Липини для лучан, які потребують поліпшення житлових умов. Йшлося про квартири площею 78,4 та 45,8 метра квадратного у новобудові ЖК «Юпітер», які передало ТзОВ «ХК «Єврохолдінг».

Під час засідання виконкому вирішили надати ці квартири двом учасникам бойових дій в Афганістані, інвалідам війни. Один з них проживав з сім'єю в складі 4 чоловік в квартирі площею орієнтовно 20 метрів квадратних, інший - з сім'єю в складі 6 чоловік в квартирі площею орієнтовно 40 метрів квадратних. До кінця року на квартирну чергу планують до виділити щонайменше ще 12 квартир.

Квадратні метри більше не «осідатимуть» в кишенях посадовців

Ігор Поліщук наголошував, що міська влада не вирішувала житлові питання пільгових категорій лучан впродовж 2010-2017 років. З його слів, з 2010 по 2017 рік люди на черзі з отримання житла отримали тільки одну квартиру, яку надав учаснику АТО ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат».

На думку голови фракції «УКРОП», якби у цьому напрямку працювала Луцька міська рада так, як це зараз робить нова влада міста, то люди могли б отримати близько тисячі однокімнатних квартир, враховуючи, скільки житла здавали забудовники. Натомість ці квадратні метри просто «осідали» грошима в кишенях чиновників протягом семи років.

Раніше голова земельної комісії міськради Євгеній Ткачук повідомляв, що забудовники готові передати до шести квартир для забезпечення пільгової квартирної черги у Луцьку.

Зауважимо, протягом останніх місяців отримали квартири у місті двоє дітей-сиріт.
Лучанка Юлія Чаус, яка отримала квартиру
Лучанка Юлія Чаус, яка отримала квартиру
Завдяки співфінансуванню придбали дві квартири спортсменкам Марії Повх та Яні Беломоїній. Протягом 2017 року квартири отримали 34 учасники АТО та родини загиблих бійців. З них 25 - на умовах співфінансування та 9 квартир придбали за кошти субвенції з державного бюджету місцевим.

Цікаво, що більше сотні гектарів міської комунальної землі було передано компаніям під будівництво багатоповерхівок та комерційні об’єкти в Луцьку з 2010 по 2016 роки. Причому за цю землю забудовники не лише не віддавали місту частину квартир, аби забезпечити житлом містян, які того потребували, а й їм часто-густо зменшували розмір пайової участі.

Схема була «законною» та працювала доти, поки землю виділяли потрібним людям. Та щойно змінилася команда, відведення землі під будівництво миттєво стало «дерибаном», а ті, хто виділяє землю, стали «злодіями».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 15 Березня 2018 10:46
Хвали мене моя губонька........Так подивіться скільки будинків збудували.........
Айай Показати IP 15 Березня 2018 11:17
Хто отримав - працівники прокуратури і сбу-шники?!
1 до Айай Показати IP 15 Березня 2018 21:08
Як завжди

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus