USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Крим оштрафують на 100 мільйонів гривень

16 Листопада 2009 13:04
В українському уряді впевнені, що Крим не має права повертати платникам акцизний збір, – інформують «Волинські новини».
Кабінет міністрів має намір стягнути з Автономної республіки Крим до держбюджету понад 100 мільйонів гривень, які Верховна рада Криму пообіцяла повернути виробникам алкогольних напоїв. В українському уряді упевнені, що Крим не має права повертати акциз або його частину платникам. Проте кримська влада вже попередила, що не виконуватиме рішення Кабміну.
Наприкінці минулого тижня Кабмін своїм розпорядженням доручив Держказначейству стягнути до держбюджету суму акцизного збору, яку Верховна рада Криму рішенням від 29 вересня вирішила повернути платникам. Тоді парламент Криму вніс зміни до свого рішення, надавши підприємствам-виробникам підакцизних товарів підтримку у вигляді компенсації частини щомісячно сплачуваного акцизного збору – пише ТСН.
Компаніям, які щомісячно платять понад 1,5 мільйона гривень акцизного збору, було вирішено повернути від 20% до 40% сплаченої суми як «часткову компенсацію вартості сировини, матеріалів, освоєння нових видів продукції і впровадження ресурсозбережних технологій». Це повинно було до кінця року збільшити доходи бюджету Криму від акцизу на 10% порівняно з 2008 роком (460 мільйонів гривень), у 2010 році – ще на 30%.
Але Кабмін нагадав, що органам місцевого самоврядування з 2003 року заборонено повертати платникам сплачений ними акцизний збір або його частку.
Це правило розповсюджується і на Крим, не дивлячись на те, що, згідно з держбюджетом на 2009 рік, всі надходження від акцизу, окрім збору на нафтопродукти і транспортні засоби, повинні бути направлені у скарбницю автономії. У Мінфіні пояснили, що в результаті компенсацій втрати бюджету складуть 100-140 мільйонів гривень. І здійснити цю операцію Крим може тільки в поточному році. Проект держбюджету на 2010 рік позбавляє автономну республіку права отримувати акцизний збір на лікеро-горілчану продукцію. Кабмін вже доручив податковим органам перевірити підприємства алкогольної галузі, зареєстровані в Криму в 2009 році.
У Міністерстві фінансів Криму коментувати рішення Кабміну відмовилися, заявивши, що спілкуються тільки з кримськими ЗМІ. Голова постійної комісії Верховної ради Криму з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики Ігор Лукашев заявив, що їхній парламент виконувати розпорядження Кабміну не має наміру. «Ми нічого до бюджету перераховувати не будемо, тому що це незаконне рішення. Уряд України не має права розпоряджатися нашими грошима», - сказав депутат. Він наголосив, що компенсації акцизу поки що ніхто не отримав.
На думку директора департаменту податкової політики Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артема Рудика, Крим не скасує акцизні пільги. «Можливо, відмовляться від податкової підтримки безпосередньо і профінансують підприємства за бюджетними програмами», - вважає Рудик. Спочатку програма підтримки бізнесу в Криму передбачала часткову компенсацію ставок за кредитами.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
seal Показати IP 16 Листопада 2009 23:45
Спочатку автономія не хоче виконувати розпоряджень Кабміну, потім начхає на Укази Президента, згодом скаже, що і закони України їм не підходять. Попахує сепаратизмом!!!! Цікаво, а куди компетентні органи дивляться? Так недовго і до другої Грузії......

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus