USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Сапожнікова чекають «кадрові висновки», якщо місто не профінансує ПТУ

19 Травня 2016 12:53
Якщо протягом тижня міська рада Нововолинська не прийме на своє фінансування заклади профтехосвіти Нововолинська та не виплатить стипендії і заробітні плати, то наступного тижня депутати ініціюватимуть відсторонення мера міста Віктора Сапожнікова від перебування на цій посаді.

Про це йшлося під час п’ятої сесії Волинської облради сьогодні, 19 травня.

Депутат обласної ради Людмила Кирда зауважила, що працівники профтехосвіти 2 місяці не отримують заробітної плати, не виплачують стипендій та соціальних виплат. Відтак, нині постало питання про існування закладу.

Проблема полягає в тому, що він знаходиться за межами Нововолинська, у селі Будятичі Іваничівського району. Попри те, що училище зареєстроване в місті Нововолинську, міська влада відмовляється приймати його на фінансування.

Директор Вищого професійного училища №1 Валентина Приступа зауважила, що окрім заробітних плат для персоналу не отримують стипендії і студенти, а також 185 сиріт, які мають спеціальні доплати.

ЧИТАТИ ЩЕ: «З НАС ХОЧУТЬ ЗРОБИТИ КОНТРАБАНДИСТІВ!», – ПІКЕТ ВОЛИНСЬКИХ ОСВІТЯН



Згоди на перереєстрацію навчальний заклад так і не отримав, і нині балансує на межі: за несплату коштів за спожитий газ на навчальний заклад вже подали до суду. Проте, зі слів пані Приступи, училище, попри всі труднощі, працює та навчає дітей.

Перший заступник міського голови Нововолинська Володимир Рожелюк наполягає на тому, що училище, фактично, розміщене в селі Будятичі. Відтак, «порушувати закон ми не можемо», - заявив Рожелюк.



Натомість голова Волинської облради Ігор Палиця поцікавився, куди йдуть податки з заробітної плати, на що Рожелюк не зміг дати впевненої відповіді.

Заступник прокурора області Олександр Воробій зауважив, що прокуратура досліджувала це питання і не погоджується з позицією міської влади Нововолинська. Адже відповідно до закону, навчальні заклади поблизу міст обласного значення (яким є Нововолинськ) фінансується з бюджету міста.

«Відмовки, що навчальний заклад поза межами міста – недоречні», - заявив Воробій.



Нині поліція Нововолинська проводить розслідування стосовно працівників міськради щодо халатного ставлення до виконання своїх повноважень. Розслідування контролює прокуратура. Тому, зі слів Воробія, якщо найближчим часом не вирішать питання фінансування, «то будуть прийняті міри».

На запитання голови облради Ігоря Палиця щодо того, чи є факт порушення закону, Воробій відповів, що є. На що Ігор Петрович поцікавився, чому правоохоронні органи не реагують на порушення закону:

«Є порушення закону – відмова фінансувати заклад. Міська влада отримує податки з зарплати працівників в місто, а фінансувати не хоче».



Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зауважив, що лише Нововолинськ не прийняв на свій баланс заклади профтехосвіти. Хоча проблеми з фінансуванням є і у Ковеля, і у Володимир-Волинська.

«Немає можливості з обласного бюджету фінансувати в містах обласного значення профтехосвіту. Знайдіть кошти та профінансуйте. Якщо треба - прокредитуйтеся, але заплатіть», - заявив Гунчик.

Насамкінець голова облради Ігор Палиця звернувся до представників прокуратури з вимогою до середи розібратись з ситуацією. В іншому випадку, з його слів, звертатимуться до генпрокурора Юрія Луценка і «будуть певні кадрові висновки».

Також Ігор Палиця заявив, що якщо до четверга училища не приймуть на баланс і не заплатить зарплати та стипендії, депутати ініціюють відсторонення Сапожнікова від перебування на цій посаді.

«Якщо до кінця тижня не отримаєте зарплату, то наступного тижня будете мати нового виконувача обов’язків мера Нововолинська і зарплату», - резюмував Палиця.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у 2016 році заклади профтехосвіти передали місцевим бюджетам: ПТУ в містах обласного значення стали клопотом місцевих рад, а в інших населених пунктах – обласного бюджету.

Тако, 10 березня під стінами облради зібралися декілька десятків працівників ПТУ цих трьох міст, і просили виділити їм кошти. В результаті, аби зняти напругу, з обласного бюджету цим закладам виділили 6,8 мільйона гривень як тимчасову позику з вільних залишків. Потому закони, які передбачали фінансування ПТУ з держбюджету, ветував президент, тож місцеві бюджети повернулися до того, з чого й починали 2016 рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ого Показати IP 19 Травня 2016 13:43
на підставі яого закону палиця чи депутати облради мають право відсторонювати від посади мера міста???
Анонім до ого Показати IP 19 Травня 2016 14:47
на підставі висловлення недовіри
лдд до ого Показати IP 19 Травня 2016 15:13
100%
до ого Показати IP 19 Травня 2016 14:17
«Поки училище отримає статус обласного, зарплату має поки виплачувати Нововолинська міська рада. У вас є час до четверга вирішити це питання. Якщо цього не відбудеться я ініціює засідання Нововолинської міської ради про зняття Сапожнікова з посади міського голови за невиконання Закону України», - запропонував Ігор Палиця.
Анатоль_ Показати IP 19 Травня 2016 14:20
Я у шоці!
чобіт Показати IP 19 Травня 2016 14:22
на хвіст солі йому насиплять
ага Показати IP 19 Травня 2016 14:26
на підставі діючого чинного законодавства... була б людина, а стаття, тобто закон, знайдеться...
Микола Бабій Показати IP 19 Травня 2016 22:11
ПТУ - атавізм ссср, куди відправляли найгірших, чи- найбідніших, аби- якось тримати в кулаці. ПТУ мають фінансувати заводи, які направляють туди для підвищення кваліфікації щойноприйнятих. Вони- отримують середню зарплату на заводі і завод- платить ПТУ. ВСЬО. А плодити нікому не потрібні атестати ???
Волинянка до Микола Бабій Показати IP 20 Травня 2016 09:48
Це Ваша сссрівська думка! Зараз встцпити і навчатися в ПТУ,ВПУ дуже престижно. Там база знань дається куди краща,ніж в багатьох школах.. То може давайте школи почнемо закривати? Не знущайтеся з тих,хто не має фінансових можливостей навчатися в модних ВУЗах
Анонім Показати IP 20 Травня 2016 10:05
Якщо так то хай закривають але людям спочатку віддадуть те що вони заробили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus