USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кожен другий зберігає готівку в «панчохах»

26 Липня 2010 17:50
Більшість українців, як і раніше, віддають перевагу найпростішим і примітивним способам накопичення і заощадження коштів - вони майже повністю ігнорують сучасні інструменти інвестування.
Про це інформує «Економічна правда» з посиланням на результати досліджень, проведених компанією Gfk Ukraine.
Соціологи з'ясували: в Україні 53% населення зберігає вільні готівкові гроші вдома - в «панчохах» або під матрацом.
Трохи скрашує ситуацію те, що 42% припадає на гривню і лише 11% на іноземні валюти.
За даними дослідження, на банківських картках і поточних рахунках у банках тримають свої кошти 12% опитаних, і тільки 7% населення вибирають банківський депозит.
Опитування показало, що 3% наших співвітчизників вкладають гроші в покупку землі, ще 2% інвестують у нерухомість.
А ось довгострокові фінансові інструменти, такі, наприклад, як накопичувальне страхування, недержавні пенсійні та інвестфонди, банківські цінні метали та депозити в цінних металах, жителів України сьогодні практично не цікавлять.
Більше того, люди не планують користуватися цими інструментами накопичення в найближчому майбутньому.
Рівень поінформованості населення про існування цих інструментів також залишає бажати кращого.
Приміром, якщо про те, що гроші можна накопичувати на депозитах у банках, знають 74% опитаних, то про можливості заробити за допомогою інвестфондів - всього 18% людей, про накопичення за допомогою недержавних пенсійних фондів - 20%.
Окрім того, банкірів повинна турбувати та обставина, що тільки 8% з усіх респондентів планують скористатися депозитними програмами банків.
«В Україні ще до кінця не сформувалася банківська культура. До того ж більшості людей зараз просто не вистачає коштів для накопичення. Але навіть якщо якась копійка з'явилася, то багато хто боїться йти в банк», - пояснює заступник голови правління «Промінвестбанку» Владислав Кравець.
Однак банкір вважає, що альтернативи банківським вкладам в Україні немає, тому поступово люди понесуть гроші на депозити.
Гіршою є ситуація з інвестуванням в банківські метали і депозити в дорогоцінних металах.
Тільки 1% опитаних користуються цими інструментами, і збільшення числа прихильників цього способу не передбачається.
«У цій ситуації важко пояснити: для того щоб купити золотий злиток, його не потрібно забирати собі додому. Люди не розуміють, як можна тримати дорогоцінні метали на депозитах, більше того, багато хто не знає, яким чином виходити з цієї інвестиції, щоб не втратити вкладені кошти», - говорить Кравець.
Але якщо у банкірів є надія на час, то у небанківського фінансового сектора навіть такої надії немає.
Так, в недержавних пенсійних і інвестиційних фондах, а також у кредитних спілках сьогодні тримають свої гроші 0,2%.
Трохи краща ситуація з накопичувальним страхуванням - 1%.
При цьому зберігати гроші на рахунках кредитних спілок, вкладати їх в інвестфонди та облігації держави опитані і зовсім не планують.
Більш того, як з'ясувалося, співгромадяни охочіше позичаюьб своїм знайомим під відсотки, ніж накопичують кошти в НПФ і страхових компаніях по 1%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
вап Показати IP 26 Липня 2010 22:23
справді чимало людей займається такою діяльністю як дати знайомим гроші під відсотки ще й мають з того державі дай - потім не на дякуєшся вже не раз згоріли грошики і нема з кого робити спрос
ЛітРедактор Показати IP 26 Липня 2010 22:26
Правильно, немає чого тих банкірів годувати процентами з наших кровних!!! Хай підуть фізично чи хоч якось мізками попрацюють на ті гроші!!!! КАБАЛА XXI сторіччя!!
Utro Показати IP 27 Липня 2010 10:56
Причина. чому не несуть гроші полягає в тому. що їх немає у більшості населення. Живуть від пенсії до пенсії або від зарплати до зарплати. Які тут можуть бути накопичення. Ганьба нашим керівникам за таке життя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus