USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Із 1 квітня українцям підвищать пенсії

31 Березня 2011 10:55
Із 1 квітня в Україні підвищать пенсії - таке збільшення стосуватиметься, на жаль, не всіх виплат, що отримують літні люди.

Про це повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола Шамбір, - інформує ТСН.

За словами Шамбір, із 1 квітня будуть переглянуті у бік збільшення й пенсійні виплати, розмір яких залежить від величини прожиткового мінімуму.
Це мотивовано черговим підвищенням прожиткового мінімуму.

Отож, надбавки - "це розміри підвищень до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія особам, постраждалим унаслідок чорнобильської катастрофи, державна соціальна допомога на догляд, розміри надбавок до пенсій донорам, розміри пенсійних виплат шахтарям", - каже чиновник.

Також будуть перераховані й інші виплати:

розміри пенсій, обчислених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (мінімальний розмір пенсії, що призначається відповідно до цього Закону, встановлюється залежно від категорії осіб, у розмірі від 100% до 130% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

розміри пенсій за особливі заслуги (відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" пенсії за особливі заслуги встановлюються у розмірі від 20% до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність);

розміри щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС;

найменша пенсійна виплата у зв'язку зі втратою годувальника (на одного непрацездатного члена сім'ї - 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на двох та на трьох і більше - 120% і 150% відповідно);

надбавки до пенсій за понаднормовий стаж (які обчислені, виходячи із розміру прожиткового мінімуму).

Директор департаменту Мінсоцполітики нагадав, що перерахунок зазначених виплат здійснюється за матеріалами пенсійних справ і до кінця року поетапно збільшуватиметься ще з 1 жовтня та з 1 грудня.

Щодо того, як змінюватиметься рівень прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб упродовж нинішнього року, Шамбір пояснив: "Із 1 січня він сягав - 750 грн, а з 1 квітня вже становитиме 764 грн, із 1 жовтня та з 1 грудня відповідно - 784 та 800 грн".

Окрім того, директор департаменту Мінсоцполітики навів кілька прикладів нових розмірів виплат, які здійснюватимуться вже з наступного місяця.

Так, мінімальна пенсія (без урахування пенсії за особливі заслуги) з 1 квітня 2011 року для інвалідів ВВВ становитиме: I групи - 1833,60 грн; IІ групи - 1642,60 грн; IІІ групи - 1451,60 грн; для учасників бойових дій - 1260,60 грн.

Додаткова пенсія особам, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи (відповідно до ст. 50, 51 і 52 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи"): інвалідам І групи - 229,20 грн; інвалідам ІІ групи - 152,80 грн; інвалідам ІІІ групи, дітям-інвалідам, а також тим, хто страждає внаслідок чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, та особам, віднесеним до категорії 2 - 114,60 грн; особам, віднесеним до категорії 3 - 76,40 грн; особам, віднесеним до категорії 4 - 38,20 грн.

Довічна державна стипендія для осіб, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та її охороні 26 квітня 1986 року, сягне 2292 грн, що становить 300% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Таким же буде і мінімальний розмір пенсії шахтарів, який відповідно до Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" також дорівнює 300% цього "мінімуму", тобто становитиме 2292 грн.

Що ж до новацій для почесних донорів України, то розмір надбавок до їхніх пенсій сягатиме 91,10 грн.

"Така надбавка, відповідно до Закону України "Про донорство крові та її компонентів", прив'язана до прожиткового мінімуму на одну особу і становить 10% цього соціального стандарту", - сказав Шамбір.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus