USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Краєзнавчому музею передали скарб. ФОТО

18 Травня 2012 16:23
Унікальний срібний скарб – 29 монет празьких грошей XIV - початку XV століть – передали у Волинський краєзнавчий музей працівники ДП «Волинські старожитності».

Про це повідомили у прес-службі підприємства.

Нагадаємо, скарб нещодавно виявили у селі Полонка, що у Луцькому районі. Науковці ідентифікували знахідку – це так звані празькі гроші, відчеканені в кінці XIV– на початку XV століття чеськими королями Вацлавом ІV та Карлом І. Три монети поки що остаточно не ідентифіковані.



«Такий скарб я бачу вперше за десять років, відколи я в археології. Празькі гроші – це «долар» XIV-XV століття. Українське слово «гроші» походить якраз від празьких грошів. Вони були поширені, археологи знаходять одну-дві монети, але щоб одразу цілий скарб – це фантастика! Чому кажемо, що саме скарб, а не загублені монети, скажімо? Бо їх знайшли у житлі. Значить власникові цих монет треба було їх заховати», - розповів директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський.


«Еталонний «пражак» важив 3,96 грама, коли їх почали чеканити. Вони слугували платіжним засобом у XIV-XVII століттях, бо мали високий вміст срібла. За один празький гріш у ті часи можна було купити корову. Ми знайшли лише залишки скарбу, бо його пограбували «чорні археологи». Монети по стінці сповзли в житло» , - додав Михайло Вашета.
Незабаром із полонківським скарбом в експозиції волинського музею зможуть ознайомитися всі охочі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus