USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Контрабандний бізнес: як і куди мандрують волинські цигарки

7 Квітня 2016 16:52
Контрабандний бізнес процвітає в прикордонних областях. Якщо великі партії цигарок із Закарпаття везуть у Словаччину та Угорщину, то з Волині – в Польщу, - інформує CorruptUA.org

Контрабанду приховують великими партіями у автомобілях, або ж меншими в автобусах. Основна мета людей, які ховають заборонений товар – перетнути кордон, а далі вже продати в країнах ЄС.

Були випадки, коли контрабанду намагались відправити за кордон повітряним шляхом. Однак такі спроби закінчились трагічно. Рік тому на Волині розбився літак Ан-2 з контрабандними цигарками, внаслідок чого загинув пілот. Це сталося неподалік Луцька у селі Промінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АНАЛІЗ ТРАГЕДІЇ ПІД ЛУЦЬКОМ: ЧОМУ ВПАВ ЛІТАК ІЗ КОНТРАБАНДОЮ

А у 2013 році в селі Скулин Ковельського району сталась авіакатастрофа. Літак Ан-2 розбився і двоє людей загинуло. Територія навколо місця пригоди була “всіяна” цигарками білоруського виробництва.

Українські прикордонники цієї весни фіксували випадки, коли контрабанду намагались перемістити через кордон за допомогою квадрокоптерів. Як повідомляють на сайті держприкордонної служби, минулого року виявили 12 літальних апаратів різного типу, що використовували для переправлення цигарок через кордон. 9 прикордонники затримали, а 3 літальні апарати зазнали аварії.

Контрабандисти продають товар на ринку, або ж в інтернеті.

Шукати покупців чи продавців українських цигарок в Польщі довго не довелося. Якщо в гул-пошук ввести польською мовою “papierosy z Ukrainy”, на першому ж сайті Oglaszamy24.pl одразу знаходимо 834 оголошення.

Цигарки в Польщі коштують дорожче, ніж в Україні. Ціна за одну пачку в середньому від 11 злотих (приблизно 77 гривень) до 18 злотих (приблизно 126 гривень). Цигарки з різними «смаками», тобто ароматизаторами вартують дорожче.

В Польщі цигарки з України часто продають цілими блоками.

НАГЛІСТЬ КОНТРАБАНДИСТІВ – ДРУГЕ ЩАСТЯ

Часто контрабандисти їздять в рейсових автобусах і “діляться” товаром з іншими пасажирами, щоб показати митнику дозволену кількість товару.

Таку ситуацію довелось спостерігати в автобусі “Луцьк – Радом”.

Одна жінка мала при собі більше пачок тютюнових виробів, ніж дозволено. Вона роздала кільком довірливим пасажирам по дві пачки цигарок, адже стільки мати при собі одній людині не заборонено. Щоб досягнути бажаного жінка навіть будила людей, які спали. Після перетину обох кордонів вона полегшено зітхнула, забрала в пасажирів всі цигарки і вийшла на зупинці в місті Хелм Люблінського воєводства.

Однак варто розуміти, що довіра до незнайомців може обернутись негативом. Адже в пачки цигарок можуть покласти навіть наркотики. В цьому випадку порушення не знайшли. Однак пильність на кордоні нікому не завадить.


Згідно з Митним кодексом України, громадяни, які досягли 18-річного віку, можуть ввозити на територію України в ручній поклажі, або в багажі без сплати митних платежів та без письмового декларування на одну особу: 200 сигарет, або 50 сигар чи 250 грамів тютюну. Або ці вироби в наборі, що вагою не перевищує 250 грамів.


Зі слів волинських митників, у більшості випадків тютюнові вироби переховують від митного контролю в особистих речах.

Також контрабандисти користуються спеціальними сховищами (тайниками) в автомобілях. Товари здебільшого розміщують під обшивкою дверей, стелі та стінок авто, у запасному колесі, під підлогою багажного відсіку, у сидіннях, в подвійному днищі кузова тощо.

У Волинській митниці ДФС повідомили, що впродовж 2016 року склали 160 протоколів про порушення митних правил під час припинення спроб незаконного переміщення тютюнових виробів через польсько-український кордон. Впродовж 2015 року працівники волинської митниці ДФС склали 779 протоколів про порушення митних правил, що стосуються тютюнових виробів.

У більшості випадків дії контрабандистів кваліфіковано за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України. Зокрема, це передбачає накладення штрафу у розмірі 100% вартості товару – безпосередніх предметів порушення митних правил з конфіскацією товару, а також транспортних засобів зі спеціально виготовленими сховищами (тайниками).

Згідно з результатом розгляду справ судом впродовж 2016 року винесли рішення щодо накладення адміністративного штрафу на суму 220 476 грн. І конфіскацію тютюнових виробів на суму 222 243 гривні.

Керівник візового відділу Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Міхал Богданович повідомив, що консул має право анулювати або відмінити видану візу у випадку, якщо ця віза використовувалася не за призначенням.

В ПОЛЬЩІ ВЕЛИКІ ШТРАФИ ЗА КОНТРАБАНДУ

У Міністерстві фінансів Республіки Польща повідомили, що впродовж цього року 13 778 осіб були причетні до справ, що стосуються контрабанди цигарок на пунктах перетину кордонів з Україною.

За нелегальне перевезення цигарок в Польщі загрожує штраф від 185 злотих до 3.700 злотих.

Також “грозить” штраф від 180 злотих до 37 000 злотих за податкове правопорушення, або покарання від 616,66 злотих до 17. 758. 368 злотих за фіскальний злочин.


Поляки повідомили, на яких пунктах перетинів кордонів у 2016 році в однієї особи знаходили найбільше цигарок. У Долгобичуві – 85 000 штук, в Дорогуську – 154 920 штук, 74 340 шт,

Зосіні – 194 700 шт, 120 000шт, 50 000 шт, в Гребене – 257 600 шт, Медика – 88 600 шт, Будомєж – 82 400 і тд.


У Міністерстві фінансів Польщі також зазначили, де найчастіше виявляли контрабандні цигарки. Польські митники знаходили контрабандні тютюнові вироби у різних транспортних засобах. Зокрема, у вантажівках, автобусах, в середині салону автомобів, в спеціальних тайниках, в багажі, особистих речах.

Ховали контрабандисти від митного контролю цигарки також в одязі, білизні й навіть “прикріплювали” до тіла.

Мая Голуб
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 7 Квітня 2016 18:01
ШАНОВНА Автор! Ви пишете про контрабанду цигарок з України в Польщу, а цитуєте Митний кодекс України і скільки можна ввозити цигарок В УКРАЇНУ??? Напишіть про Польщу, там якраз лише дві пачки!!! І це не 200 штук!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus