USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Комунальників звільнять від штрафів

22 Червня 2010 10:52
Міністерство з питань ЖКГ запропонувало ввести мораторій на стягнення пені з підприємств галузі за несвоєчасну оплату енергоресурсів. Крім того, будуть списані поточні штрафи, розмір яких вже досяг 300 мільйонів гривень. У компанії «Газ України» вважають, що скасування санкцій буде тільки сприяти подальшим неплатежам.

Про це пише Комерсант .

Міністерство з питань житлово-комунального господарства оприлюднило проект закону про введення мораторію на штрафи за несвоєчасне виконання комунальними підприємствами зобов'язань перед енергопостачальниками.

Від сплати пені пропонується звільнити виробників теплової енергії, підприємства водо-і теплопостачання та компанії, що доглядають за прибудинковими територіями. Списанню підлягають і нараховані штрафи.

За словами заступника міністра з питань ЖКГ Олександра Мазурчака, закон буде діяти, поки існує мораторій на стягнення пені за несвоєчасну оплату споживачами комунальних послуг. «Основна заборгованість за спожиті енергоресурси лежить на теплокомуненерго (ТКЕ). За невиконання зобов'язань перед НАК «Нафтогаз України» ТКЕ нараховуються серйозні штрафи - зараз їх сума становить 270-300 мільйонів гривень. В той же час споживачі, які не платять за послуги ЖКГ, захищені від санкцій законом. Тому поки мораторій для населення не скасують, необхідно знизити фінансове навантаження на підприємства.

Експерти вважають, що введення мораторію знизить фінансове навантаження на підприємства. «Уряд правильно запропонував скасувати механізм, який уже перестав стимулювати підприємства до своєчасної оплати. Зараз він себе вичерпав, оскільки в кризу підприємствам важко розраховуватися за спожитий газ. Бюджет НАК особливо не постраждає, оскільки сума нарахувань до 300 мільйонів гривень не є для компанії значною», - відзначила виконавчий директор компанії Fluel Alternative Юлія Березовська.

Довідково:

За даними ДП «Газ України», на 18 червня рівень розрахунків ТКЕ за спожитий природний газ склав 72%, а борг за минулий опалювальний сезон - 2,7 мільярда гривень, що на 0,8 млн грн більше, ніж за опалювальний сезон 2008 - 2009 років.

Мораторій на штрафи для споживачів за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ діє з 1996 року і буде скасований, лише коли держава погасить борги соціальні перед населенням.

Станом на сьогодні, згідно зі ст. 625 Цивільного кодексу, за невиконання грошових зобов'язань боржник зобов'язаний повернути борг з урахуванням індексу інфляції та 3% річних від простроченої суми за весь період заборгованості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Tarantino Показати IP 22 Червня 2010 11:01
Розумно. Хто-хто а газовики не збідніють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus