USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ковель може закріпити статус «столиці спиртовиків»

1 Червня 2010 10:53
Збільшення цін на алкоголь в разі підвищення акцизного збору просто неминуче, а доходи ділків «чорного ринку», які торгують фальсифікатом та контрафактною продукцією, різко підуть вгору.

Таку думку висловив ковельський депутат-підприємець, який просив не називати свого прізвища у матеріалі газети «Волинь-нова» «Чи не покаже акциз свій каприз».

У травні цього року Верховна Рада України ухвалила внести зміни до деяких законодавчих актів щодо оподаткування, а саме - підвищити ставки акцизного збору на певні види товарів. І хоча це нововведення ще не набуло чинності, оскільки поки не підписане главою держави, навколо нього вже киплять пристрасті.

«Як відомо, на кожній пачці цигарок вказується конкретна ціна, яка може бути вища за ціну виробника не більш як 15 відсотків. То як же не збільшиться роздрібна ціна, коли сума акцизу на пачці складатиме не менше 37 відсотків? Те ж саме буде й з роздрібними цінами на алкогольні напої. Збільшення цін просто неминуче, а доходи ділків «чорного ринку», які торгують фальсифікатом та контрафактною продукцією, різко підуть вгору» - сказав підприємець.

У населених пунктах Ковельського району «наплодилося» павільйонів різного виду, де спритники продають алкогольні напої та тютюнові вироби, не маючи ніяких ліцензій, не цураються пропонувати й самогонку. Всі ці «точки» зазвичай знаходяться на приватних подвір'ях, а оскільки така оселя охороняється законом, то порушники дуже оперативно там переховуються від перевірок, що просто унеможливлює застосування до них методів впливу – пише газета.

Ковель ще на початку 90-х років нажив собі сумнівної слави столиці волинських контрабандистів та спиртовиків. І сьогодні на привокзальній площі з рук можна купити «чекушку», в багатьох торговельних закладах реалізуються підроблені алкогольні вироби. Таки правий був голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук, коли на представленні нового керівника Ковельської РДА дипломатично «кинув» в залу, де зібрався міськрайонний актив, репліку про засилля в місті «пальоної горілки»: «Тут є люди, які в темі...»

Підвищення акцизів на алкоголь і тютюн ще більше заведе цю сферу «в тінь» - вважає, зокрема голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової, регуляторної політики і підприємництва Наталія Королівська: «Акцизи, які були запропоновані і затверджені, нас злегка лякають, тому що вони спричинять тінізацію ринку. Я вважаю, що законопроект призведе, як мінімум, до 50 % тінізації економіки»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus