USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Е-картка для пільгового транспорту – відповідь парламентському свавіллю

24 Березня 2016 16:27
Завершилося підсумкове засідання тимчасової контрольної депутатської комісії, яка вивчала фінансову ситуацію на Луцькому підприємстві електротранспорту. Комісія підготувала власні рекомендації та винесе на розгляд сесії звіт про діяльність. Загалом же ж відбулося 6 засідань комісії, з яких дві – виїзні безпосередньо на підприємство.

Безплатно – за картками

Чи не найреволюційнішим кроком до зміни у діяльності підприємства, яке пропонує комісія, – це запровадження електронної картки лучанина. У випадку погодження цієї рекомендації, документ отримуватимуть ті містяни, які мають право на пільговий проїзд. Жителі ж інших населених пунктів муситимуть оплачувати послуги транспорту.

Нині пільговиків у Луцьку близько 50 тисяч. Утім, міськими тролейбусами безплатно користуються не лише мешканці обласного центру, а й прилеглих сіл і інших районів. Натомість парламент з 2016 року, змінивши бюджетне законодавство, переклав ці обов’язки на міські бюджети.

«Якщо було б фінансування проїзду у громадському транспорті з державного бюджету, то все могло би залишатися так, як є. А оскільки ці видатки поклали на міський бюджет, то ми просто не можемо все підтримувати, як це було раніше», – пояснює ситуацію депутат міської ради та голова комісії Ігор Поліщук (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»).

Отож, комісія рекомендувала управлінню транспорту міської ради, спільно з департаментом соціальної політики та Луцьким підприємством електротранспорту провести відповідні розрахунки щодо запровадження у місті електронної картки лучанина. Далі це питання винесуть на сесійний розгляд. А за пропозицією депутата Тараса Шляхтича (фракція ПП «Об’єднання «Самопоміч») листи з роз’ясненням щодо електронних карток мають надіслати до райдержадміністрацій та облдержадміністрації, аби своєю чергою довели інформацію до пільговиків.

Керівне питання

Згідно з пропозицією депутата Олександра Козлюка (фракція «Солідарність») комісія також рекомендувала міському голові підтримати на посаду директора підприємства кандидатуру Ігоря Грицюка. Він нині тимчасово виконує обов’язки керівника ЛПЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МІСЬКРАДА ПЕРЕПИСАЛА УМОВИ КОНКУРСУ «ПІД ДИРЕКТОРА» ЛПЕ

Серед альтернативних пропозицій – рекомендація врахувати міському голові й думку 197 працівників ЛПЕ, які підтримують кандидатуру Володимира Пуца на директорське крісло. Саме стільки робітників підписало відповідне звернення. Цю пропозицію озвучив Ігор Поліщук, втім більшість її не підтримала.

Загалом же йшлося й про те, аби міський голова ретельніше підходив до вибору керівника підприємства, адже за останні роки їх змінна була надто частою. Це своєю чергою деморалізує колектив та не дає підприємству розвиватися. Так історично склалося, що доки новий директор нарешті вникав у всі нюанси, виникали обставини, через які він полишав посаду.

Грошові зобов’язання і можливості

Серед рекомендації комісії й проведення тристоронньої зустрічі за участю міського голови, підприємства електротранспорту та уповноваженої особи з ТОВ «Богдан-Лізинг» щодо узгодження погашення заборгованості ЛПЕ на умовах відкритого акредитиву.

Окрім цього, комісія рекомендувала звернутися підприємству до органів державної влади із заявами щодо реструктуризації заборгованості на загальну суму близько 11 мільйонів гривень.

Аби покращити фінансову ситуацію підприємству радять визначити, яким чином вигідніше використовувати автомийку: на умовах здачі в аутсорсинг чи власними силами. Серед інших робочих питань – закупка обладнання для шиномонтажу, введення в штат посаду електронщика, оновлення телеметричного устаткування на тягових підстанціях. При цім депутати радять проводити закупівлі через систему електронних торгів.

А ось розвиток підприємства, як і всієї сфери екологічного транспорту на думку членів комісії не можливих без оновлення та збільшення на лініях кількості «рогатих». Для цього підприємству радять у тому числі брати участь у написанні грантових проектів.

Своєю чергою, аби пасажири обирали електротранспорту, ЛПЕ радять оптимізувати графіки руху та проводити їх моніторинг, повертати на роботу колишніх досвідчених водіїв та покращувати рівень трудової дисципліни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
лучанка Показати IP 24 Березня 2016 16:37
Тим більше,що фінісування з місцевого бюджету.Правильно.Тоді відпадуть липові пільговики.
працiвниця Показати IP 24 Березня 2016 16:54
гнати того Грицюка треба в три шиi, а не директором залишати, а на додачу ще й ту комiсiю, яка тiльки галочку поставила...
маха Показати IP 24 Березня 2016 17:07
чи не краще заплатити кожному пільговику-лучанину якихось 50-100 грн. і всі системи і картки відпадуть самі собою. всі будуть платити однаково і подумає кожен чи їхати туди-сюди.
Лучанин Показати IP 24 Березня 2016 17:17
Щось я не зрозумів відносно картки. Її будуть отримувати лише ті хто має пільги? Щось тут не те. По-перше, картка має бути лише для всіх, хто прописаний в місті; по-друге, вона має бути не лише на рогаті, а на весь міський транспорт (+ маршрутки); по-третє, катка має бути тим самим "гаманцем", з якого будуть забиратися гроші на проїзд, тобто поповнив картку і використовуй; поповнення картки пільговим категоріям проводиться за рахунок міської ради; інші пільгові категорії можуть теж поповнити рахунок через рахунок міської ради. Після цього всі перевізники почнуть плакати в прямому значенні цього слова, "отакенними" сльозми, бо не зможуть скрити прибутки і відповідно будуть змушені знизити вартість проїзду.
лучанину Показати IP 24 Березня 2016 18:16
то будуть не такі картки, а картки схожі на "жовті". але їх можна буде загубити, вкрасти, чужою користуватись, то невже влада спроможеться запровадити такі, як пенсійні - щоб фотографія була, ще якісь дані - але сумніваюсь......
Лучанин Показати IP 24 Березня 2016 18:20
А члени комісії знають скільки луцьких пільговиків їздить у приміських маршрутках на дачі в Ківрцівський і Луцький райони?То хто буде оплачувати їх проїзд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus